lauantai 9. tammikuuta 2021

Mikrosäästötavoitteet 2020 – miten näiden kävi

Vuosi sitten asetin mikrosäästötavoitteita itselleni kun en oikein mitään isoakaan keksinyt (halunnut): Glendora&Raha: Mikrosäästötavoitteet vuodelle 2020

Nyt on aika katsoa, että miten nämä menivät.

Ensimmäisenä oli kilpailuttaa vakuutukset – säästötavoite 20 euroa

Kilpailutin vakuutukset keväällä vain todekseni, että minulla oli jo hyvä-hintalaatusuhde vakuutuksessani. En olisi saanut vastaavaa muualta halvemmalla. Lopputulos on, että vakuutusmaksu siis viime vuodelta hieman nousi, koska muutin isompaan asuntoon.

FAILED.

Vesilasku alle 15 euroa per kuu.

Alkuvuosi meni siten, että maksoin 7 kuukaudelta 18 euroa ja tasauslasku oli 18 euroa. Eli per kuukausi 15,42 euroa. (Tammi-heinä)

Elo-marras meni niin että maksoin ennakkoa 63 eur (elokuun puoliväli - marraskuu) ja sain palautusta 12,25 euroa. Eli neljältä kuulta maksoin 12,69 euroa per kuukausi.

11 kuukauden keskiarvo on 14,43 euroa per kuukausi. Jätän nyt joulukuun huomioimatta, koska en oikeastaan tiedä koska joulukuun tasauslasku tulee. Mahdollisesti vasta tämän vuoden joulukuussa eli en jää sitä odottelemaan.

SUCCESS!

Kolmen kuukauden sähkölasku alle 50 euroa.

Vuosi alkoi hyvin ja vuoden ensimmäinen sähkölasku oli 49,18 euroa (tammi-maalis). Sittenhän tilanne hieman muuttui. Korona iski ja jäin jumiin kotiini. Seuraava sähkölasku 62,92 euroa (huhti-kesä). Heinäkuulta sähkölasku oli 33,08 euroa (miksiköhän tämä oli näin korkea, oli kuitenkin kesä, olin lomalla ja poissa kotoa myös aika paljon, nooh en tätä elokuussa todellakaan jaksanut miettiä). Elokuussa olikin jo uusi asunto käsillä ja uudessa asunnossa on sauna, joka tarkoittaa automaattisesti isompaa sähkölaskua. Uuden asunnon ensimmäinen sähkölasku oli 41,90 euroa ja tämä oli aikaväliltä 5.8. – 30.9. eli vajaalta kahdelta kuukaudelta (ja muutin vasta elokuun puolivälissä). No ei vielä ihan paha. Vuoden viimeinen sähkölasku loka-joulukuulta oli 87 euroa. Eli huomattava nousu entiseen sähkölaskuihini verrattuna. 

Voimme siis todeta, että en päässyt tavoitteeseeni. Mutta tähän syynä on saunan käyttö. Eli vaikka maksan sähköstä nyt noin 10 euroa enemmän per kuukausi niin säästän samalla 20 euroa, mikä oli Helsingin asunnossa saunavuoromaksu kuukaudelta. Jos kolmen kuukauden sähkölasku olisi 50 euroa ja maksaisin saunamaksuja 60 euroa niin yhteensä olisi 110 euroa (vs tämä 87 euroa). Niin en sanoisi, että tämä ihan täysin pieleen meni, mutta eihän se nyt onnistunutkaan. 

NEUTRAL

Vie eväät kahtena päivänä viikossa – tavoite että lounaisiin menee max 50 euroa kuussa

No tuota mitä tähän nyt sanoisi :D Elokuussa tämä ylittyi muuton ja elämänmuutoksen vuoksi, mutta muuten kyllä olen pääasiassa syönyt kotona. Kiitos korona. Elokuu oli ainoa kuukausi kun ylitin tuon 50 euroa, mutta muina kuukausina lounaslasku on ollut siinä 30 euron tienoilla tai alle.

SUCCESS!

Pitää ravintolakulut 100 euron kuukausiluokassa, max 200 euroa kesällä tai esim joulukuussa.

 • Tammi 117 euroa
 • Helmi 91 euroa
 • Maalis 194 euroa
 • Huhti 59 euroa
 • Touko 45 euroa
 • Kesä 130 euroa
 • Heinä 447 euroa
 • Elo 378 euroa
 • Syys 216 euroa
 • Loka 9 euroa
 • Marras 155 euroa
 • Joulu 146 euroa

Varmaan on reilua sanoa, että tämä epäonnistui. Korona aiheutti sen, että kulut olivat hyvin alhaiset huhti-toukokuussa. Muutto aiheutti sen, että kulut olivat huikeat heinä-elokuussa. Lokakuu oli minimaalinen joka johtui mun ruokavaliosta. Kun kaikki kuut laskee yhteenä ja jakaa 12 niin lopputulos on 165 euroa. Eli en päässyt 100 euroon, enkä usko, että olisin päässyt ilman muuttojakaan. Mutta se ei tarkoita, ettenkö jatka yrittämistä! 9 euron ravintolakulu kuukausi on todiste tästä, että kyllä minäkin tähän kykenen. Koska tämä rahareikä on ehdottomasti se yksi turhimmista enkä oikeasti haluaisi, että mulla menee monta tonnia vuodessa ravintolasyömisiin ja -juomisiin.

FAILED 

Kilpailuttaa pankkipalvelut – lainanmarginaali ja muut pankkipalveluhinnat

Tämä toteutui mallikkaasti. Tosin se johtui siitä, että myin asuntoni ja ostin uuden ja täten pääsin näin suht helposti kilpailuttamaan pankit. Olisi ollut kyllä mielenkiintoista tietää, että olisiko tämä onnistunut kuinka hyvin vanhalla asuntolainalla.

Lopputulos oli kuitenkin erittäin positiivinen: asuntolainamarginaali tippui 0,5% --> 0,39% (lisäksi lainanmäärä laski; kk veloitus ei niinkään, muta laina-aika lyheni 3 vuodella). Peruspankkipalvelukulut laskivat 5 euroa 0 euroon. AOT-veloitus laski 40 eurosta per vuosi 0 euroon per vuosi (olettaen että teen kauppaa kolmen kuukauden välein).

BIG SUCCESS!   2 kommenttia:

 1. Siis mitä marginaalille tapahtui?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. UPS! Oli mennyt vähän desimaalit sekaisin. Eli mulla oli siis ennen marginaali 0,5% (ei 5%) ja uusi on 0,39% (ei 3,9%). Korjasin nämä tekstiin.

   Poista

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022!  Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuk...