maanantai 11. tammikuuta 2021

Paljonko käytin rahaa vaatteisiin vuonna 2020?

Vuonna 2018 mulla meni vaatteisiin rahaa noin 1.300 euroa ja vuonna 2019 noin 1.900 euroa. Tavoite on pitää vaatteisiin menevä summa max 2.000 euroa per vuosi. Vaatteet tarkoittavat mulle aika pitkälti kaikkea mitä laitetaan päälle: ulkovaatteet, sisävaatteet, urheiluvaatteet, laukut, päähineet, kengät tms. Koruista en osaa sanoa, mutta en ole ostanut koruja vuosikausiin. Todennäköisesti en näitä sisällytä, mutta katsotaan sitten kun joku päivä koruja innostun ostamaan.

Mulla on vähän tapana olla pitkiä aikoja ostamatta mitään kunnes sitten rysäytän kerralla monella sadalla vaatteita. Yritän ostaa vain tarpeeseen tarkoittaen, että ostan vain jonkun tilalle jotain. Myönnän että vuonna 2020 tämä vähän pääsi käsistä ja ostelin turhuuksia.

Ensimmäiset puoli vuotta meni todella mallikkaasti. Aikavälillä tammi-kesäkuu en ostanut mitään muuta kuin maaliskuussa uusia sukkia joihin meni 38,85 euroa. Minulla on suht vähän sukkia (4-6 paria), joten nämä kuluvat aika nopeaa. Ostin uusia koska kaikki edelliset olivat rikki (sekä kantapäästä että varpaista). Laitoin vanhat roskiin.

Viimeiset puoli vuotta olikin sitten aikamoista rallattelua. Jotenkin tunnistin sen, että teki mieli tuhlailla ja panostaa vaatteisiin. Sinänsä olen kyllä tosi tyytyväinen kaikkiin ostoksiin ja nyt tuntuu, etten todellakaan tarvitse mitään pitkään aikaan. Katsotaan kauanko tämä fiilis pysyy päällä :D

Heinäkuussa innostuin ostamaan urheiluvaatteita. Sanoisin että nämä olivat todellakin tarpeen; urheilen nykyään suht aktiivisesti ja urheiluvaatteeni ovat aika rumia. Tai siis vanhoja t-paitoja tms. Mun t-paitojen sykli on, että ensin käytän niitä päivisin, sitten ne siirtyvät yöpaidoiksi ja viimeinen elinkaari niille on urheilupaitoina. Ostin 102,60 eurolla pari urheilupaitaa, yhdet trikoot ja yhdet juoksushorsit. Lisäksi ostin 20,99 eurolla kivemman t-paidan yhtä juhlaa varten, 58 eurolla kaksi tavis-t-paitaa ja 44,95 eurolla yhdet rintaliivit. Sanoisin, että urheiluvaateostokset ja rintaliivit tulivat tarpeeseen, noi 3 paitaa vähän niin ja näin. Olisin pärjännyt ilman, mutta ihan kivat ne on ja olen niitä käyttänyt.

Heinäkuussa korjautin myös yhdet avokkaat suutarilla; kenkiin vaihdettiin korkolaput ja vahvistettiin pohjia. Tämä kustansi 56,90 euroa. Sinänsä summalla olisi varmaan saanut uudet kengät, mutta pidän kovasti näistä kengistä ja niillä on tosi hyvä kävellä, joten halusin panostaa vanhoihin. 

Elokuussa urheiluvaateostelu jatkui: ostin 296,90 eurolla yhdet juoksukengät, yhdet coretex-lenkkarit syksyn sateita varten ja yhdet juoksusukat. Uudet juoksulenkkarit olivat tarpeen – edelliset olivat 10 vuoden takaa ja niissä oli reikiä ja kaikkea muuta ongelmaa. Coretex-lenkkarit vähän niin ja näin; sinänsä mulla on 20 vuotta vanhat ihan hyvät vaelluskengät joita olen käyttänyt syksyisin ja talvisin kävellessä, mutta onhan nämä uudet nyt paljon modernimmat ja sirommat. Olen käyttänyt näitä tosi paljon. Vaelluskengät ovat nyt jääneet vähemmälle käytölle, mutta näitä on kyllä tarkoitus käyttää esim nyt kun lähden lappiin helmikuussa eli en ole näistä vielä valmis luopumaankaan. Juoksusukat olivat täysin turhat, täyttä hifistelyä mutta olen niitä toki käyttänyt. En vain ymmärrä niiden eroa tavissukkiin. Ehkä eron huomaa, jos juoksee pitkiä matkoja.

