lauantai 19. lokakuuta 2019

Personal trainer -ohjauskokemuksia - mistä maksoin pari tonnia

Olen siis palkannut itselleni personal trainerin. Olin tätä jo miettinyt pidemmän aikaa, mutta se on aina vähän kaatunut siihen, että en halua maksaa turhasta. Olen valmis maksamaan kunnollisesta palvelusta, mutta en halua maksaa turhasta.

Joskus vuosia, vuosia sitten, kun citydeal oli voimissaan niin ostin sitä kautta 6 ohjauskertaa PT:ltä. Kohtasin nuoren miehen, joka teki minulle kuntosaliohjelman, viikkourheiluohjelman ja ruokavalion. Viikkourheiluohjelmaan kuului neljä kertaa salilla (jota en silloin harrastunut) ja lisäksi sinne oli ahdettu ne lajit mitä sanoin jo nyt harrastavani ja haluavani jatkaa (baletti, bodybalance ja spinning). Bodybalance oli selkeästi tälle PT:lle tuntematon laji ja hän asetti minulle seuraavanlaisen kysymyksen: Onko se bodybalance yhtä kevyttä hommaa kuin se baletti? Tällä kysymyksellä koko homma oli minun kohdallani aikalailla taputeltu. Uskallan väittää, että balettia rankempaa lajia on vaikea löytää (sen on vain tarkoitus näyttää helpolta ja huijata yleisöä) ja bodybalance-tunnit eivät kyllä mitään venyttelyä olleet (ok, no ovat jos haluat etkä tee kunnolla kuten moni laji). Mutta joo, homma ei oikein onnistunut kohdallani. Ensimmäinen tapaamiskerta oli keskustelukerta ja loput viisi salilla, jossa tehtiin sitä mun saliohjelmaa. Sali oli sali missä olin tällöin jäsenenä eli maksoin sinne jäsenmaksua ja oli aina supertäynnä porukkaa. Toki citydealin kautta homma tuli halvalla – olisiko ollut joku 100-200 euroa - eli tässä käy kyllä hyvin sanonta, että sitä saa mitä tilaa. Minä en ollut valmis (tai en pystynyt) maksamaan paljoa rahaa niin on ihan ymmärrettävää, että palveluntarjoaja ei myös minuun paljoa halunnut panostaa. Ymmärrän, että PT-ala on aika hankala ja varmaan aika moni odottaa saavansa palvelua ilmaiseksi. 

Itse en odota saavani palvelua ilmaiseksi, mutta en vain halunnut taas maksaa pelkästä saliohjelmasta. Tiedän, että lihaskuntoharjoitus olisi pakollista hyvän kunnon ylläpitoon. En ole tehnyt lihaskuntoa lainkaan vuosikausiin. Ja hieman se nyt alkaa jännittää, kun ikää tulee lisää ja painoa salakavalasti alkaa kertyä, että mitenhän tässä käy. Myös nämä kaikenlaiset muut kropan krampit kuten alaselkävaivat johtuvat suurelta osin huonosta lihaskunnosta. Siis liikun kyllä jossain määrin koko ajan, mutta liikuntani on aika kevyttä. Ja liian vähäistä. Ja liian helposti jään kotiin hengaileen, kun väsyttää. 

Joka tapauksessa nyt taas syksyn lähestyessä mietin, että mitä ihmettä oikein teen tämän painoni ja itseni kanssa. En siis koe olevani mitenkään suuresti ylipainoinen (painoindeksini on lievästi ylipainoinen, painan 74,6kg ja olen 163cm), mutta selkeästi viime vuosina (etenkin viimeisen vuoden aikana) rasvaa on alkanut kertyä enemmän kuin lihasta ja se on alkanut ahdistamaan. Olen väsynyt ja tuntuu, ettei töiden jälkeen jaksa oikein mitään. Tuntuu, ettei mikään unimäärä ole tarpeeksi (nukun 8-9 tuntia per yö, joten pitäisi kyllä riittää). Liikun kyllä, mutta hengästyn aika nopeasti ja rankat treenit tuntuvat vastenmielisiltä. Mielestäni syön liikaa verrattuna siihen kuinka paljon liikun ja liian isoja annoksia. En ole oikein osannut tehdä asialle mitään. Mutta haluan tehdä asialle jotain! Etenkin nyt kun tilanne on vielä hyvä ja ylipainoa ei ole paljoa.

Bongasin facesta kuukauden lihaskunto-nettivalmennusohjelman ja olin jo tosi lähellä ostaa sellaisen. Onneksi menin lukemaan nettivalmennuksesta mielipiteitä ja palaute oli vaihtelevaa. Siinä mielipiteitä lukiessani mietin, että okei, voin taas kerran laittaa reilun 100 euroa tällaisen juttuun mikä on ihan kiinni omasta viitseliäisyydestä. Se että jaksaisin mennä nettiin lukemaan ohjeita ja katsomaan videoita on hieman liian riskipitoista hommaa. Tajusin, että hommassa on iso riski, etten vain tee mitään. Nettivalmennuksissahan kukaan ei velvoita mihinkään ja kun hinta on pieni niin mitä sitä suotta itsekään stressiä ottamaan. Esimerkkinä alkuvuodesta ostin viiden viikon jooga-ohjelman nettivalmennuksena. Joka maanantai tuli uusi jooga-ohjelma (ilta- ja aamujooga sekä jotain hyvinvointiluentoja). Viiden viikon aikana tein jooga-ohjelman ehkä noin viisi kertaa yhteensä. Sivusto oli myös minun käytettävissä toukokuun loppuun (alkoi tammikuussa) ja olisin saanut ladata jooga-ohjelmat omalla koneelleni. Ladasinko? No en tietystikään! 60 euroa aika hukkaan. 

Aloin siis googlettamaan ihan oikeaa PT:tä. Löysin lopulta yhden sopivanoloisen, jolle laitoin viestiä. Hän vastasi, ettei itse juuri nyt ota uusia asiakkaita. Hän kertoi, että hän omistaa yrityksen, jossa työskentelee useampi PT ja hän tekee alkuhaastatteluja ja voi katsoa sopivan PT:n tiimistään. Sovimme ajan. Tapasimme PT-studiolla, lähdimme puolen tunnin kävelylle Töölönlahden ympäri ja samalla kerroin omaa urheiluhistoriaani ja muuta taustaani. Hän kartoitti, että mitä odotan ohjaukselta, mitä haluan tehdä ja odotanko kuinka usein tapaamisia PT:n kanssa. Lenkin jälkeen menimme toimistolle, missä juttelimme vielä vähän lisää ja hän teki ehdotuksen/tarjouksen. Kahdeksan kuukautta ja 16 henkkoht tapaamista PT:n kanssa. Viikkoraportointi ohjaajalle, kahden kuukauden välein mittaukset, ruokavalio (jota edeltää ruokapäiväkirjanpito), treenisuunnitelma, jota päivitetään 4-8 viikon välein ja first beat mittaus. Hinta oli jotain vähän päälle 2.000 euroa, mutta jos maksaa koko paketin kerralla sai 5% alennuksen, joten hinnaksi tuli 2.128 euroa. Minulla oli 140 euron arvosta liikuntaseteleitä, joten maksoin siis valmennuksesta 1.988 euroa. Tuleva ohjaajani on taustakoulutukseltaan myös fysioterapeutti (minulla on vanhoja akillesjänne-ongelmia juoksuajoilta ja nykyisiä alaselkävaivoja) ja tämä haastattelija myös sanoi, että jos en tule ohjaajani kanssa toimeen niin sen saa vaihtaa. 

Ensimmäisellä tapaamisella oman PT:ni kanssa juttelimme aika pitkään mun tavoitteista ja elämäntavoista ja oikeasti tuntui, että ohjaajaa kiinnosti. Otimme alkumittaukset (inbody-mittaus, joka laskee painon, rasvaprosentin tms sekä ihan perinteisellä mittanauhalla reisien, käsivarsien, vyötärön, lantion mitat), jotka kirjattiin yhteiseen portaaliin minne sekä minulla että ohjaajallani on pääsy. Siellä myös seurataan kehittymistä, siellä on treeniohjelma, ruokavalio, tapaamiskerrat ja kaikki kommunikointi toimii sen kautta. Minulla on myös PT:ni puhelinnumero ja ilmeisesti voisin tekstarilla myös kysyä erinäisiä asioita, mutta en ole nähnyt tähän tarvetta. Ekalla kerralla tehtiin myös lyhyt treeni, jonka avulla lähinnä kartoitettiin liikkuvuuttani ja tämänhetkistä lihaskuntoani. Sovimme, että näin alkuun näemme useammin, että saadaan projekti liikkeelle ja tutustumme toisiimme, mutta sitten jatkossa tapaamiset ovat 2-4 viikon välein. Tämä oli oma toiveeni, koska en jaksa viikoittaisia tapaamisia ja en koe kaipaani ns treenikaveria. Teen kyllä kunhan minulla on selkeä ja motivoiva ohjelma ja olen jossain määrin tilivelvollinen jonnekin päin. 

