lauantai 23. tammikuuta 2021

Tammikuun (19.12. – 19.1.) tulot ja menot

Olin laskenut loppuvuoden tulot parilla sadalla väärin ja pieni osa palkasta meni lisäprosentilla. Eipä tuo mitään haitannut, mutta harmitti vain kun olin muka niin tarkkana loppuvuoden veroprosenttimuutosta tehdessä ja sitten menikin pieleen. Seuraavalla kerralla sitten paremmin!

Piti saada vesiennakoista palautusta, mutta rahat maksettiin mun vanhalle tilille ja siellä ne on sitten kiertäneet ympäri Suomea ja ilmeisesti nyt tällä viikolla ne pitäisi tulla mun oikealle tilille. Ilmoitin kyllä uuden tilinumeron, mutta ilmeisesti ei ehtinyt enää muuttamaan. No ei sieltä ole tulossa kuin 12 euroa niin eipä tuo niin paljoa ole. Yllätyksekseni Nordealta tuli tilikorkoja vuoden vaihteessa huimat 1,74 euroa! Tänä vuonna ei tule mitään, koska Nordea muutti säästötilien huiman koron 0,05% pyörään nollaan 1.4.2021 alkaen.

Sain pitkästä aikaa päivärahoja kun kävin syksyllä yksi päivä autolla Helsingissä työmatkalla. Suurin osa summasta on siis kilometrikorvauksia. En tiennytkään, että kilometrikorvaukset ovat noin järjettömän kokoisia – menopaluusta pääkaupunkiseudulle ja takaisin (eli joku vajaa 400km) + yksi kyytiläinen niin mulle maksettiin 170 euroa! Piti tarkistaa tämän oikeinpitävyyttä, kun tein matkalaskua. Eihän bensoihin mennyt kuin joku 40 euroa. Aikamoista. Ymmärrän, että summa kattaa myös auton käyttökulut ylipäätään, mutta silti summa tuntui aika isolta kun vertasi summaa millä tankkasin.

Perusmenoja ei tässä kuussa ollut kuin laina, vastike, vesi ja ruoka. Ruokaan meni inasen enemmän kuin suunniteltu, mutta se johtui lähinnä siitä, että toissa viikonloppuna mulla oli pari kaveria syömässä lauantai-iltana. Ja jäin tätä miettimään.

Miten lasketaan vieraille tarjottavat ruoat ruokabudjettiin? Näin yksinasuva huomaan sen, että jos saan ruokavieraita niin se nostaa aika paljon ruokabudettia. On kuitenkin aika eri asia tehdä ruokaa yhdelle versus 2-4 hengelle. Lasketteko vieraat ihan normiruokabudjettiin? Esimerkiksi itse nyt huomasin, että mulla oli ruokabudjetissa vielä 50 euroa kuun viimeiseksi viideksi päiväksi. Minulle yksin tämä olisi riittänyt loistavasti, mutta koska sain ruokavieraita niin budjetti ylittyi hieman, koska ostin huomattavasti enemmän ruokaa kuin olisin ostanut vain itselleni. Teen tosi mielelläni ruokaa kavereille, mutta siis olen miettinyt, että pitäisikö nämä laskea jotenkin erikseen. Koska en halua olla kutsumatta siksi kavereita käymään, ettei ole rahaa ruokabudjetissa. Lähinnä kaipaisin tähän kommentteja muilta yksinasuvilta, koska on eri asia tuleeko 5 henkiseen perheeseen yksi ruokavieras vai tuleeko 1 hengen talouteen 5 hengen perhe syömään (kuten kohdallani on usein, kun siskoni perhe tulee mun luo).

Koen, että vapaa-aika oli aika maltillinen ottaen huomioon, että olin lomalla. Kävin vain kerran väliviikolla syömässä kavereiden kanssa ja silloin kyllä horjahdettiin muutamaan baariinkin. Onneksi baarit menevät kiinni jo kymmeneltä niin ei tule jäätyä pidemmäksi aikaa. Näin nelikymppiselle nämä korona-aikataulut sopivat! Muuten rahaa meni lähinnä joulun viineihin ja muutamaan take-away-ruokaan.

Palveluissa on suuhygienisti, pari taksimatkaa, kosmetologia, ruoankotiinkuljetusmaksua ja yksi homma mikä täällä mun kotona tehtiin. Tavaroissa on pari kirjaa, vaatteita (ne mitä ostin joulunaikaan), Ikeasta baarituolit ja kaksi paistinpannua ja uusi matkalaukku. Joulussa on kaikki joululahjat mitä ostin. Matkustukseen tuli lapin junaliput; tämä tuli aika ekstemporee niin en ollut budjetoinut mitään tähän. Yllätyskuluissa oli veikkauksen joulukalenteri – ostin jo marraskuussa yhden, mutta sillä ei tullut mitään (raaputin muuten maltillisesti yhden luukun per päivä mutta aatonaattona raaputin jo jouluaatonkin koska tilanne näytti huonolta). Tämä harmitti minua niin kovasti, että kävin aatonaattona ostamassa uuden, jonka raaputin sitten kokonaan jouluaattoaamuna. Tällä uudella sain 20 euroa! Eli plus miinus nolla. Ostin siis kaksi kalenteria 20 eurolla ja sain 20 euroa.

Säästöjä veivasin koko kuukauden. Piti ensin laittaa enemmän muu säästöön, mutta sitten tuli tuhlattua mm. baarijakkaroihin, matkalaukkuun ym. Lisäksi piti tehdä vain rahastosijoitukset, mutta ostin vielä YIT:n osaketta parilla sadalla kun hinta tipahti vähän negatiivisten uutisten jälkeen. Innostuin myös tekemään muutaman siirron asuntosäästötilille. Bongasin netistä tuollaisen tonnin säästöhaastetaulukun niin aloin sen mukaisesti siirtämään aina viikottain tietyn summan asuntosäästötilille.



Muuten oli jotenkin masentava kuukausi. Tämä pimeys, jatkuva muista ihmisistä eristäytyminen ja maskin käyttö on kyllä tosi uuvuttavaa. Onneksi sentään tuli lunta! Etätyöt kyllästyttävät, mutta toisaalta en jaksa lähteä toimistollekaan vaikka se olisi ihan vieressä :D Hieman ristiriitaista. On vain niin tottunut jo, ettei tarvitse laittautua ja töitä saa tehdä verkkarit jalassa. Meillä on töissä sellainen wellness-webinaarien sarja ja kaksi ensimmäistä osaa on olleet unesta. Koen, että nukun nykyään jotenkin tosi huonosti ja olen koko ajan väsynyt. Myönnän tämän olevan pitkälti omaa syytäni, koska en malta olla erossa puhelimesta ja muutenkaan en jaksa keskittyä mihinkään. Viimeisssä luentosarjassa yhdessä slidessa oli jotenkin osuvasti, että nukkumisesta huolehtiminen ei ole mikään helppo tehtävä – tai että se ei tule helposti -, mutta se ehdottomasti kannattaa. Ja että tähän pitää nähdä hieman vaivaa. Ajattelin sitten nähdä vähän vaivaa. Vasta muutama ilta takana ”oikealla” rutiinilla, mutta tarvitsee myöntää, että olo oli huomattavasti parempi ja virkeämpi.. Tein seuraavat muutokset:

  • Poistin makuuhuoneestani kaikki muut paitsi nukkumiseen tarvittavat asiat – eli kirjat, laturit, jatkojohdot tms. Sängyssä/makuuhuoneessa ei saisi tehdä mitään muuta kuin nukkua ja harrastaa seksiä. Itsehän teen sängyssä ihan kaikkea mahdollista; luen, teen töitä, katson ipadia, selaan kännykkää, puhun puhelimessa, syön... (!)
  • Kaivoin laatikosta manuaalisen herätyskellon, jossa ei ole torkkua. Mobiililaitteet sängyn vieressä ovat haitallisia ja torkuttaminen voi pahimmillaan johtaa sydänkohtaukseen.
  • Yritän noudattaa unisyklejä eli nukkua 90 minuutin pätkiä. Näin pitäisi pystyä heräämään aina optimaaliseen aikaan unisyklin lopussa. Ihminen tarvitsee unta 7-9 tuntia ja optimaalisinta olisi nukkua 7,5h tai 9h. Itse pyrin 9h ainakin näin talvella, koska olen aina ollut ihminen joka tarvitsee paljon unta.
  • 90 minuuttia ennen nukkumaan menoa alkaa rauhoittumisen aikana. Tänä aikana ei saisi enää katsoa televisiota, kännykkää eikä mitään mikä stimuloi. Tänä aikana ei oikeastaan saisi enää syödäkään. Valaistus olisi myös hyvä pitää suht himmeänä.
  • Itse toteutan tätä näin:
    • Tarvitsen paljon unta ja olen enemmän ilta-ihminen kuin aamu.
    • Kokeilen alkuun näin, että yritän nyt pimeään talviaikaan saada 9h unta (6 x 90-minuutin unisykliä). Herään 7.30 joten minun pitäisi olla unessa 22.30. Menen siis sänkyyn siinä 22.15.
      • Jos joskus menee myöhempään niin sitten viivästytän nukkumaanmeno klo 24.00. Tällöin tulee vain 5 unisykliä, mutta ilmeisesti tämä on parempi kuin että tulisi 5 ja yksi vajaa.
      • Jotenkin uskon tähän unisykliin, koska monesti herään kuin haudasta kellon soidessa vaikka olisinkin tuntimäärällisesti nukkunut paljon. Ja toisaalta taas joskus herään suht pirteänä vaikka tuntimäärällisesti olisin nukkunut suht vähän. Epäilen että tämä riippuu siitä mihin unisyklin aikaan herätän itseni.  
    • Eli klo 21.00 alkaa rauhoittumisen aika. Yritän syödä iltapalan siinä 20.30 ja samalla katson iltauutiset. Klo 21.00 vaihdan sitten yöpaidan, teen iltapesut tms mitä nyt rauhallista siinä voi tehdä. Esim järjestän keittiön.
    • Sitten keskityn lukemiseen. Ainakin nyt kun minulla on hyviä kirjoja. Mahdollisesti voin tehdä sitten ristikoita tai jotain jatkossa, mutta katsotaan nyt miten tämä lähtee.
    • Luen siis nyt poikkeuksellisesti olohuoneessa, koska yritän tosiaan makuuhuoneen jättää vain nukkumiseen. Luen hieman normaalia hämärämmässä valaistuksessa. Siinä jonkun verran yli 22.00 laitan kirjan pois, sammuttelen valot, teen muutaman iltavenytyksen ja menen sänkyyn. Ja alan heti nukkumaan. Yritän rauhoittaa kroppaa vielä tekemällä muutaman lyhyen hengitysharjoituksen.
    • Aamulla kun herään niin EN ota ensimmäisenä kännykkää käteen. Nousen ylös, keitän kahvia ja käyn vessassa. Venyttelen hieman. Kännykän heti käteen otto heräämisen jälkeen ehdollistaa meidät informaatiotulvalle heti herätessä. Ja kroppa oppii odottamaan tätä informaatiotulvaa, joka häiritisee aamun unta. Eli aivot jo unessa alkavat odottamaan, että kohta tulee uutistulva ja valpastuvat jo unen aikana. Luennoitsija vertasi kännykän käteenottamista heräämisen jälkeen siihen, että jos ottaisi oluen heti herätessään.. Jaiks.
    • Ja tosiaan lopetin torkuttamisen. Manuaalisella herätyskellolla tämä ei ole edes mahdollista. Yllättävän hyvin on sujunut.

Vaikea sanoa vielä, että mitä vaikutuksia tällä on ollut näin lyhyen seurannan jälkeen. Olen kyllä herännyt pirteämpänä eikä ole tullut mielihalua torkuttaa. Koko loppuvuoden vaivaava huimaus on vähentynyt (kävin jopa neurologilla tämän takia). Vähän stressaa se, että tarvitsee tiettyyn aikaan olla sängyssä ja pelkään että ”myöhästyn” tästä ajasta :D Tarvitsee löytää jokin tasapaino. Ja luennoitsija sanoi, että ei  joka ilta todellakaan tarvitse ”toimia oikein” kunhan pääsääntöisesti näin toimisi.

No menin nyt vähän aiheesta sivuun. Alla tarkempi taulukko tuloista ja menoista! Kivaa lauantai-iltaa kaikille J



 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Työmatkalla

Vaikka elämässä on parhaillaan sellaista hyvää kiirettä, niin vähän harmittaa, että se vie aikaa tältä blogilta nyt, kun mulla pitkästä aika...