keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Joulukuun hävikkiruokakatsaus osa viimeinen

Graavilohet ja aika paljon muuta sain hävitettyä hävikkipitsaan, josta tuli oikein herkullinen! Ainoa lisäjuttu minkä ostin pitsaa varten oli mozzarellajuusto (lisäksi oli jämäjuustoja eli kunnon kolmenjuustopitsa on kyseessä). 


Koska kalaa oli jääkaapissa niin paljon joulunaikaan ja intoilin sen käytöstä niin valitettavasti kinkkupaketti jäi hieman vähälle huomiolla. Kun tajusin kinkkua olevan kaapissa ja aloin sitä käyttämään niin huomasin sen olevan jokseenkin harmahtava... Haju ei ollut mitenkään erikoinen ja päädyin lopulta käyttämään pari siivua, mutta sitten alkoi tuota harmaata tulla aika paljon vastaan niin laitoin roskiin. Parasta ennen päiväys ei kyllä ollut mitenkään mennyt, se oli seuraavana päivänä. Joten en ihan ymmärrä harmauden syytä, mutta laitoin silti biojätteeseen. 


Viimeisenä roskiin meni palanut paahtoleipä. En omista leivänpaahdinta ja sain äidiltäni paahtoleipäpussin jämät, jotka paistoin pannulla. Ensimmäinen testikappale hieman meni ylikypsäksi... Seuraavat opin paistamaan oikein. 


Olen ihan tyytyväinen kuukauden tulokseen. Ihan hirveästi mulla ei roskiin mene ruokaa. Toki yksikin on liikaa, mutta kun vertaan itseäni entiseen niin olen todellakin parantanut tapojani. Alla kuva eräältä vappuaatolta vuosia vuosia sitten, kun aloin tyhjentämään jääkaappiani vanhentuneista maito- ym-purkeilta. Jokaisessa purkissa oli siis vähintään puolet jäljellä ja sisältö oli siis pilalla. Tällöin suhtauduin tähän lähinnä huvittuneena ja julkaisin kuvan "vitsi-mielessä" somessa. Onneksi ei enää näin!


Hävikki kyllä vähenee ihan vain kiinnittämällä siihen huomiota. Tänään on 6.1. ja myönnän, että jääkaapissa on muutama purkki, minkä sisällöstä en ole varma (epäilen pilkottuja kurkkuja ja tomaatteja vuoden viimeisinä päivinä). Kun piti tätä viikoittaista päiväkirjaa niin varmasti vähensin hävikkiä jo jonkin verran pelkästään tiedostamalla asian. Ruoka on monelle (kuten minulle) nykyään niin itsestäänselvä asia täällä hyvinvointivaltiossa, että ei sitä aina huomaa käyttää kaikkea järjestelmällisesti. Ja tavallaan ei ole tarvekaan, koska lisää saa aina kaupasta. Varmasti meidän kaikkien suhtautuminen olisi erilaista, jos oikeasti lisää ei saisi aina kun haluaa. 

Mutta olen tyytyväinen seurantakuukauteeni, tämä olisi hyvä tehdä aina muutaman kuukauden välein. Ja onhan tällä iso vaikutus myös ruokalaskuun vaikka en sinänsä nyt seurannut ruokaan menevää rahaa. 

Eikun seuraavaa haastetta kohti! Tammikuussa on kulutusseuranta meneillään ihan yleisesti, tarkoitus olisi saada tästä viikkoraportteja aikaiseksi. Katsotaan miten käy! :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maaliskuun tulot ja menot pienellä viiveellä

Maaliskuun budjettikausi loppui jo tuossa 20.3., mutta nyt vasta katsausta. Tämä kevät on kyllä kiireinen, en oikein muuta osaa sanoa. Touko...