sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Seurantaviikko 1 - paljonko rahaa menee ruokaan (141,79€)

Olipa mielenkiintoista tehdä koontia! Viikolla fiilis oli koko ajan sellainen, että käytän rahaa ruokaa IHAN koko ajan. Pikkuostoksia siellä täällä. Turhaa ja vähemmän turhaa. Muutama juttu, mikä omasta mielestäni oli ihan poikkeuksellinen, mutta onneksi tässä on vielä useampi viikko aikaa seurata, että pitääkö tämä ajatukseni paikkaansa. 

Yhteensä viikolla meni rahaa 141,79 euroa. Tuntuu aika isolta summalta. Jos sen kertoo neljällä niin summa on melkein 600 euroa. Eli tuo summa per kuukausi. Tuntuu aika isolta yhdelle henkilölle... No mutta katsotaan mistä tuo summa koostui. 

Maanantai 20.1. (30,51)

Aamulla töissä hyvä ystäväni/työkaverini ehdotti, että mennään aamukahville naapurikahvilaan. Lähdin, oli kiva vaihtaa kuulumiset ihan kaksin ilman muita kollegoita ympärillä. Kahvi maksoi 2 euroa. Yleensä juodaan siis aamukahvit meidän toimistossa omassa taukotilassa, jonne tuodaan itse omat kahvimme ja muut tykötarpeet. 

Söin eväät töissä, viime viikolla tehtyä linssikeittoa plus vihanneksia. Töiden jälkeen menin ruokakauppaan ja tein isommat ruokaostokset. Kauppaan meni 28,51 euroa. Turhin ostos oli kuuden tölkin pakkaus vissyä (5,59 euroa).

Illalla tein kuin teinkin jauhelihapasteijoita! Sain aikaiseksi kuusi kappaletta ja täytettä jäi yli (söin sen lounaaksi torstaina). Pasteijoita oli yllättävän helppoa tehdä ja niistä tuli ihan todella hyviä. Ehdottomasti teen toistekin. Lisäksi tein makaronilaatikon. Pilkoin myös vihannekset. Näin jälkihuomautuksena voin kertoa, että söin myös kaiken viikon aikana!


Tiistai 21.1. (0€)

Hyvin poikkeuksellisesti en käyttänyt lainkaan rahaa ruokaan enkä itseasiassa mihinkään muuhunkaan. Lounaana töissä oli makaronilaatikkoa ja vihanneksia. Illalla tein itselleni munakkaan. Töiden jälkeen olin tanssitunnilla, jossa yksi tanssikaverini kertoi olevansa sairaana ja siitä sitten seurasi... 

Keskiviikko 22.1. (5,70€)

...että keskiviikko-aamuna heräsin kurkkukipuun. Menin toimistolle ja olo oli aika ikävä. Söin töissä lounasravintolassa salaatin ja keiton, johon meni 5,70€. Otin työvälineet kotiin vähän varautuen, jos sairastun. Ilta meni aikalailla lepäillessä, pientä lämpöä oli ja kurkkukipu paheni. 

Torstai 23.1. (8,11€)

Aamulla olo oli erittäin vetämätön, joten päätin jäädä kotiin tekemään töitä. Ajatus oli, että jos olo huononee niin laitan koneen kiinni ja alan sairastamaan (voin olla kolme päivää esimiehen luvalla sairaana). Koska pystyin tekemään töitä sängystä käsin niin vointi oli ihan ok eikä mennyt suuntaan eikä toiseen. Söin lounaaksi pasteijatäytejämät vihannesten kanssa. Oli hyvää! 

Hedelmät ja maito loppuivat, joten kävin ennen saunavuoroa kaupassa ostamassa näitä. Koska olo oli aika vetämätön niin kävin lähilähikaupassa, jossa on jonkin verran kalliimmat hinnat. Lisäksi sorruin ostamaan yhden tölkin pepsimaxia saunajuomaksi. Kauppaan meni 8,11 euroa. 

Perjantai 24.1. (20,87€)

Lähdin aamulla toimistolle, koska kuume oli laskenut ja kurkkukipu hävinnyt. Tämä oli ehkäpä virhe, koska olo oli todella voimaton. Juna-asemalla kävin ostamassa töihin kahvimaitoa 1,95 euroa. Töissä söin lounaaksi salaatin 4,70 euroa. Olo huononi iltapäivää kohti ja ruokahalu oli omituinen. Kävin hakemassa iltapäiväkahville kakkupalan 4,5 euroa (kääk!). Jouduin olemaan töissä yllättävän myöhään, koska sain kutsun kriisipalaveriin vielä kello neljäksi. Olin kotona vasta vähän ennen kuutta ja olin enemmän kuin väsynyt. Menin kotiin kaupan kautta 9,72 euroa. Ostin vihanneksia, jotka olivat loppuneet ja lisäksi jäätelöpaketin, koska olo oli niin huono. Tämän piristysjäätelöpaketin hinta oli 4,29 euroa. Kotona söin vielä viimeisen annoksen makaronilaatikkoa ja vihanneksia. Ja sitä jäätelöä. Vietin illan aika pitkälti sängyssä torkkuen ja katsoan iPadilta sarjoja. 

Lauantai 25.1. (27,05€)

En tehnyt lauantaina oikeastaan mitään vasta kuin illalla. Olo ei vieläkään ollut ihan normaali. Illaksi olin sopinut meneväni ulos syömään. Jos olisi ollut mikä tahansa muu sovittu juttu niin olisin perunut tapaamisen, mutta tilanne oli sellainen, että se piti saada hoidettua (ihan omankin mielenrauhan kannalta – tapaamisen peruminen olisi vain pitkittänyt erästä asiaa). Rahaa illalliseen meni 27,05 euroa. Tämä raha meni siis ruokaan. Join lisäksi kaksi alkoholijuomaa, jotka maksoivat yhteensä 22 euroa (näitä en ota huomioon laskelmissa). 

Sunnuntai 26.1. (49,56€) 

Tässä kävi nyt vähän hassusti, että tälle viikolle osui kahden viikon isommat ruokaostokset. Yleensä käyn sunnuntaisin ostamassa vähän enemmän kerralla, mutta tällä viikolla se osui maanantaille. Nyt sunnuntaina kävin ostamassa ensi viikolle juttuja ja ruokaan meni 49,56 euroa. Ostin lohta, joka maksoi 18 euroa. Melko kallista. Jotenkin aina tuntuu, että ruokakauppakuitti on täynnä jotain euron ostoksia ja loppusumma on silti joku 30-40 euroa. Ihan mielenkiintoista seurata paljonko ensi viikolla rahaa menee ruokaostoksiin. Nyt tuntuu, että rahaa on mennyt ruokaan ihan todella paljon – ja normaalia enemmän. Budjettikuukautta on vasta viikko takana ja ruokakauppaan on nyt jo mennyt 100 euroa (budjetti on 250 euroa). Kokonaisuudessa viikko oli vähän omituinen. Harmitti ihan todella paljon sairastuminen. Koska se pisti kuntoiluhommat taas kerran jäihin. On ihan sietämätöntä sairastua sen verran, ettei voi urheilla, muttei kuitenkaan niin paljoa, etteikö jaksaisi käydä töissä. Koska täten kaikki energia menee siihen töissäkäymiseen ja kotona on vaikea jaksaa esimerkiksi siivota. Onneksi tein maanantaina isomman satsin ruokaa ja kokkailuja niin ruokaan ei mennyt tämän enempää turhaa rahaa. Jos ruokaa ei olisi ollut valmiina kotona niin ihan varmasti olisin sortunut take-away-ruokaan tai vähintääkin valmisruoan ostoon. Alkuviikko meni mainiosti ilman herkkuja, mutta loppuviikosta aloin lipsumaan. Olotila ei vieläkään näin sunnuntaina ole ihan 100%, mutta aion kyllä ensi viikolla palata urheiluun. En kestä enää tällaista puolittaista olemista. 

Turhia rahanmenoja viikolla mielestäni oli:
 • Aamukahvi (2€)
 • Vissy-pakkaus (5,59€)
 • Pepsimax (1,45€)
 • Jäätelö (4,29€)
 • Kakkupala (4,5€)
 • Illallinen (27,05€)
Yhteensä 44,88

Muuten kaikki ruoat mitä ostin niin söin ja tällöin mielestäni ne eivät ole turhia (toki jatkossa voi miettiä, että mistä nämä ruoat ostaa ja paljonko niistä maksaa). Aion myös enemmän kiinnittää huomiota ruokahävikkiin ja todellakin haluan käyttää kaikki mitä kaapeissani on. Olen hyvin kiitollinen kommentoijalle, joka ehdotti pasteijoiden tekemistä torttutaikinasta. Jotenkin itse ei tule ajatelleeksi tällaisia vaan automaattisesti laittaa jotain roskiin, kun ei vain keksi käyttöä. Tällä viikolla biojätteeseen meni pieni pala kurkkua, koska kurkku oli jääkaapissani melkein kiinni jääkaapin seinässä ja se ihan päätyosa oli nahistunut/hieman jäätynyt. Eli leikkasin huonon palan pois ja loput söin. Lisäksi laitoin biojätteeseen yhden hyvin nahistuneen ja vettyneen porkkanan, joka oli valitettavasti jäänyt pussin pohjalle. Yritän näissä viikkoraporteissa myös raportoida biojätteeseen menneen ruoan määrän ihan vain itseäni varten, että kiinnittäisin tähän huomiota. Muunmuassa luumuhilloa olen nyt käyttänyt muutamaan otteeseen ja laittanut sitä ihan normirahkan joukkoon!

Kyllä sekin nyt saadaan jotenkin käytettyä. 

Tässä vielä tulevan viikon ruokaideat:

 • Nakkikeitto (porkkana, sipuli löytyy, tarvitsen vain perunaa ja nakkeja)
 • Pinaattilettuja ja perunasalaattia
 • Fetauunipastaa (tarvitsen vain fetaa ja kirsikkatomaatteja)

Osan näistä tarvikkeista ostin jo tämän päivän ruokakauppareissulla, mutta osa pitää vielä ostaa kuten pinaatti ja feta. Toki lohta riittää vielä alkuviikoksi, koska tein sen vasta tänään sunnuntaina. Tarkoitus on vielä kokata tänään nakkikeitto ja ottaa sitä evääksi.
Aika mielenkiintoista tämä seuranta. Helposti sitä rahaa näköjään saa kulumaan ruokaan isojakin summia...

4 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että jauhelihapasteijavinkistä oli hyötyä.
  Meillä nelihenkisen perheen viikon ruokaostokset on yleensä alle 130 euroa. Lapset syövät tosin lounaat arkisin koulussa ja myös toinen vanhemmista lounastaa toisinaan budjetin ulkopuolella. Taidan olla melko harjaantunut hävikin vähentämisessä:-)

  Saara, joka seuraa blogiasi mielenkiinnosta sijoittamiseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Saara kun seuraat :) Ja jos on lisää hävikkiruokavinkkejä niin otan innolla vastaan. 130 euroa neljälle viikossa on kyllä todella vähän, näemmä yksin käytän melkein saman joka viikko :D

   Poista
 2. Hei,
  Minulla on varattu 200e/kk ruokaan. Riittää, jos ei liian usein tee mieli take away sushia tmv. Olen satsannut esim. marja- ja pähkinäjauheisiin. Näistä riittää pitkään smoothie-välipaloihin ja pitää nälkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 200 euroa kuussa ruokaan olisi kyllä aika loistavaa! Omalla kohdallani nyt näyttää siltä, etten tähän tule kykenemään, mutta katsotaan nyt mihin tämä seurantani johtaa :)

   Poista

Millaisilla säästöillä varaudun opintovapaaseen?

Suunnitelmissani on aloittaa opintovapaa syyskuusta 2022 alkaen. Aion hakea maksimi 2 vuotta opintovapaata, mutta pelkästään opiskella (ja n...