Takana on nyt viisi tapaamiskertaa ja homma on lähtenyt käyntiin. Arvostan etenkin, että tapaamiset ovat tämän yrityksen omalla yksityissalilla, jossa ei ole muita kuin ohjaajia ja heidän asiakkaitaan. Muutaman kerran olemme olleet salilla ihan täysin kaksin, maksimissaan samaan aikaan on ollut yhteensä kuusi ihmistä eli kolme PT+asiakas-komboa. Tämä on itselleni todella luksusta ja arvostan tätä (ja olen tästä valmis maksamaan), koska ahdistavinta itselleni salikäynneissä näin alkuun on ne muut ihmiset. Tapaamiskerrat ovat lähinnä olleet viikkoharjoitusohjelmien treenausta ja oikeiden liikeratojen etsimistä. Kerrat vaihtelevat hieman toisistaan, esim kerran olemme tehneet todella rankan treenin ja toisella kerralla pilates-tyyppisen harjoittelun (joka oli kyllä rankka sekin ;)). 

Yksi tapaamiskerta oli ravintokeskustelu, johon olin valmistautunut pitämällä kolmen päivän ajan ruokapäiväkirjaa. Se oli kyllä aika silmiä avaava. Syön kyllä suht monipuolisesti, mutta syön liikaa herkkuja. Syön liian kepeän aamupalan ja liian raskaan lounaan sekä illallisen. Syön liikaa lihaa (en vain osaa tehdä hyvää kasvisruokaa!). Käytiin karu keskustelu alkoholin lihottavasta vaikutuksesta: jo itse alkoholissa on kaloreita, mutta se, että kun juot yhdenkin lasin alkoholia niin maksa käsittelee sitä muutaman päivän ja tänä aikana aineenvaihdunta menee sekaisin = laihtuminen hidastuu, koska elimistö keskittyy alkoholin polttamiseen/poistumiseen elimistöstä. Eli kärjistetysti olisi parempi vetää yhdet isot kännit kuussa kuin juoda joka ilta yksi. Joka on minun ”syntini”. Etenkin kesälomalla se meni helposti siihen, että otampa yhden saunaoluen ja lasin viiniä ruoan kanssa. Vaikka kerta-annokset ovat yhtä kahta niin kun tämän yhden kahden ottaa useamman kerran viikossa niin aineenvaihdunta on koko ajan vähän sekaisin. Auts! Saan vielä tarkemman ruokavalion ja reseptiohjeet omaan portaaliini, mutta ensimmäiset stepit ovat lisätä kasviksien määrää aterioilla, syödä useammin (kuusi kertaa päivässä, nyt olen syönyt 4-5 kertaa) ja tasata ateriakokoja (esim isompi aamupala, vähemmän lounaalla). Vähennän lihansyöntiä ja herkkuja vain joskus (ei joka päiväistä napostelua työpaikan kahvihuoneessa). Alkoholia vain erikoistilanteissa ja alkoholin juomisen välttäminen kotioloissa (voi saunaolueni...).

Minulla on nyt siis viikko-ohjelma, jota on tarkoitus noudattaaa. Ohjelmassa oli mielestäni hyvin otettu huomioon minun toiveeni. Mm aerobiset osiot saan valita niistä mitä nyt jo teen (lenkkeily, kävely, uinti, hiihto). Lihaskunto-osiot voi ekassa jaksossa tehdä myös kotona ja ne koostuivat osittain jooga-tyyppisistä liikkeistä (vähän vastaavia olen tehnyt aikoinaan body balancessa). Ohjaaja muokkaa sarjoja aina vähän tapaamisten jälkeen/välillä riippuen siitä miten tilanne etenee. Esimerkiksi selkäni jumahti taas tässä jokunen viikko sitten ja tällöin tapaamiskerralla kävimme pilates-tyyppisen harjoituksen läpi ja keskityimme treenaamaan vartalon tukilihaksia. Harjoitusohjelmaan myös lisättiin täten 20 minuutin selkäätukeva treeni, jonka voi tehdä aina silloin, kun selkä on vähän haastavammassa tilanteessa. Ja treenin voi tehdä ihan kotona, esimerkiksi hotellihuoneessa niinä viikkoina, kun on työmatkoja. 

