keskiviikko 8. elokuuta 2018

Muita säästötavoitteita&ideoita

Kuukausittainen sijoitussäästötavoite on siis minulla se 15% bruttopalkasta. Tämä tulee olemaan ehdoton, josta tulen pitämään kiinni ja priorisoimaan ellei sitten jotain ihan katastrofaalista tapahdu ja tarvitsen rahasumman johonkin muuhun juttuun. Lisäksi toki käyttörahasäästöt, mutta siis nämä rahat on tarkoitus tuhlata jossain vaiheessa, joten itseasiassa vähän hassua puhua säästöistä. Ne ovat vain tulevien menojen ennakointia.

Joka tapauksessa aikomuksenani ei ole kuitenkaan tyytyä vain tähän 15% (toivottavasti ainakaan!). Minulla on erilaisia lisä-säästö-ideoita, joita olisi tarkoitus toteuttaa tässä tuon perussäästön ohessa, jotta saan laitettu enemmän rahaa sijoituksiin.

Minulla on seuraavia ideoita:

1)      52-viikkohaaste. Eli lähdin nyt pari viikkoa sitten (vko 30) mukaan tähän suosittuun säästöhaasteeseen, jossa joka viikko laitetaan tietty summa säästöön. Ensimmäisellä viikolla 1€, toisella viikolla 2€, kolmannella viikolla 3€ ja niinedespäin kunnes viimeisellä 52 viikolla säästöön laitetaan 52€. Näin pitäisi kerätä yhteenä 1.378 euroa vuoden aikana. Minä kerään tämän käteisenä purkkiin kotona ja tarkoitus ei ole kerätä summia järjestyksessä vaan vähän sen mukaan kuinka minulla on käteistä ylijäämä rahaa milloinkin. Eli nämä rahat ovat vain käteisestä, joka siis on lähinnä niitä rahoja mitä saan säästettyä ruokarahoista plus jos mahdollisesti onnistun myymään jotain vanhoja tavaroitani kirppiksellä, pullopalautusta tms.

2)      No-spend-kuukausi. DaveRamsey-seuraajilla suosittu kuukausihaaste, mikä tarkoittaa, että kuukauden aikana ei käytetä rahaa yhtään mihinkään muuhun kuin pakollisiin juttuihin (asumiseen, ruokaan ja liikkumiseen). Tavoite on saada suuri osa palkasta säästöön ja käyttää mahdollisimman vähän rahaa ylipäätään mihinkään. Minulla olisi alustavana tavoitteena tehdä tämä lokakuun palkkakaudella eli 20.9. – 19.10. Tätä varten olen jo aloittanut hieman valmisteluja, esimerkiksi kerään s-bonuksia tätä varten, että voin ostaa ruokaa bonuksilla eikä rahalla :D Myöskin tarvitsee varmistaa, että pakolliset menot ovat maksettu jo etukäteen tms. Yritin vastaavaa viime vuonna, mutta se ei mennyt ihan putkeen. Tarkemmin tästä voi lukea täältä: https://glendoraraha.blogspot.com/2017/09/saastosyyskuun-lopputulema.html

