keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Vuoden ensimmäisen budjettikauden tulot ja menot

Tammikuun budjettikausi alkoi 20.12. eli vielä viime vuoden puolella. Ja se loppui 19.1.2020 uuden vuoden puolella.

Sain palkkaa vähemmän kuin normaalisti, koska tuloraja ylittyi ja meni lisäprosentille. Erotus oli vain pari sataa niin eipä tuolla suurta väliä. Lisäksi tuli joulukuun työmatkan päivärahat ja sitten hämmentävää kyllä jonkin verran korkotuloja. Koko alkuvuoden 2019 kesään asti yhdellä tililläni oli reilut 60.000 euroa odottamassa asunnonostoa ja näemmä nämä jotain korkoa kerryttivät vaikka eivät koko vuotta tilillä olleet.

Helmikuun palkkakauden palkka (20.1.) on vielä korkealla veroprosentilla, mutta vihdoin 20.2. minun pitäisi saada vähän enemmän käteen eli omien laskelmieni mukaan 3.100 – 3.200 euroa. Katsotaan mitä sieltä sitten lopulta tulee. Mutta onhan tuo nyt vähän korvennut viime vuoden loppupuolella, että 800 euron bruttopalkankorotus tarkoitti 150 euron korotusta nettopalkkaan korkeamman veroprosentin vuoksi ja silti vielä joulukuu meni lisäprosentille. Suomessa ei kyllä palkankorotuksilla pääse rikastumaan. 

Tästä palkkakaudesta en saanut yhtään osakesäästöön. Ostin osakkeita kuun alussa 1.000 eurolla, johon rahat otin vararahastostani. Ostin joulukuun lopussa 300 eurolla yhtä rahastoa, johon menivät ne rahat, jotka oli osake-ostoihin varatulla tililläni. Eli nyt juuri minulla ei ole yhtään rahaa säästössä osakeostoja varten. Sain tässä kuussa kyllä säästöön rahaa, mutta päätin laittaa ne käyttörahasäästööni, koska haluan tehdä erinäisiä hankintoja. En vain saa aikaiseksi mennä kauppaan hankkimaan näitä haluamiani asioita :D Nyt käyttörahasäästötililläni on noin 1.800 euroa.

Ruokakauppaan meni vähemmän kuin budjetoin, koska voitin joulukalenteriarvastani plus muutamasta muusta joululahjaksi saamastani arvasta 75 euroa käteistä ja maksoin aina välillä näillä ruokakaupassa (rahapussissa on vielä näistä jäljellä noin 30 euroa, mutten niitä budjetoi mihinkään, olkoon ne siellä varalla, jos tarvitsen jossain käteistä). Olin myös viikon poissa kotoa joulun vuoksi, joten ruokaa ei tarvinnut kotiin ostaa. 

Lounaisiin meni myös vähemmän rahaa johtuen osittain pitkästä joululomasta (en ollut melkein kahteen viikkoon toimistolla) ja osittain siitä, että innostuin tuomaan omia eväitä. 

Ravintolakategoria taas ylittyi. Kuten aina. No further comments. 

Vein kolme siskontytärtäni joululahjaksi kylpylään yöksi ja siihen kului 168 euroa hotellihuoneeseen, 23 euroa allasbaariin, 62 euroa ravintolaan, 23 euroa iltaherkkuihin hotellihuoneeseen. Oli kiva juttu ja tytöt tykkäsivät. Ostin aika vähän muita joululahjoja, enemmän sellaisia tuliaistyyppisiä joulun vierailupaikkoihin. Mutta näihin siis meni jouluun varatut rahat 316 euroa. Uunna vuonna meni normaalia uutta vuotta enemmän rahaa, koska PITKÄSTÄ aikaa pidin juhlat kotonani ja tein ruokaa viidelle ystävälleni. Oli jo korkea aika, lähinnä itse vain käyn syömässä muiden juhlissa.  