Syyskuu oli onneksi rauhallisempi, mutta sorruin ostamaan Marimekolta uuden ostoskassin, á 14 euroa. Minulla on jo yksi, joka on kyllä vanha ja hieman reikäinen, mutta sinänsä toimiva. Olen kyllä uutta käyttänyt, koska on kivempi kuosi, mutta vanha on jäänyt käyttämättä. Ostin uuden sillä ajatuksella, että joskus tarvitsee kahta ostoskassia. Nooh, eipä ole tarvinnut.

Lokakuu olikin sitten jo todella tuhlaileva... Jatkoin urheiluvaateostoksia. Ostin uuden uimapuvun 99,99 euroa, pitkähihaisen juoksupaidan 34 euroa ja kaksi urheilutoppia yht. 26,50 euroa. Nämä olivat kaikki tarpeellisia; unohdin uimapukuni erääseen kyläpaikkaan toissa kesänä enkä sitä ole saanut takaisin pyynnöistä huolimatta. Tarvitsin todellakin uusia urheilutoppeja, edellisistä tuli kaarituet pihalle ja hajua ei enää oikein saanut pesussa pois. Syksyn juoksuille pitkähihainen paita on ollut todella hyvä.

Mutta sitten ne ei niin tarpeelliset. Serkkuni oli eräässä pop-up kaupassa myymässä ja menin sitten moikkaamaan häntä. Pop-up liike myi aika kivoja vaatteita ja siinä niitä sitten aloin sovittelemaan.. Ostin villapaidan, pitkän neuletakin ja farkut yhteensä 429,30 euroa (ja sain lisäksi sukat ”kaupan päälle”). Lisäksi olin jo ennen tätä tuhlausta ostanut pitkähihaisen peruspaidan ja kauluspaidan 99,85 eurolla. Huoh. En todellakaan olisi näitä tarvinnut, mutta myönnän kyllä että piristivät kovasti vaatekaappiani. Olen kaikkia paljon käyttänyt.

Marraskuussa onneksi taas vähän pihistelin ja vaatteisiin meni 0 euroa. 

Mutta sitten tuli joulukuu. Ennen Helsinkiin muuttoa ostin pääasiassa alusvaatteet eräältä alusvaatejälleenmyyjältä, joka piti siis kotimyyntejä. Eräs työkaverini Tampereelta näitä aina järjesti ja se oli kätevä tapa ostaa alusvaatteita. Helsingissä olin ostanut satsin uusia alusvaatteita muistaakseni alkuvuodesta 2019, mutta nämä ei oikein olleet sopivia.. Pidin näitä kyllä sinnikkäästi, mutta kun palasin Tampereelle niin alkoi huokuttelemaan tämä vanha ja tuttu paikka, jonka tiesin hyväksi. Tapasinkin kyseistä jälleenmyyjää ihan privana vähän ennen joulua ja päädyin ostamaan 3 uudet rintaliivit ja 6 alushousut. Näihin meni 427 euroa. Tästä ostoksesta en oikein tiedä mitä sanoa. Nämä uudet ovat nyt huomattavasti paremmat kuin edelliset ja sopivat alusvaatteet ovat kyllä aika tärkeä juttu. Sanoisin, että ostos oli kannattava, jos selviän näillä vähintään seuraavat pari vuotta eteenpäin.

Lisäksi ostin itselleni kotoiluvaatteita yhteensä 143,59 eurolla. Ostin yhdet verkkarit, yhden yöpaidan (tai paita ja housut) ja kaksi kotoilupaitaa. Ovat olleet kyllä tosi kivoja (ja kaikki ostin alennuksesta), mutta toki olisin selvinnyt ilmankin. En kyllä kadu yhtään, olen käyttänyt näitä melkein non-stop kun tässä nyt edelleen 100% kotoillaan. Onhan se kiva kun on kivoja vaatteita mitä laittaa päälle. 

Minulla ei siis ollut mitään budjettia vuoden 2020 vaateostoille paitsi se takaraivossa oleva 2.000 euroa. Mitään kuukausibudjettia ei ollut enkä laskenut vuoden aikana lainkaan, että paljonko olin jo käyttänyt ja paljonko saisin vielä käyttää. Mutta ylläolevien yhteislaskettu summa oli kappas vain vähän vajaa 1.900 (tarkalleen 1.893,42 euroa jos laskin oikein). Eli pääsin tuohon 2.000 euroon!

Sanoisin, että noin puolet ostamistani vaatteista on sellaisia, että olisin pärjännyt ilman. En kuitenkaan kadu mitään ostoksia, koska sain freessattua vaatevarastoani tosi kivasti. Onhan se kiva fiilis, kun voi laittaa päällensä sellaisia vaatteita, joista tulee hyvä olo. Jonkin verran laitoin roskiin/kiertoon sellaisia vaatteita, jotka olivat joko rikki tai todella kulahtaneita.

En aio tehdä mitään tavoitetta vuodelle 2021. Tavoite ei ole alkaa tuhlailemaan mitenkään älyttömästi, mutta ostan sen mitä tarvitsen. Aion myös sallia itselleni jonkinlaisen ”hemmotteluostelun” muutaman kerran vuodessa. Mitä tämä sitten tarkoittaa, jää nähtäväksi - esim uusi mekko jotain tiettyä juhlaa varten. Vaatetarpeita ei nyt alkuvuodelle ole. Uuden matkalaukun tarvitsen – tarve on siis pehmeälle laukulle joka kulkee rullilla. Tämä on kotimaan matkailua varten. Mulla on tähän tarkoitukseen vuonna 1999 ostettu Haltin reppu, joka alkaa ratkeaa monesta paikasta ja joka on hieman liian pieni. Mulla on ollut monta vuotta agendalla hankkia tämän tilalle uusi. Nyt aion sen vihdoin hankkia. Ulkomaanmatkoja varten mulla on iso matkalaukku, mutta ison matkalaukun kuljettaminen busseissa ja junissa on suht haasteellista; parempi on pehmeä laukku jonka voi tarvittaessa tunkea pienempään tilaan, jos ei ole ihan täynnä tms.

Mitään muuta ei nyt tule mieleen. Tämä voi hyvin johtua siitä, että mieleni blokkaa juuri tätä kirjoittaessa kaikki tarpeet ja keksin niitä heti huomenna kaikkea lisää :D Paljastan sen sitten jos näin käy!

10 kommenttia:

 1. Olen itse pitänyt jo useamman vuoden 1500€ budjettia vaateostoksille. Sillä olen yleensä pärjännyt, kahdeksan vuoden aikana on tainnut ylittyä kerran.

  Viime vuonna vaatteisiin meni vain noin 500€, koska korona ja se, että olen ollut lapsen kanssa kotona. Tuostakin summasta syksyyn sopivat goretex-lenkkarit veivät noin satasen, mutta toisaalta niillä onkyllä ulkoiltu jo hyvin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1500 euroa on kyllä myös hyvä vaatebudjetti! Mulla on tarkkaa seuraamista vasta kolmisen vuotta takana, joten en osaa sanoa paljonko aiemmin käytin rahaa vaatteisiin. Varmaan aika paljon enemmän.. tai sitten en, ostin myös ennen paljon edullisia vaatteita.

   Poista
 2. Näitä vaateostoja on niin mielenkiintoista seurata kun pääsee miettimään omaa ostokäyttäytymistä ihan faktan pohjalta eikä vain muistella että mitenhän ne ostot ehkä meni :) Minäkin olen parina vuonna vähän seurannut ja rahaa on mennyt vaatteisiin 900-1000 euroa. Oon ihan sujut tuon summan kanssa, mutta kaikkea ei tule käytettyä ja vaatekaappi on liian täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ja mä myös toivon, että tässä alkaisi saamaan "dataa" useammalta vuodelta ja voisi seurata miten oma ostoskäyttäytyminen muuttuu. On tosi mielenkiintoista myös seurata muiden postauksia koskien vaatehankintoja.

   Poista
 3. Minusta vaatebudejttisi on suuri ja voisin arvata, että oikeasti et _tarvitse_ tänä vuonna muita uusia vaatteita kuin sukat ja alkkarit. Varsinkin, jos oot aiempinakin vuosina käyttänyt rahaa vaatteisiin yhtä paljon. Mulla kului vuonna 2020 vaatteisiin 130 €. Ja oon kumminkin toimistotöitä tekevä ja eräilyä ja liikuntaa harrastava ihmisinen. Tänä vuonna tarvitsen uudet pohjalliset saappaisiin, jotka olen dyykannut taloyhtiön roskiksesta. Tarvitsen mahdollisesti uuden t-paidan sekä juhlavaatteet, jos saan kutsun yo-juhliin. Pukuni on 10 vuotta vanha enkä taida enää mahtua koon 36 housuihin. Ostin siskoltani ompelukoneen syksyllä, aiemmin käytin lainakonetta. Korjaan vaatteita ja esim. teen pieniä muutoksia kirppiksiltä ostamiini vaatteisiin. Minusta vaatteiden kulutukseen tulisi kiinnittää enemmän huomiota ympäristö- ja ihmisoikeussyistä. Osaatko sinä ommella? Oletko ajatellut miettiä vaateshoppailuasi vähän kriittisemmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itseasiassa miettinyt tosi paljonkin omaa ostoskäyttäymistäni viime vuosina. Aiemmin tämä on ollut todellakin ihan eri tasolla kuin nykyään. En valitettavasti osaa ommella eikä käytettyjen vaatteiden ostaminen ole oikein vaihtoehto (vaihtelen kyllä vaatteita äitini, sisareni ja yhden ystäväni kanssa). Korjaan kyllä joitakin vaatteita osaamiseni mukaan (esim juuri yhdet verkkarit) ja korjautin myös nuo yhdet kengät 56 eurolla sen sijaan että olisin ostanut uudet. Minun ymmärryksen mukaan vaatteiden ostamattomuus ei ole niinkään ratkaisu tässä kestämättömässä vaatebisneksessä vaan pitäisi vaatia vaatteidentekijöiltä vastuuta vaatteiden tuotantoketjusta. Olen laittanut muutamille pienille vaateketjuille (joihin mielelläni vaateostokset keskittäisin) sähköpostia ja kysellyt lisätietoja heidän vaatteidensa alkuperästä ja toimitusketjusta, mutta en ole saanut vastauksia. Yritän ostaa aina ns hyvistä materiaaleista tehtyjä vaatteita eli vältän keinokuituja kuten akryyliä ja polyesteria, koska omakohtaisen kokemuksen mukaan keinokuituvaatteet eivät kestä kauaa. En tiedä onko tämä oikea toimintatapa. Tavoitteeni on tehdä mahdollisimman järkeviä hankintoja jotka kestävät aikaa. Ja myönnän, että viime syksynä tein muutaman turhan ostoksen ja aina välillä teen virhehankintoja. Ja tällä hetkellä todellakin on tilanne etten tarvitse uusia vaatteita, joten toivottavasti tänä vuonna mahdollisimman pitkään pärjään ostamatta mitään. Tarkoitukseni ei siis ole käyttää 2.000 euroa vaatteisiin, jos ei tule mitään tarvetta. Tämä on nyt vain se euromäärä minulle mitä en halua ylittää vuoden aikana. Jos tämän vuoden lopussa huomaan, että olen käyttänyt vain 100 euroa niin olen todella tyytyväinen.

   Sinänsä minusta vaatebudjetin euromäärä ei kerro siitä kuinka ympäristöystävällisiä vaatehankintani ovat. Nykyään vaatteita saa niin rikollisen halvalla, että joku voi ostaa 100 eurolla 20 vaatekappaletta ja toinen 1.000 eurolla 2 vaatekappaletta. Kumpi näistä toimii sitten oikein vai toimiiko kumpikaan?

   Mä ostin vajaalla 2.000 eurolla 16 vaatekappaletta (näistä 5 oli urheiluvaatetta) ja lisäksi sukkia, alusvaatteita ja rintaliivejä. Lisäksi 2 kengät ja yhden laukun. En itseasiassa osaa sanoa että onko tämä paljon vai ei! Omaan entiseeni verrattuna tämä on suht vähän ja olen lähipiirissäni se kenelle naureskellaan kun ostan nykyään niin vähän vaatteita. Tämä on todella subjektiivista ja on tosi mielenkiintoista lukea näitä kommentteja ja saada ymmärrystä miten muut toimivat. Elän luonnollisesti omassa kuplassani tämän vaateostokäyttäytymiseni kanssa :)

   Kiitos paljon ajatuksia herättävästä kommentista! Toivottavasti mun vastauksessa oli jotain järkeä - tämä on niin monimutkainen aihe ja aiheuttaa kyllä mussa niin paljon ajatuksia, etten ole ihan varma että kuinka osaan kirjoittaa niitä auki :) Mutta siis ehdottomasti mietin myös ostoksiani ympäristö- ja luontonäkökulmasta ja yritän kyllä hakea tietoa siitä, että mikä on oikea toimintatapa.