3)     Projekti500. Muokattu versio 1000$project by Sugarmama. Sugarmama-vlogi oli ensimmäisiä talouteen liittyviä vlogeja, jonka löysin ja jota aloin seuraamaan. Www-sivut löytyvät täältä: https://sugarmamma.tv/ ja itse vlogi täältä: https://www.youtube.com/channel/UC4Apd1uiOZ368g9YEN4A1RQ. Vlogin pitäjällä on mielenkiintoinen konsepti 1000 dollarin pakettien säästämisestä/keräämisestä ja sitten kun summa on kasassa niin tämän 1000 dollaria sijoitetaan johonkin. Lähdin tätä kokeilemaan toissa keväänä (2017) ja näin sainkin alkupääoman SuperSuomi-rahastoon, jonne nyt siis säästän myös kuukausittain. Itse kerään 500 euron paketteja. Ensin aloitin 1000 euroa tavoitteena, mutta se kesti aivan liian kauan.. Ja 1000 australian dollaria on lähempänä 700 euroa, joten mielestäni 500 euroa on ihan riittävästi. Aloitin jo viime keväänä toista 500 euron pakettia, mutta luovuin tästä lopulta ja laitoin rahat vararahastoon suoraan. Päätin, että palaan projektin pariin, kun vararahasto on täynnä. Tarkoitus on siis keksiä kaikenlaisia ylimääräisiä rahankeräämisjuttuja, jotta paketin saa täyteen. Esimerkiksi laittaa asuntonsa vuokralle viikonlopuksi, myy jotain tavaroitaan, tekee ylityövuoron, voittaa lotossa (?!?!), saa rahaa lahjaksi tms. Nämä nyt eivät olleet kovin innovatiivisia juttuja, mutta kuitenkin :D Minulla ei ole vielä selvää suunnitelmaa, että miten tätä alan toteuttamaan, mutta into on kova. Tämä olisi tarkoitus säästää aina erilliselle tilille ja näin onnistuisin siis tekemään yhtaikaa sekä Projekti500:a että 52-viikkohaastetta, koska 52-haaste kerätään käteisylijäämistä ja Projekti500 sitten tiliylijäämistä tai lisätuloista.
Muita ylimääräisiä säästöideoita otan mielenkiinnolla vastaan! :)

8 kommenttia:

 1. Tuo 52 viikon haaste voisi olla hyvä itsellenikin kunhan olen velaton! Ja odotan edelleen gordon ramsayn kirjaani kirjastosta. Se on kovassa huudossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dave Ramseyn? :D Mä oon ollut jonossa jo maaliskuusta lähtien, nyt viimeksi kun katsoin niin voisi olla kuukauden päästä mahikset saada. Aikamoinen jono kyllä!

   Poista
 2. Minulla taitaa myös lähetä 52 vk haaste käyntiin, tai ainakin jonkinlainen variaatio siitä! Hiluja kun tuntuu aina pyörivän siellä sun täällä, tämä voisi olla hyvä tapa saada huomaamatta ihan mukava summa säästöön. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin alku on helppo, vähän pelottaa ne ajat kun pitää monta kymppiä laittaa viikko viikon jälkeen. Siksi laitan vähän eri järjestyksessä, että olisi säästössä helppoja viikkoja, jos menee tiukaksi :)

   Poista
 3. Kiitos vinkeistä, täälläkin taitaa mennä kokeiluun tuo viikkohaaste. Tosin taidan joutua tekemään siihen jonkinlaisen listan mihin merkkaan että olen muistanut laittaa kunkin viikon määrän säästöön :)

  VastaaPoista
 4. Toteutin itse tuon 52-haasteen siten että laitoin ruutupaperille 52 numeroa. Niistä sai valita vapaassa järjestyksessä maksuun numeron per viikko. Siten ei mennyt liian raskaaksi vaan sopivasti sai "listiä" isoja numeroita pois ja jättää pienet niille viikoille kun tulee muuta yllättävää menoa. Tsemppiä haasteeseen!

  VastaaPoista
 5. Joo mullakin on budjettivihossa 52 riviä ja kullakin rivillä eurosummat 1-52€. Niitä aina ruksin ja kirjoitan viereen millä viikolla olen minkin summan maksanut. Itsekin teen siis sekajärjestyksessä. Voisinkin tehdä tämän listan myös tonne blogin sivuille niin sieltäkin voisi seurata, että miten haaste etenee :)

  VastaaPoista
 6. Taidanpa minäkin aloittaa tuo 52-haasteen. Tämä oli hyvä vinkki, että aina valikoi sopivan summan kullekin viikolle.

  VastaaPoista

Maaliskuun ruokaostosseuranta – viikko 4 (20.3. – 26.3.)

Maanantaina kävin kaupungilla lounaalla ja kahvilla, mutta olin äitini kanssa ja äiti maksoi <3 Tiistaina ei ruokaostoksia. Keskiviikko...