Kävin pitkästä aikaa kampaajalla ja sinne meni 40 euroa. En ollut tätä budjetoinut, mutta olin viimeksi käynyt kampaajalla helmikuussa 2019 ja hiukseni alkoivat todellakin näyttää siltä. Eli oli korkea aika. Jätin sitten sokeroinnin välistä kompensaationa. Kulttuuri-vapaa-aikaan sisältyi museokortin uusinta, yksi leffa ja yhdet teatteriliput. Teatteri oli Tampereella, joten siksi myös junalippuihin meni rahaa. Maksoin kevään tanssitunnit 115 euroa. Kävin salilla johon meni vähän rahaa, osan salikäynneistä maksoin liikuntaseteleillä. 

Yllätyskuluihin meni poikkeuksellisen vähän. Ostin surunvalittelukukkia kuolemantapauksen vuoksi ja muutaman yksittäisen bussilipun kännykällä äidilleni, kun oli Helsingissä käymässä. Viisi euroa meni myös pankkikuluja credit/debit-kortistani ja mobiilipankista. Sain uudessa pankissani ensimmäisen vuoden ilmaiseksi ja ilmeisesti pari kuukautta vielä ekstraa tähän päälle, mutta nyt pankkini alkoi näitä veloittamaan. Jonkin verran tämä ärsyttää, mutta en oikein tiedä mitä asialle tehdä. Aiemmassa pankissani tällaisia veloituksia ei ollut. Toki olin tästä tietoinen, mutta en jotenkin ajatellut asiaa, kun syksyllä 2018 vaihdoin pankkia. Keskityn tähän tarkemmin jossain vaiheessa. 

Tavoitteenani on tänä vuonna budjetoida tarkemmin. Yritän saada yllätyskategorian ihan minimiin ja laitan siellä olleita kuluja ns oikeille paikoille. Ensi kuun budjetti-excel tulee näyttämään vähän erilaiselta. Aion myös jatkossa tehdä ns puoliväli-katsauksen, jossa mahdollisesti muokkaan kategorioita jonkin verran jos jotain yllättäviä kuluja on ilmaantunut, joihin tarvitsee varata rahaa. Selitän tätä mahdollisesti tarkemmin, kunhan saan homman itselleni selväksi. Tässä kuussa jo vähän yritin tätä ja tästä johtuen olen ”osannut” budjetoida tarkan summa johonkin kuluun – muutin tämän siis kesken kuuta ns oikeaksi. Meni vähän sekavaksi, kun en sitten kaikkia muuttanut täsmälleen oikeiksi. Vähän jäi puoli tiehen, mutta niinhän tässä elämässä aina välillä käy.

Mutta ihan ok kuukausi. Vähän harmittaa, että osakesäästöön en saanut rahaa kuten en tule myöskään saamaan nyt helmikuun budjettikaudella. Tammikuussa tähän vaikutti joulukulut, uuden vuoden kulut ja harrastusmaksut sekä museokortin uusiminen. Nämä veloittivat palkasta reilut 600 euroa ekstraa! Ja tosiaan isompi veroprosentti veloitti sen 200 euroa. Helmikuussa ylimääräisiä kuluja tulee maaliskuun talvilomasta (junaliput pohjoiseen) ja muutenkin aika anteliaasti budjetoin kaikkiin kategorioihin. Todennäköisesti jos jotain yli jää niin ne menevät käyttörahasäästöön. Katsotaan nyt mitä mieltä olen tämän palkkakauden lopussa, jos jotain on jäljellä. Maaliskuussa (20.2.) paluu ruotuun ja silloin osakesäästötilille menee ekstraa, koska tulee talvilomarahat ja isompi palkka. Ja toki voin varastaa käyttörahatililtäni osakkeita varten, jos tulee akuutti tilanne...

Alla tarkempia lukuja. Ensi kuussa taas katsotaan että miten helmikuu sujui! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maaliskuun tulot ja menot pienellä viiveellä

Maaliskuun budjettikausi loppui jo tuossa 20.3., mutta nyt vasta katsausta. Tämä kevät on kyllä kiireinen, en oikein muuta osaa sanoa. Touko...