tiistai 7. elokuuta 2018

Koontia kesä(loma)kuluista

Tänä vuonna tein itselleni ruhtinaallisen kesä(loma)budjetin. Minulla ei siis ollut suuria suunnitelmia kesäksi – yksi kotimaan reissu, yksi mökkiviikko, yksi reissu sukulaisiin, yhdet festarit Helsingissä. Erilliset kesäsuunnitelmat kolmen siskonlapseni kanssa ja kaksi kaveria kävi luonani Helsingissä. Varasin myös rahaa juhannusmenoja varten, joita ei sitten lopulta oikein ollutkaan. Yksi risteily oli alustavasti suunnitteilla vikalle lomaviikolle, mutta suunnitelma muuttui ja päädyin viettämään vikan lomaviikon lähinnä Helsingissä hengaillen ja päätin allokoida risteilybudjetin tälle viikolle. Huomasin näin jälkikäteen, että budjetoin nätisti festarilipun, mutta en festarilla menevää rahaa. Eli lisäsin sen nyt jälkikäteen budjettiin ja aion nostaa sen käteisenä, jättää pankkikortin kotiin ja pärjätä tällä rahalla tuli mikä tuli. Kesä(loma)tuhlailut saavat nyt riittää.

Kesä(loma)budjettini oli suuri. Ensin tarkoitus oli budjetoida 1.000 euroa, mutta kun listasin kaikki menoni niin huomasin äkkiä, ettei se kyllä millään riitä. Joten muutin budjetin 2.000 euroksi. Sain kesäkuussa isot bonukset ja kesäkuussa myös sain vararahastoni kokoon, joten halusin ”juhlistaa” tätä jotenkin. Ensin mietin jonkin kalliimman tavaran ostamista tms, mutta en keksinyt mitään mitä ostaa :D Sitten lopulta päätin palkita itseni ruhtinaallisen isolla kesälomabudjetilla. Muistissa on vielä tuoreeltaan kesä 2017, joka oli täynnä ulkomaanmatkoja ja mitä lie muuta. Juuri keväällä 2017 olin herännyt talouteeni ja budjetointiin niin teki kovinkin kipeää listata kaikki kesän menot ylös ja alkaa budjetoimaan niitä ja samalla tajuta, että rahani ei vain tule riittämään (säästöt tulivat apuun ja viime kesän bonukset). Jouduin tekemään tiukat budjetit per meno ja koko ajan olin ahdistunut ja huolissani joka eurosta, jonka jouduin käyttää. Halusin, että tänä kesänä en joudu stressaamaan jokaista jäätelön ostoa. Enkä kyllä stressannutkaan. Käytin rahaa aika huoletta ja silti päädyin alle budjetin!

Tässä homma kokonaisuudessaan:

 


Suomessa lomailu ja ylipäätään tekeminen&meneminen on kyllä kallista. Toki on oma valintani käydä ravintoloissa syömässä tms. Mitään tavaraa en siis ostanut näillä kesälomarahoilla – rahat ovat menneet ruokaan, ravintoloihin, matkustamiseen, hotelliin, hemmotteluun. Siskonlasteni kohdalla maksoin siis myös heidän kulunsa, joten ne budjetit ovat kahdelle. Budjetoin jokaiselle saman summan vaikka kulutus oli sitten vähän eri. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että kaksi heistä oli minun luonani täällä Helsingissä (eri aikaan siis) ja kolmannen kanssa vietin päivän hänen kanssaan hänen omassa kotikaupungissaan (vielä niin nuori, ettei voi matkustaa yksin). Viimeisen lomaviikon kulutus, jonka vietin Helsingissä, räjähti käsistä johtuen erinäisistä syistä. Päätin leikkiä turistia uudessa kotikaupungissani ja se olikin kivaa, koska olen ollut niin kiireinen, etten tunne edes omia huudejani.. Rahaa meni myös extemporee kampaajakäyntiin sekä jalkahoitoon. Kävin myös pikavisiitillä Tampereella. Kävin melkein päivittäin lounaalla ulkona, koska kerrankin pystyin ja kotini lähellä on niin monta kivaa paikkaa!
 
Kesäkulutuksen jälkeen käyttörahatililläni on reilut 2.000 euroa jäljellä. Tätä täydennän kuukausittain ja teen alustavan budjetin nyt syksylle. Kuluja tulee olemaan ainakin syksyn tanssitunnit, uusia vaatteita, marraskuun lopun Berliinin matka ja joulun kulut. Olen alustavasti puhunut ystäväni kanssa, että syyskuun lopulla menisimme käymään jossain kylpylässä, mutta en ole varma onko minulla tähän varaa (tai siis on, mutta en ole varma haluanko kuluttaa useampaa sataa euroa tähän). Olen ajatellut ehdottaa, että jos tekisimme sen sijasta jonkun alhaisemman budjetin jutun, mutta en ole oikein vielä keksinyt, että mikä tämä olisi. Berliinin matka on vanhempieni toive, olemme puhuneet siitä monta vuotta ja he alkavat olla sen ikäisiä, että oikeasti jos matkalle aiomme niin se kannattaa myös toteuttaa. Tarvitsen myös uusia piilareita, mutta nämä sisällytän todennäköisesti kuukausibudjettiin.
 
Mutta vaikka kesä(loma)kulutukseni on toivottavasti nyt festareiden jälkeen taputeltu niin toivottavasti kesä nyt vielä jatkuisi pitkälle syyskuuhun! Mitään reissuja + muita menoja ei ole sovittuna enää loppukesälle paitsi muutama työmatka, mutta ne eivät onneksi tule omasta pussistani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maaliskuun tulot ja menot pienellä viiveellä

Maaliskuun budjettikausi loppui jo tuossa 20.3., mutta nyt vasta katsausta. Tämä kevät on kyllä kiireinen, en oikein muuta osaa sanoa. Touko...