Sain ensimmäisen veden tasauslaskun viime vuodelta heinä-joulukuulta. Olen siis maksanut vesiennakkoa 18 euroa kuussa eli puolelta vuodelta 108 euroa. Saan palautusta 41,40 euroa, joka siis tarkoittaa, että keskimäärin kuukauden vesilasku on 11,10 euroa.
Minulla on tälle vuodelle mikrosäästötavoitteena saada kuukauden vesilasku alle 15 euroon ja tämähän vaikuttaa nyt lupaavalta! Meillä on taloyhtiössä käytössä järjestelmä, jonka kautta voin seurata veden- ja sähkökulutusta - päiväkohtaisesti ja sähköä myös laitekohtaisesti. Aika mielenkiintoinen järjestelmä. Veden osalta voin sanoa, että heinäkuu oli aika korkea vedenkulutukseltaan - johtuen siitä, että juuri muutin, minulla kävi paljon vieraita ja olin itse myös lomalla suurimman osan heinäkuuta. Sen jälkeen vedenkulutus onkin lähtenyt laskemaan. Joulukuu oli alhainen, koska olin noin 1,5 viikkoa kuusta poissa kotoa.
Olen käyttänyt vettä yhteensä puolen vuoden aikana 15450 litraa. Keskipäiväkulutus vaihtelee aika paljon, mutta arviolta noin 50 - 200 litraa. Normaali kuukausikulutus näyttäisi olevan reilu 2000 litraa - heinäkuussa kului 3600 litraa. En tiedä miten tämä jakautuu lämpimän ja kylmän veden välillä. Varmaan tämä selviäisi tuosta järjestelmästä, mutta en ole jaksanut vielä sen suuremmin perehtyä.
11 euroa vedestä kuussa on kyllä todella vähän. Miten voi olla, että käyttövesi on Suomessa niin halpaa. Jotenkin tuntuu rikolliselta, että joudun maksamaan vain 11 euroa kuussa tästä luksuksesta. Usein kyllä ajattelen kuinka mahtavaa on, että saan puhdasta juomavettä hanasta, saan käydä suihkussa tosta noin vain ja minulla on puhdasta vettä, jolla pesen vaatteeni ja astiani. Yritän olla tuhlaamatta vettä, koska minusta se tuntuu rikolliselta. En suuremmin koe säästeleväni vettä, mutta yritän kyllä olla valuttamatta turhaan - esimerkiksi suihkussa suljen hanan aina välillä ja juomavettä ottaessani en valuta hanaa vaan kelpuutan juomavedekseni ei-niin-kylmän-veden myös. Tuntuu erittäin karulta, että maailmassa on monia paikkoja, jossa puhdasta vettä on vain muutama litra käytettäväksi per päivä ja itse saatan käyttää jopa monta sataa litraa päivässä! Tuntuu kyllä todella epäreilulta ja herättää paljon tunteita.
Mutta jos sitten palataan vielä itse rahaan.
Olen tähän asti aina maksanut kiinteää vesimaksua. Tampereella asuessa vesimaksu taisi olla ihan loppuaikoina jo 27 euroa. Ja tämä 27 euroa ei edes kattanut kaikkea vettä mitä taloyhtiössä käytettiin per henki (siis laskennallisesti - kokonaisvedenkulutus jaettuna asukkailla - toki tämä tarkoittaa että jotkut käyttivät enemmän, jotkut vähemmän). Emme vain hallituksessa halunneet nostaa vesimaksu kerralla isosti, koska jo muutenkin vesimaksu kasvoi joka vuosi 1-2 euroa. Puuttuva osa otettiin vastikkeesta - oli tämä sitten oikein vain ei. Voisin kuvitella, että vesimaksu lähentelee jo 30 euroa nyt ko taloyhtiössä, jos meininki on jatkunut samana. Helsingissä maksoin ensimmäisessä vuokra-asunnossa 25 euroa vesimaksua ja toisessa vuokra-asunnossa 18 euroa.
Aika hullua kuinka paljon "liikaa" olen maksanut kaikki nämä vuodet. Käytän vettä ihan samalla tavalla kuin aiemminkin - juon sitä, teen ruokaa, käyn suihkussa, pesen pyykkikoneella vaatteita ja tiskikoneella astioita.
