perjantai 20. marraskuuta 2020

Marraskuun (20.10. – 19.11.) tulot, menot ja muut sotkut

Tästä kuukausikatsauksesta tulee nyt hieman erilainen. En aio julkaista exceliäni, koska se on itseasiassa vähän sotkussa. Olen käyttänyt rahaa tässä kuussa aika paljon; tyhjentänyt säästötilini ja muutenkin jotenkin kaikki on mennyt ihan miten sattuu. Siis raha-asiat (tai olen ollut melko huoleton niiden kanssa). Muuten menee ihan hyvin. Mitä nyt tämä marraskuu on ihan yhtä kamala ja pimeä kuin mitä muistinkin. (Paitsi että tänään satoi lunta, ihanaa!)

Palkkaa siis tuli normi 3270 euroa. Lisäksi tuli veronpalautukset 116 euroa. Lisäksi myin vähän osakkeita ja sieltä tuli 90 euroa (tästä tarkemmin sijoituskatsauksessa, kun esittelen mun uuden suunnitelman). Säästötileiltä siirsin käyttöön yhteensä 950 euroa... Eli yhteensä sellaiset 4.500 euroa. Ja kaikki olen siis käyttänyt - tai no 8 euroa siirsin takaisin yhdelle säästötilille eilen..

Säästötilien tilanne oli siis tänään 60 euroa ennenkuin palkka tuli. (Huom. vararahasto 11.000 euroa on luonnollisesti koskematon – kyllä minä vielä sen verran Dave Ramsey askelilla olen...).

Miten säästötilit sitten tyhjeni? Ensin tyhjensin säästötililtä 600 euroa, jotta sain maksettua uudet keittiönkaappien ovet ja niiden asennuksen. 950 euroa otin tähän ihan palkasta (yht 1.550eur). Viikko-kaksi meni ja tajusin, että kaikkea on vielä tulossa ja rahat käyttötilillä on lopussa niin siirsin vielä 350 euroa säästötililtä käyttöön. Säästötilille jäi tässä vaiheessa reilu 50 euroa. Sitten meni viikko-kaksi ja taas huomasin, että hui kun tili näyttää tyhjältä ja Helsinki-hotelliviikonloppu on edessä, hotellit maksamatta ja mitäs nyt tehdään... No lopulta päätin siirtää 600 euroa asuntosäästötililtä myös käyttöön. Perusteluni tähän oli se, että koska iso osa rahoista on mennyt asunnon parannuksiin ja hankintoihin niin samaan aikaan en nyt pysty säästämään ylimääräisiä asuntolainalyhennyksiä (ja elämään normaalisti). Eli laitan askeleen kuusi (lyhennä asuntolainasi etuajassa) vähäksi aikaa holdiin kunnes saan tämän asunnon siihen kuosiin kuin haluan. En nyt vuoden kahdesta viimeisestä palkasta laita yhtään asuntolainanlyhennyksiin ja katson vähän tilanteen tammikuussa, että milloin tätä voisi jatkaa. Minulle on nyt tärkeämpää saada asunto siihen malliin kuin haluan.

Ja sitten niihin kuluihin.

Heti palkkapäivänä minulta siis meni 1.550 euroa remppalaskuun. Sitten innostuin lokakuun lopulla/marraskuun alussa ostamaan osakkeita reilulla 1.000 eurolla. Siinä jo 2.500 tonnia hupskeikkaa... Toki osakeostot ovat tulevaisuuden säästöjä eli ihan hyviä juttuja. Asumiseen meni 900 euroa (laina, korot, sähkö, vastike).

Sitten olen palkannut siivoojan. Olen tätä miettinyt pitkään, sain hyvät suositukset kaveriltani ja päätin kokeilla. Olen ollut todella tyytyväinen, tällä jatketaan ainakin jonkin aikaa. Hän käy aina kahden viikon välein noin 2,5 tuntia kerrallaan. Ensimmäinen lasku tuli lokakuulta ja se oli 207 euroa.

Olin varannut hotelliviikonlopun Helsinkiin, joka oli siis ihan puhtaasti hemmottelujuttu itselleni. Siihen meni 180 euroa. Siskontytölläni oli synttärit, ostin muutaman tuliaisen Helsinki-kavereilleni ja läksiäislahjan PT:lleni (meillä oli viimeinen tapaaminen Helsinki-viikonloppuna) niin näihin meni 70 euroa.

Hankin muutaman tavaran itselleni – pari julistetta (jotka pitää vielä viedä kehystettäväksi...), joulukoristeen (ihanaa! olen niin joulufiiliksissä), kangasmaskeja ja kynttilöitä. 80 euroa. Kosmetiikkaa hankin (sähköhammasharjoja, kasvoveden ja meikkivoiteen) 100 eurolla.

Ruokakauppaan meni 330 euroa. Budjettina oli 300 euroa. Olisin tässä hyvinkin pysynyt, mutta minulla kävi aika paljon vieraita nyt ja ruokin useampana päivänä 3 ihmistä itseni lisäksi. Joten laitan ylittyneet ruokakulut tämän piikkiin. Ravintolaan meni taas rahaa 150 euroa, mutta olin tosiaan viikonlopun Helsingissä, jossa söin paljon ulkona ja yhtenä viikonloppuna kaverini oli Tampereella ja kävimme pari kertaa ravintolassa syömässä.

Viime budjettitekstiini sain kommentin, että voisiko muuttuvien kulujen listaa hieman supistaa – että aika tarkkaan erittelen ostokset. Ensimmäinen ajatukseni oli, että häh - olin juuri lisäämässä kategorioita, kun mielestäni niitä ei ole tarpeeksi... Sitten ajattelin toisen kerran. Mitä jos tosiaan vähentäisin kategoriat minimiin. Minulle on vaikea osata etukäteen ennustaa, että mitä kuluja on kussakin kuussa tulossa ja tämä aiheuttaa stressiä ja huonommuuden tunteita. Ja sitten syyllisyyttä rahankäytöstä. Vaikka pysyisin budjetissa kokonaisuuden näkökulmasta

Eli päätinkin tehdä täyskäännöksen! Tälle kuulle en vielä onnistunut tätä tekemään, koska budjettitaulukko oli jo valmis useita kategorioineen ja olin niitä ehtinyt jo alkaa käyttämään. Mutta nyt alkavalle joulukuun budjettikaudelle olen määritellyt vain seuraavat kategoriat (pakollisten elinkustannusten lisäksi):

 • Vapaa-aika (pitää sisällään kaiken mitä teen vapaa-ajalla; teatterit, ravintolat, leffat tms)
 • Palvelut (mitä tahansa palvelua ostan kampaaja, kosmetologi, hieronta)
 • Tavarat (kaikki tavarat mitä ostan, oli se sitten kosmetiikkaa, vaatteita ja kirjoja)
 • Lahjat
 • Matkustus
 • Yllätys
 • Hyväntekeväisyys (tämän voisi ehkä siirtää pakollisiin..)

Ja jokaiseen kategoriaan on varattu rahaa eli joulukuussa ei pitäisi tulla tilannetta, että ei muka ole rahaa käyttää johonkin jotain – esim vaikka ostaa kirja. Jotenkin on ollut tyhmä fiilis, että en voisi ostaa kynttilöitä ja kirjaa, jos tekee mieli, vain koska budjetti-excel-rivillä on 0 euroa sillä kohdalla... Ihan turhaa nillittämistä oman elämän kanssa. Voisi ottaa vähän rennommin tai ainakin kokeilla, että tuoko tämä rentoutta.

Katsotaan mitä fiiliksiä tämä herättää!

Ja sellainen erittäin positiivinen asia vielä, että onnistuin alentamaan veroprosenttiani 5%:lla loppuvuodeksi. Eli saan nyt kaksi kertaa 200 euroa enemmän palkkaa käteen! En valita. Voisinkin kirjoittaa tästä erillisen tekstin, että mistä nämä kaikki vähennykset juontavat juurensa. Ensimmäistä kertaa oli melko haasteellista tehdä veroilmoitus. Keväällä tämä on vielä edessä, koska tässä loppuvuoden aikana vielä tapahtuu juttuja, jotka pitää veroilmoitukseen laittaa. Mutta onneksi on nyt yksi opetuskerta takana, joten eiköhän kevät mene helpommin.

Eli tästä lähdetään joulukuuhun tyhjillä säästötileillä ja katsotaan kuinka käy! Joululahjoihin on budjetoitu iso summa rahaa (400eur) joten tästä ei ainakaan pitäisi jäädä kiinni. Ja onneksi on vielä yksi palkkapäivä juuri ennen joulua, joten eiköhän tässä pärjätä ihan hyvin. 

Ihanaa joulunodotusta kaikille <3

2 kommenttia:

 1. Moikka, onpa kiva kun lähdet testaamaan tuota lyhyempää kulukategorisointia! Ainahan voi palata tarkempaan jos tämä ei tunnu hyvältä. Tai ottaa joku osa-alue välillä tarkempaan seurantaan :)
  Mulla itselläni on kuukausittain maksettavat lahjoitukset laskettuna mukaan pakollisiin laskuihin. Näin ne tulee huomioitua paremmin. En kauheasti tee isompia lahjoituksia erikseen, mutta ne laittaisin vaikka yllätysten alle.

  Itsekin tarkastin veroprosenttiani pienemmäksi marras- ja joulukuun osalta. Saan melkein 150€ lisää per kk, mahtavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut sullekin pienemmästä veroprosentista, on kyllä kiva juttu :)

   Satunnaiset lahjoitukset voisi kyllä hyvinkin laittaa yllätysten alle, koska yllätyksiä ne yleensä ovat. Mulla on siis kk-lahjoitukset ja sitten yleensä tässä joulunalla annan ekstraa (esim ostan ruokakassin ja joulupuulahjan). Muuten saatan sitten antaa ihan kadulla keräyksiin ja siis käteisenä, joten ne ei missään ns näy.

   Poista

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022!  Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuk...