sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Mikrosäästötavoitteet vuodelle 2020


Olen päättänyt olla tekemättä mitään suuria säästötavoitteita vuodelle 2020. Toki sijoitustavoite minulla on (minkä juuri julkaisin) ja säästän rahaa säännöllisesti asuntolainan lisälyhennyksiin. 

Mutta näiden lisäksi en aio asettaa mitään isoja säästötavoitteita, koska en halua. Olen nyt tässä viimeiset kolme vuotta koko ajan yrittänyt säästää kaiken mahdollisen ylimääräisen johonkin ja stressannut siitä (ja tuntenut huonoa omaa tuntoa). Ensin vararahastoon, sitten Helsinkiin muuttoa varten ja sitten asunnon ostoa varten. Nyt vuodelle 2020 en halua tällaista. Tavoite tälle vuodelle on laittaa ennakolta suunniteltu määrä euroja asuntosäästötilille (300) ja sijoituksiin (500) ja LOPUT AION TUHLATA. Minulla on haluja kotiani varten, minulla on vähän normaalia enemmän matkustussuunnitelmia tälle vuodelle ja muutenkin haluaisin vähän panostaa ulkonäkööni (vaatteet, korut, urheilu tms). Eli suuntaan kaikki ylimääräiset rahat tällaiseen tuhlaukseen (toki mahdollisesti kuussa x säästän y-määrän rahaa, jotta voin sen käyttää sitten kuussa z asiaan o). 

Mutta isojen säästötavoitteiden sijasta olen kehitellyt itselleni mikrosäästötavoitteita! Sitä sanotaan, että pienistä virroista kasvaa puro niin katsotaan pitääkö tämä paikkaansa. 

Eli suunnitelmissa olisi seuraavia asioita: 


 • Kilpailuttaa vakuutukset. En ole tässä ollut ikinä aktiivinen, koska aina siitä lähtien kun myin autoni niin vakuutukseni laskivat parin sadan euron kieppeillä per vuosi eli olen ajatellut, että ihan sama. Olen nyt tästä muutaman kaverin kanssa aiheesta jutellut ja ilmeisesti olisi mahdollista saada halvemmalla... Teen tämän kesällä, kun määräaikainen sopparini loppuu. Säästötavoite 20 euroa. 
 • Vesilasku alle 15 euroa per kuu. Ensimmäistä kertaa ikinä minulla on vesimittarillinen vedenkulutuksen mittaus. Ennakko on 18 euroa ja tasaus tulee sitten kun tulee. Säästötavoite 36 euroa (eli 18-15=3euroa vähintään per kuukausi tulisi takaisin rahaa)
 • Kolmen kuukauden sähkölasku alle 50 euroa. Viime aikoina sähkölaskuni kolmelta kuukaudelta on ollut 50 euron molemmin puolin. Tavoite on saada se alle 50 euron. Minulla on määräaikainen sopimus, jossa kuukausimaksu on ilmainen, siirtomaksu haukkaa suurimman osan ja itse sähkön osuus joku 4 euroa kuussa. Eli suurta säästöä tässä ei ole tiedossa, mutta muutama euro vuositasolla.
 • Vie eväät kahtena päivänä viikossa eli tavoite on, että kuussa menee lounaisiin alle 50 euroa. Nyt budjetti on ollut siinä 80-100 euroa, useimmiten 80 euroa. Säästötavoite siis huimat 360 euroa vuodessa! Toki maksaahan ne eväätkin jonkin verran. Mahdollisesti joudun nostamaan ruokabudjettiani, mutta se jää sitten nähtäväksi.
 • Pitää ravintolakulut 100 euron ja MAX 200 euron kuukausikulutuksella (kesällä voi siis olla tuo korkeampi summa ja esim joulukuussa). Nythän iloisesti tuhlaan pahimmillaan jopa yli 300 euroa ravintolaankuussa. Hankala laskea säästötavoitetta, koska summa vaihtelee kuukausittain aika paljon, mutta siis vuonna 2019 ylitin yli 200 euroa kuussa neljänä kuukautena ja nämä ylitykset olivat euroissa 264 euroa. Eli tämän verran yritän ainakin säästää ravintolakuluissa.
 • Tämä ei ole mikrosäästötavoite, mutta aion kilpailuttaa lainan marginaalini syksyllä 2020. En ole ihan täysin tyytyväinen pankkiini, mistä otin nykyisen asuntolainani. Haluan miettiä eri vaihtoehtoja. Itse lainani on mielestäni ihan hyvällä tasolla, mutta muut pankin tarjoamat palvelut mielestäni maksavat vähän liikaa eli pankkikortti, mobiilipankki, arvo-osuustili ja itseasiassa myös osakekauppakulut ovat vähän korkealla tasolla. Tavoitteena ei välttämättä ole niinkään saada lainan marginaalia pienemmäksi kuin kilpailuttaa pankit, että olisiko mahdollista saada nuo peruspankkipalvelut jossain ilmaiseksi (aikaisemmassa pankissani nämä olivat minulle ilmaisia). Myös palkkani on noussut aika paljon siitä, kun lainan hain ja syksyllä 2020 tavoitteena on kuitenkin ollut lyhentää lainaa jo yli 20.000 eurolla niin toivon, että näilläkin on jotain merkitystä – myös nykyiselle pankilleni. Aion kerätä rohkeutta ja kysyä, että onko mitään tehtävissä näille pankkipalveluluille.  Säästöä voisi tulla jopa 100 euroa vuodessa

Muita en tässä äkkiseltään keksinyt. Voisin yrittää olla ostamatta karkkia tms, mutta ei tule onnistumaan :D Tipaton vuosi voisi myös olla hyvä, mutta juuri nyt tuntuu vähän liian radikaalilta.

Olisiko hyviä lisäehdotuksia missä voisin mikrosäästää?

4 kommenttia:

 1. Apua miten vähän sinun sähkölasku on!
  Vuosia jättilaskuja maksaneena se kuulostaa ihan käsittämättömältä summalta.
  Siis kun pelkkä perusmaksu oli 33e/kk ja siihen päälle sitten käytön mukaan sähkö.

  Mutta hyvä listaus siis mikrosäästökohteista. Sain itsekin tästä ajatuksia miettiä mistä sitä voisi säästää.

  Meillä maksetaan vesimaksuennakkoa myös. Se on 20e/hlö. Ekalta kuukaudelta satuimme heti saada sitten tasauslaskun, jolloin saimme maksamastamme 80eurosta 40e takaisin. Jos sama jatkuu, niin tässä on luvassa melkein 500e säästö vuodessa.
  Emme ole kovinkaan kovia vedenkäyttäjiä ja ajattelin, että siitäkin nipistetään vielä sillä, että käyn työpaikalla suihkussa ja saunassa ja kotona sitten käyvät muu perhe. Säästö se on pienikin säästö!

  Mietin, että itse olen hyötynyt siitä, että olen haastanut itseäni epämukavuusalueelle vuosien saatossa. Siitä tuli mieleen, että entä jos otat jonkin haastekuukauden, jonka aikana teetkin vaikka joka päivä eväät töihin.
  Voi olla tietysti, että se vaan lisää sitten yhtä paljon ruokalaskua, mutta toisaalta - siitä voi poikia jotain muuta mielenkiintoista.
  Vaikka sen, että ruokatauon voi jatkossa käyttää johonkin muuhun, jos eväät voi syödä työpisteellä.

  Esimerkiksi lenkkeilyyn ulkoilmassa( jos siis mahdollista) tai pieneen treeniin jollain muulla tavalla kesken päivän. Ainakin lenkkeily kesken päivää tekee tosi hyvää ja antaa kivan tauon pakerruksesta. :)

  (Taidan itse ottaa tämän vinkin käyttöön :D Kiitos, että kirjoitit ja pyysit vinkkejä - sillä se herätti tämän ajatuksen minussa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eväshaastekuukausi olisi kyllä itseasiassa tosi hyvä idea! Olen jo pidempään halunnut viedä enemmän eväitä, mutta syystä x ja y en vie... On jopa käynyt niin, että mulla on eväät, mutta kollegat saavat houkuteltua silti lounaalle.. Tämä auttaisi myös painonhallinnassa, koska minulle on myös vaikeaa valita esim salaatti tai keitto, jos lämpimän ruoan saa melkein samalla hinnalla. Eli ehdottomasti yksi haaste tulee olemaan pitää lounaskulut nollassa eurossa joku palkkakausi. Kiitos!

   Poista
 2. Hmm. Itse teen aina eväät töihin. Se on musta helpoin säästökohde. Hmm. Löytyykö kotoa mitään myytävää? Se ei varsinaisesti ole säästö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hirveästi myytävää, mutta mulla on yksi villeroy&bochin astiasto, jota haluan karsia. Laitoin sen jo Toriin myyntiin, mutta meni välittömästi hermo tähän "tuotko sen paikkaan x" vaikka laitoin ilmoitukseen, että nouto. Nyt löysin erään huutokaupan, jonne yritän sitä tarjota.

   Poista

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022!  Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuk...