tiistai 21. elokuuta 2018

Säästämisestä

Seuraan facessa Vauras nainen -sivustoa. Muutama päivä sitten eräs henkilö kyseli näkemyksiä, että kannattaako keittiön perusparannukseen tarvittavat 15.000€ ottaa matalakorkoisena lainana vai myydä sijoituksia. Kysymys aiheutti keskustelua ja kommentointia liittyen lainan mahdolliseen korkoon ja minkälaisen koron saa mihinkin lainantarpeeseen.

Minua huvitti kovasti kommentoida, että olisiko mahdollisesti rahan etukäteen säästäminen vaihtoehto. Minusta on mielenkiintoinen ilmiö, että moni ei halua säästää etukäteen vaan jälkikäteen. Ja moni mieluummin säästää enemmän jälkikäteen kuin vähemmän etukäteen. Mistä tämä johtuu? Oletettavasti 15.000 euron säästämiseen menee 1-2 vuotta. Onko ajatus keittiöremontin lykkäämisestä niin vaikea, että tähän ei haluta ryhtyä. Oma ajatukseni on laittaa ns vain ylimääräinen raha sijoituksiin ja esimerkiksi isompia hankintoja varten säästän etukäteen. Asunto on eri asia. Mutta olen jo alustavasti suunnitellut aloittavani säästää autoa varten. En ole ostamassa autoa, enkä haluaisi omistaa enää koskaan autoa. Mutta tiedostan sen, että mahdollisesti jossain vaiheessa tulen tarvitsemaan auton, joten haluan alkaa valmistautumaan. Samoin tarkoituksena on aloittaa säästää jo nyt tulevaa 40-v matkaa varten ystäväni kanssa, joka siis on 2,5 vuoden päästä.

Tämä asia tuntuu olevan jonkinasteinen tabu. En oikein kehtaa ehdottaa ihmisille, että oletko harkinnut etukäteen säästämistä. Eräs kollegani aina valittaa, että kuun lopussa ennen palkkapäivää hän monesti joutuu ostamaan ruokaa luotolla. Yritin kerran ehdottaa, että voisitko joku kuukausi ottaa tosi tiukan linjan ja kituuttaa omilla eväillä ja halvalla ruoalla kuun loppuun, jotta luottoa ei tarvtse käyttää ja se raha olisi käytettävissä seuraavassa kuussa. Kun visalaskua ei tarvitsekaan maksaa. Ehdotukseni ei saanut mitenkään lämmintä vastaanottoa. Se ei kuulemma ole mahdollista.

Mutta en siis kommentoinut. Ensinnäkin en halua loukata ketään, enkä halunnut vaikuttaa ylimieliseltä ja huudella, että no hei kamoon ootko aatellut säästämistä. Toisekseen en oikeastaan jaksa ikinä kommentoida face-keskusteluja. Siellä on haasteellista kirjoittaa selkeästi, jotta kaikki ymmärtävät mitä tarkoitan ja en aina oikein jaksa osallistua kommenttia seuraavaan jatkokeskusteluun. Sen ensimmäisenkin kommentin kirjoittaminen on jo aika väsyttävää. Jäinpä vain itsekseni miettimään, että mikä oikeasti siinä etukäteen säästämisessä ja jonkin asian saamisen odottamisessa on niin vaikeaa.

6 kommenttia:

  1. Totta puhut! Miksei voisi säästää? Edes osaa, jos ei koko summaa pysty.

    Säästän itse, sekä asp-tilille, sijoituksiin että muihin tarpeisiin. Olen säästänyt jo viimeiset viisi vuotta sitä varten, että jos joskus saamme lapsen, niin on varaa jäädä kotiin. Ja säästämisen olen siis aloittanut jo ennenkuin lapsi oli edes ajatus- tai yritysasteella. Jos lasta ei koskaan tule, niin onpahan edes rahaa keksiä jotain muuta tekemistä tulevaisuudelle.

    Ja lisäksi säästän toki muihinkin menoihin, hiljalleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Esim isoja tulevia mahdollisia rahamenoja varten voi varautua ja säästää. Säästön voi korvamerkitä. Haluan lapsia ja haluan olla lasten kanssa kotona. Säästän ja sijoita siihen. Kun on mukava kohde niin silloin säästömotivaatiokin on parempi!

      Poista
  2. Hetkinen, tämä henkilöhän on jo säästänyt sijoittamalla? Tai siis itse ainakin sitten joskus, kun saan rahaa säästöön enkä enää pelkästään velkojen maksuun, niin tuskin on varaa säästää sijoitusten ohella 15 tuhatta keittiöremonttia varten. Eli myymällä sijoituksia sen verran, että keittiöremontti tulee maksetuksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse noudatan sääntöä, jossa en sijoita koskaan sellaisia rahoja, joita mahd. tarvitsen muutaman vuoden sisällä. Ne pysyvät käteispuskurina tilillä. Kurssit kun voivat olla mitä sattuu, jos joudun kajoamaan sijoituksiin aina rahantarpeen tultua.

      Poista
  3. Sehän on vain matematiikkaa. Jos oletat että sijoituksesi tuottavat enemmän kuin remonttilainasi maksaa niin sittenhän se laina kannattaa ottaa. Tällöin remontin saa tehtyä nyt eikä kahden vuoden päästä. Silläkin on joku arvo että saa haluamansa nopeammin.

    VastaaPoista
  4. Tästä on selkeästi erilaisia näkemyksiä ja huomaan aina välillä olevani yksin ajatukseni kanssa :D Itselleni sijoituksiin koskeminen on vain niin iso kynnys, etten näe rahan laittamista sijoituksiin samanlaisena säästämisenä kuin sitten säästämistä jotain tiettyä hankintaa varten. Toki molemmat ovat säästämistä. Minulla tavoite on sijoittaa ns vanhuutta varten, en tavoittele taloudellista riippumattomuutta eli ehkä tästä tulee oma ajatukseni, että sijoituksiin ei kosketa ennenkuin 20-30 vuoden päästä.

    Tuota en tajunnut ajatella, että uuden keittiön saaminen heti on myös itsessään arvo ja jos se on tärkeää niin se tarvitsee toteuttaa.

    VastaaPoista

Lokakuun kulutus

Lokakuussa tuloja oli palkka, osingot, päivärahat ja sitten otin säästöstä 1.000 euroa ylimääräistä asuntolainan lyhennystä varten.  Budjett...