sunnuntai 25. lokakuuta 2020

400 euroa ruokaan kuussa - miten tämä on mahdollista?

Viime kuun budjettikaudella  minulle meni 400 euroa ruokakauppaan. Osa ihmisistä onnistuu elämään alle 100 euron ruokaostoksilla kuussa ja itsekin aiemmin olen pitänyt 200 euron ruokakauppabudjettia (ja onnistunutkin siinä) eli mitä ihmettä nyt on tapahtunut. 

Minullahan on ollut kuntokuuri tässä meneillään jo vuoden. Aiempia kirjoituksia löytyy täältä: 

Personal trainet ohjauskokemuksia

Kuntoprojektipäivitys

Kuntoprojektipäivitys2

Paljon muutoksia on tapahtunut – urheilusta on tullut pysyvä osa elämää, jaksan juosta jo 5 kilometriä putkeen, selkävaivat ja lonkkavaivat pysyvät hyvin kurissa lihaskuntotreenailulla. Kropassa muutokset tuntuvat ja näkyvät, mutta syömistä mun on ollut vaikea saada kuriin ja siksi varmaankin paino on aikalailla junnannut paikoillaan koko vuoden.

Olen toki saanut PT:ltäni ruokaohjeet ja olen jo muutaman kerran pitänyt ruokapäiväkirjaa, jota PT:n on kommentoinut. Jotain muutoksia on jo tapahtunut, kuten että olen opetellut syömään aamulla jotain muutakin kuin vain kahvin. Ongelmakohtiani on ollut selkeästi syömisen painottuminen iltaan – aamupala on kovin keponen (joskus tosiaan vain pelkkä kahvi), lounaalla sitten iso annos (nälän vuoksi), usein välipala jäi välistä tai oli kovin pieni, joka johti sitten isoon nälkään töistä tullessa. En sinänsä ikinä ole ollut mikään napostelija, mutta kova nälkä töiden jälkeen johti joko liian isoon annoskokoon plus jälkiruokaan tai sitten take away –ruokaan tai ravintolassa syömiseen. Iltapalan söin vaihtelevasti, välillä sinnekin mahtui makeaa. Saunaoluelle olen kovin perso ja perjantai-illan herkut eivät olleet vieras konsepti. Kevään yksin kotonaoleilu innosti myös leipomaan ja kokkailemaan kaikkea aika rakasta. Kesällä oli todella paljon ravintolasyömisiä ja pikaruokaa. 

En siis ollut oikein löytänyt motivaatiota tähän ruokailun tarkempaan syyniin. Mutta halusin. Olin jo jonkin aikaa seurannut somesta Martina Aitolehden 21 päivän haastetta ja pohtinut siihen osallistumista. Aina ajankohta tuntui huonolta. Vihdoin syyskuun lopussa alkava valmennus tuntui oikealta ajalta. Ei ollut edessä työmatkoja, ei omia reissuja, pääasiassa tein kotoa töitä – joten aikaa ruoanlaittamiseen riitti. Mietin tätä viime tinkaan asti ennenkuin päätin ostaa valmennuksen. Tämä tarkoitti, että en ehtinyt valmistautua ruokien ostamisella lainkaan ja se johti siihen, että ensimmäisen viikon ajan kävin kaupassa päivittäin. Ruokaa piti syödä määrällisesti aika paljon vaikka miinuskaloreilla mentiin, joten en yhtään osannut varautua siihen paljonko sitä ruokaa per päivä tarvittiin.

Ateriat sai itse koostaa hyvin vapaasti (tämä oli hyvä, mutta myös alussa erittäin rankkaa ja aikaavievää), tärkeintä oli että söi oikean määrän oikeaa ruoka-ainetta per ateria. Aterioita oli 5 päivässä ja ne oli tarkoitus syödä 3-4 tunnin välein. Piti syödä oikea määrä hiilihydraattia, proteiinia ja rasvoja per päivä. Siihen lisäksi tietty määrä vihanneksia/marjoja. Ohjeet olivat tarkat, mutta samalla hyvin vapaat. Toki oli määritelty tarkkaan minkä prosenttista juustoa/jugurttia/rahkaa tms sait syödä.

Tässä esimerkki ateriat arviohintoineen yhdeltä päivältä. Hinnat ovat otettu foodie.fi-sivulta. Painot ovat ns raakapainoja eli ennen keittämistä/kypsentämistä.

Aamiainen

 • Puuro 30g                                   0,04
 • Marjoja 100g                              1
 • 1 ruisleipä                                   0,07€
 • Oivariiniä
 • Juustoa 23g                                0,25€
 • Kinkkua 20g                                0,20€
 • 1 kananmuna                              0,14€
 • Kahvia (3dl mukillinen)               0,23€
 • iKaffea                                         0,12€

Aamupalan hinta 2,05€

Lounas

 • Peruna 140g                               0,10€
 • Porkkana 220g                           0,20€
 • Kanaa 100g                                 0,83€
 • Ananas 50g                                 0,30€
 • Kirsikkatom. 50g                        0,35€
 • Kookosmaitoa 80g                    0,32€
 • Currytahnaa 1 rkl                      0,20€

Lounaan hinta 2,30€

Välipala

 • Hedelmiä 500g
  • 1 päärynä         0,40€
  • 1 kiivi                 0,38€
  • 1 appelsiini       0,20€
  • 1 luumu            0,35€
  • ½ banaani        0,20€
 • Pähkinöitä 8g                             0,45€
 • Profeel-rahka                             1€

Välipalan hinta 2,98€

Päivällinen

 • Lohta 100g                                  1,70€
 • Jasmiiniriisi 50g                         0,12€
 • Soijaa
 • Salaattia 50g                               0,52€
 • Kurkkua 50g                               0,14€
 • Kirsikkatom 50g                         0,35€

Päivällisen hinta 2,83€

Iltapala

 • Luonnonjugurttia 100g            0,20€
 • Mysliä 20g                                  0,18€
 • Marjoja 50g                                0,50€
 • Pellavansiemeniä 2-3g
 • 2 maissikakkua                           0,17€
 • Oivariinia
 • Juusto 23g                                   0,25€
 • Kinkku 20g                                  0,20€
 • Paprika 50g                                 0,18€
 • Kurkku 50g                                  0,14€

Iltapalan hinta 1,82€

Yhteensä päivän ruoat tekivät siis 11,98€

Kuukaudessa on 30 päivää eli kuukaudessa tämä tekee 360€. Eli tässä kaikessa yksinkertaisuudessaan syy siihen, miksi ruokaan meni hulvaton määrä.

En toki kaikkea ostanut ylläolevilla hinnoilla – hinnat vaihtelevat kaupasta riippuen aika paljonkin. Joinain päivinä join useammin kahvia kuin vain aamulla. Joka päivä en toki syönyt lohta, joka on kallista. Mutta söin muutaman kerran esim kuhaa, joka on taas kalliimpaa. Välillä jauhelihaa, joka on taas halvempaa. Käytin aika paljon lihaproteiinia – nämä olisi voinut helposti myös korvata kasviproteiineilla, mutta en lähtenyt tähän, koska kasviproteiinit ovat minulle aika tuntemattomia. Lähikauppani on pieni S-market eli sieltä ostettu ruoka on suht kallista. En haasteen aikana jaksanut alkaa kiinnittää huomiota siihen, että mistä ruokani ostin, koska itse ruoan valmistus ja oikean ruokamäärän kotiin kantaminen oli jo tarpeeksi aikaa vievää. Eli tuo 400 euroa osittain johtui myös huonoista kauppavalinnoista (onneksi!).

Ruokavalio sopi minulle hyvin. Olo oli todella hyvä ja kevyt koko haasteen ajan (ja on edelleen). Energiaa oli enemmän, vatsa toimi ja jotenkin oli vain hyvä fiilis. Kaloreita siis oli päivittäin noin 1800 kcal, normaali aineenvaihduntani on juurikin tuo 1800 kcal ja kun siihen urheilee 4-6 kertaa viikossa niin päivittäinen kulutus on noin 2100 – 2200 kcal. Suurista kerta-annoksista huolimatta ekan viikon ajan tunsin nälkää, koska söin miinuskaloreita. Tämä tasoittui toisella viikolla. Kolmannella viikolla homma tuntui tosi luontevalta ja helpolta, ei enää koko ajan tarvinnut tuijottaa ohjeita, että mitä ja kuinka paljon saan syödä tällä aterialla. Ähkyä en ole tuntenut nyt viikkokausiin, joka on ihanaa! Kun järjetön nälkä ei enää yllätä niin annoskoko pysyy maltillisena.

Jäin kyllä todella pahasti koukkuun tähän ruokavalioon. On ihana syödä runsaasti ihania ruoka-aineita, välttää ähkyä ja vatsaongelmia. Minun ei ole tehnyt mieli makeaa nyt viiteen viikkoon. Alkoholia on tehnyt mieli ;) Itse 21 päivää piti tietysti olla täysin ilman alkoholia, eikä tämä ollut vaikeaa – mutta join kyllä aika pian haasteen jälkeen lenkin jälkeisen saunaoluen. Kuinka hyvältä se maistuikaan. En aio siis aio luopua saunaoluesta enkä viinistä – mutta makeaa en tunnu kaipaavan. Toki välillä tulee mielihalu syödä esim karkkia, mutta kun sitä oikeasti ei tee mieli niin ei sitä tule ostettua. Plus kun muistelee sitä turvonnutta oloa mikä karkinsyönnistä tulee niin ei vain halua syödä.

Ruokakuluni eivät tule suuremmin tästä kyllä laskemaan eli en tule enää tähtämään 200 euron ruokakuluihin. Euroja tärkeämpää minulle on syödä itselle sopivalla tavalla. Toki tulen käymään lounaalla ulkona enemmän kuin haasteen aikana eli tämä vähän vaikuttaa kotonasyötäviin ruokakuluihin. Euromääräisiä tavoitteita minulla toki edelleen on. Olisin tyytyväinen siihen, että perusruokakauppaostokset olisivat 300 euroa kuussa ja lounaskulut 50 euroa kuussa. Siihen sitten päälle satunnaisia ravintola ja kahvilakäyntejä. Katsotaan miten käy. Uskon kyllä, että pääsen reilusti alle 400 euroon edes pienellä suunnitelmallisuudella.

Alla vielä ruokakuvia aterioistani!

Aamupaloja


  
Välipaloja
Lounaita  
 

Päivällisiä

Iltapaloja

4 kommenttia:

 1. Kiitos kuntokuurin päivityksestä. Olen seurannut tätä blogiasi vuosikausia ja tuntuu kuin jonkun tutun ihmisen elämää seuraisi. En siis tunne sinua, mutta fanitan! Olen itsekin Dave Ramsey faneja, lieneekö heitä Suomessa moniakaan. Olen päässyt vuosikausien jälkeen 7. askeleelle, ja oon siitä tosi onnellinen ��
  Kiitokset tästä mukavasta blogista. Toivottavasti jaksat edelleen päivitellä.
  t. Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Anne! Ihan paras kommentti, kiitos paljon ja tosi kiva kuulla että olet tykännyt kirjoituksiani lukea. Ja onnittelut askeleelle 7. pääsystä, tosi mahtava juttu kuulla, että jotkut sinne asti pääsee. Perässä tullaan!

   Poista
 2. Moi! Minä löysin blogisi, kun etsin kaikkea liittyen Dave Ramseyhin. Ja tästä tuli ehdottomasti yksi suosikeistani. Itse olen vasta askeleella 2 ja huomaan että keksin välillä omia polkuja enkä ole gazelle intense. Pääasia kuitenkin että velat lyhenee. Jää odottamaan kuulumisia. Hyvää syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla sultakin, että tykkäät lukea :) Ja tsemppiä kovasti askeleelle kaksi! En mäkään ollut ihan super-gazelle-intense askeleella kolme, mutta sain sen kuitenkin valmiiksi eli varmasti sinäkin kyllä taklaat nämä. Nyt välillä huomaa vieläkin, että joskus sitä harhautuu, mutta sitten taas jatketaan. Kivaa loppuvuotta sinnekin :)

   Poista

Marraskuun neljäs viikko

Viikon aikana ei ollut suuria rahatapahtumia verrattuna edelliseen. Ei kyllä oikein muitakaan tapahtumia, sain flunssan ja olen ollut nyt sä...