   Poista
 4. Mulla meni vaatteisiin, kenkiin ja asusteisiin viime vuonna 298 euroa. Mutta nyt kun ulosotto loppuu niin saapa nähdä kuinka tuo ryöstäytyy käsistä vai ryöstäytyykö.

  Mun mielestä pääasia on että olet itse tyytyväinen ostoihisi ja että niitä oikeasti käyttää. 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuh, 300 euroa kyllä kunnioitettava euromäärä! Ja ottaen vielä huomioo, että se Marimekon aamutakki lohkaisi tuosta suurimman osan (itsekin olen haaveillut Marimekon aamutakista jo vuosia, mutta en anna itseni ostaa sitä koska mulla on ihan hyvä aamutakki). Jotenkin ajattelisin ettei sulla ryöstäydy käsistä kyllä vaateostelu! Ei ainakaan kappalemääräisestä, ehkä ostat sitten vähän kalliimpia yksilöitä kun rahaa on käytettävissä enemmän.

   Poista
 5. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta!

  Mulla meni omiin vaatteisiin viime vuonna 654 euroa. Tähän sisältyy mm. n. 100 euron edestä uusia, istuvia alusvaatteita. Tosi paljon vatteita ostin käytettynä, mm. lähes uudet kävelykengät. Valitettavasti osa (edullisista) hankinnoista oli hutiostoksia... Tarvetta vaatteille oli tavallista vähemmän etätöiden, 5 kuukauden työttömyyden ja monien menojen peruuntumisen vuoksi, joten työ- ja juhlavaatteita tuli ostettua vähemmän. Vaihtelun puute kyllä vähän tuntuu jo... Toisaalta sain myös myytyä omia vaatteitani erään 2nd hand-putiikin kautta noin 100 euron edestä.

  Olen myös reilun vuoden ajan harrastanut kapselipukeutumista, ja aion jatkaa samalla linjalla. En suunnittele isompia hankintoja tälle vuodelle. Olisi hyvä, jos välttäisin hutiostokset ja pysyisin maksimissaan samassa budjetissa. Olen myös aloittanut uudelleen käsityöt, työn alla on pipo ja kaulahuivi ja haaveissa itse tehty neuletakki.

  Olen samaa mieltä toisen kommentoijan kanssa siitä, että meidän jokaisen pitäisi tarkastella omaa vaatekulutusta kriittisemmin luonnonvarojen kulutuksen kannalta. Tarvitsenko oikeasti uutta? Yritänkin ostaa vaatteeni käytettynä niin paljon kuin mahdollista (olen siis jo lapsuudesta asti harrastanut kirpputoreja, 80-90-luvuilta lähtien). Ja rahaa säästyisi myös. Laitan itse mieluummin 100 euroa sijoituksiin kuin vaatteisiin. Tietysti, jos vastaan tulee aivan täydellinen klassikkovaate, jossa näytän upealta ja joka on tehty hyvistä materiaaleista ja on kestävä ja sille on paljon käyttöä, niin sitten voin panostaa vaikka vähän enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen myös tuota kapselipukeutumista miettinyt, mutta en ole oikein saanut aikaiseksi suunnitella kapseleita.. Kuvittelen, että se helpottaisi aamuja kun olisi suht valmiita valintoja mitä laittaa päälle.

   Mä muuten selvittelin paljonko suomalaisella menee keskimäärin vaatteisiin vuodessa ja tuo reilu 600 euroa oli se summa! Eli mä olen kyllä selkeästi yläpäässä mun 2.000 euron budjetilla :)

   Olen itsekin samaa mieltä tuon kriittisen tarkastelun kanssa. Mielestäni näin olen jo tehnytkin, mutta toki on aina varaa parantaa. Omalle toiminnalleen sokeutuu niin helposti. Mä niin toivoisin, että voisin käyttää second-hand vaatteita. Mulle se vain on vaikeaa ihan järjettömän ötökkäkammon vuoksi. En halua kotiini mitään kangasta minkä alkuperää en voi oikein tarkistaa - mulla on hieman huonoja kokemuksia tästä, en halua siihen showhun enää uudestaan. Läheisteni kanssa kyllä vaihtelen vaatteita, esim juurikin juhlavaatteita joita ei ole järkeä ostaa itselle omaksi.

   Poista

Maaliskuun ruokaostosseuranta – viikko 4 (20.3. – 26.3.)

Maanantaina kävin kaupungilla lounaalla ja kahvilla, mutta olin äitini kanssa ja äiti maksoi <3 Tiistaina ei ruokaostoksia. Keskiviikko...