Tästä itselleni kyllä herää kysymys, että miten voi olla, että talohtiössä, jossa ei ole vesimittareita niin vesilasku per henkilö on jopa niinkin korkea kuin 30 euroa? Mihin ihmeeseen sitä vettä valutetaan?? Toki pikkulapsiperheissä vedenkulutus on aika erilaista kuin aikuisella. Ja lisäksi, jos on kotieläimiä niin vieväthän hekin vettä. Itse pesen pyykkiä 2-3 koneellista viikossa, astianpesukoneen pyöritän ehkä noin joka toinen päivä (valitettavasti minulla on vain 40cm kone, johon ei ihan hirveästi mahdu tavaraa). Käyn suihkussa keskimäärin joka toinen päivä, riippuen kuinka paljon urheilen. Urheilun jälkeen käyn aina suihkussa, mutta en aina pese hiuksia, joten silloin suihkun pituus on joku 1 minuutti. Käyn myös jonkin verran yleisissä saunoissa ja kavereilla saunomassa. Ja toki minulla on kerta viikkoon oma saunavuoro, jolloin vesi menee taloyhtiön piikkiin (ja maksan tämän saunamaksussa). Yövieraita minulla käy suhteellisen harvoin tai ylipäätään ketään vieraita. Päivät vietän yleensä työpaikalla, noin yhden päivän viikossa teen etäpäivän. Viikonloput vietän kyllä pitkälti kotona. Mielenkiintoista muuten nähdä, että nyt kun olen alkanut tekemään ruokaa kotona huomattavasti enemmän kuin ennen niin kuinka suuri vaikutus tällä on vedenkulutukseen.
Mutta joo ihan lupaavaltahan tämä vaikuttaa alle 15 euron vesilaskuhaasteeseeni, mutta tämä selviää lopullisesti vasta alkuvuodesta 2021. Onkohan tämä blogi enää olemassa silloin :D Toivottavasti!
Seuraan Dave Ramseyn askelia taloudelliseen menestykseen. Olen nyt askeleilla neljä ja kuusi. Tarkemmat tiedot askeleista löytyvät omalta välilehdeltään, go check them out :)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Lokakuun kulutus
Lokakuussa tuloja oli palkka, osingot, päivärahat ja sitten otin säästöstä 1.000 euroa ylimääräistä asuntolainan lyhennystä varten. Budjett...
-
...oli aivan mahtava ja samalla ihan hirveä shokki elimistölle. Tämän 1,5 vuoden opintovapaan paras puoli on ollut siinä, ettei mulla ole o...
-
Työpaikkani on antanut mahdollisuuden laittaa tulospalkkiot jatkossa palkkiorahastoon. Tähän asti tulospalkkio on maksettu aina kerran vuode...
-
Edessä on siis tammi-helmikuun menokatsaus. Nyt kun olen palannut töihin ja mun palkkapäivä on joka kuun 20. niin palaan budjettikuukauteen ...
Tuo on kyllä vallan kohtuullinen summa veteen kuukaudessa!
VastaaPoistaMeillä on myös haasteena pitää vesilasku 40 eurossa/kk eli saada sitten loppuvuonna puolet ennakkomaksusta takaisin.
On kyllä järkevää, kun laskutus perustuu kulutukseen, eikä niin että vaan kaikki maksaa.
Se taitaa ihmisiä saada kuluttamaan hulvattomasti vettä, kun siitä ei tarvitse todellisen mukaan maksaa.
Itsekin saattaisin miettiä vähemmän kulutusta, jos se olisi kiinteä määrä huolimatta mistään.
Mielenkiintoista, että otit tämän vesiaiheen puheeksi. Siis minulle mielenkiintoista, kun itsekin sitä ajoittain pohdin ja tarkkailen. :)
Joo jostain kumman syystä monesti huomaa, että samat ajatukset pyörivät päässä, mistä muut kirjoittavat :) Esimerkiksi viime vuoden alussa tosi moni kirjoitteli konmarista - tänä vuonna en näitä juttuja ole lukenut lainkaan.
PoistaSisältääkö tuo teidän mittariin perustuva vesimaksu myös veden lämmityksesta aiheutuvat kustannukset? Meidän taloyhtiössä ei ole huoneistokohtaisia vesimittareita, mutta kokonaiskulutus on n. 110 l vuorokaudessa per henkilö. Se on tosi vähän, mutta perustunee siihen, että talossa on paljon eläkeläisiä, jotka eivät käy suihkussa välttämättä edes joka päivä. Meillä vesimaksu on 23 €, mutta siihen on laskettu myös se osuus kaukolämmöstä, joka menee veden lämmitykseen.
VastaaPoistaEn itseasiassa tiedä. Laskussa oli eritelty kylmä vesi (38,15eur) ja lämmin vesi (28,45eur). Tarkoittaakohan se, että tähän on laskettu myös veden lämmitys vai maksankohan tästä sitten vastikkeessa vielä erikseen..
PoistaLöysin blogisi, kun Säästöjossun blogissa oli maininta tekstistäsi. Luen mielenkiinnolla tekstejä taaksepäin. Itse olen myös laittanut mikrotavoitteita säästöihin ja olen jättänyt vesilaskun pois niistä. Pyykkiä 4 hengen (2 aikuista ja kaksi teiniä) pestään noin 6-8 koneellistä viikossa, astianpesukone pyörii 9 kertaa viikossa ja käymme suihkussa valitettavasti aika lailla vettä säästämättä. Kuukaudessa vesilasku on 35 euroa. Todella vähän neljän hengen perheeltä.
VastaaPoistaKiva kun löysit :) 35 euroa neljältä hengeltä on kyllä todella vähän!
Poista