Arvostan myös sitä, että henkkoht portaalissa, missä on treeniohjelmani, löytyy myös ohjevideo joka liikkeen kohdalla. Näin voin aina tarkistaa, että miten kukin liike tehdään, jos olen epävarma. 

Homma on lähtenyt suht hitaasti käyntiin, mutta olen tyytyväinen. En varmaan olisi pystynyt koko juttuun, jos kerrasta olisi pitänyt tehdä täyskäännös ruokavalion kanssa ja alkaa treenamaan täysillä viisi kertaa viikossa. Perusviikko-ohjelmani mitä olen tehnyt on nyt tällainen: maanantaisin kävelylenkki 30-45 min, lyhyt lihaskunto lenkin jälkeen, tiistaina balettitunnit (jotka ovat nyt jääneet kyllä välistä alaselkävaivojen, työmatkojen ja motivaatiopulan vuoksi jo neljästi), keskiviikkona käyn oikeasti salilla, perjantaina kävelylenkki 30-45min + joogatunti ja sunnuntaina lihaskuntoharjoitus, jonka olen tehnyt tähän asti kotona. 

Eli koontina vielä, että mitä tällä parilla tonnilla saan:

 • Seurannan ja tuen 8 kuukauden ajan
 • 16 henkilökohtaista ohjauskertaa (á 60 min, ensimmäinen kerta oli 75 min)
 • Treeniohjelman videoineen joka päivitetään 4-8 viikon välein
 • Seurantamittaukset, jotka otetaan kahden kuukauden välein
 • Henkkoht nettiportaalin jossa on kaikki ohjelmani, tietoni, mittaustulokseni, ravinto-ohjelma, jonne itse raportoin omat fiilikset ja tekemiseni ja jossa saan yhteyden ohjaajaani ja lähettää kysymyksiä tarvittaessa
 • Ravintoseurannan ja ravinto-ohjelman sekä ravinto-ohjelmaan sopivia ruokaohjeita (tämä on oma nettisivunsa)
 • First beat mittauksen

Takana on nyt 6 viikkoa ja etenkin tyytyväinen olen siitä, että tiedän homman jatkuvan ensi toukokuulle asti. Alunperin lähdin etsimään sellaista 2-3 kuukauden settiä, joka maksaisi noin 1.000 euroa. Maksoin nyt tuplat, mutta koen, että tästä nyt oikeasti saa enemmän kuin tuplat. Tässä on oikeasti nyt aikaa opetella rauhassa uudenlaista elämäntapaa, johon kuuluu enemmän urheilua, mutta johon kuuluu myös sairastumiset, työmatkat, stressaavat elämäntilanteet, kaamosmasennus ja näiden vaikutukset viikkorutiineihin. Muutokset tähän asti ovat pieniä, mutta niitä on tullut. Makeiden herkkujen syömättä jättäminen helpottuu koko ajan. Runsaamman aamupalan syöminen alkaa tuntua hyvältä. Salille meno ei ole enää niin vastenmielistä. Olen saanut niitä fiiliksiä, että väsyneenä on parempi mennä edes puolen tunnin lenkille kuin jäädä vain kotiin katsomaan telkkaria. Tuntuu tosi hyvältä taas tehdä jotain kropallaan. 

Ja parasta tässä ihan oikeasti on, että olemme vasta alussa. Tiedän, ettei homma lopu vuoden loppuun vaan ohjaus ja tuki kestää vielä pitkälle ensi vuoteen. Tekee hyvää tietää, että tuolla on joku, ketä kiinnostaa miten etenen ja missä mennään. 

Alkufiilikset tästä on nyt tosi hyvät. Päivittelen aina välillä, että miten projekti etenee!
 

2 kommenttia:

 1. Mahtavaa! Mielenkiintoinen kirjoitus ja erittäin hyvvä sijoitus. Varmasti sellainen juttu, johon kannattaakin panostaa vähän enemmän eikä valita halvinta vaihtoehtoa.

  Intoa treeneihin ja päivittele tänne aina välillä, miten projekti etenee! :)

  VastaaPoista
 2. Mäkin niin haaveilen tästä jos joskus tervehdyn! Ja pakkokin koska olen ollut liikkumatta niin pitkään ja syömiset ja lääkitykset saaneet kropan aineenvaihduntoineen ihan sekaisin. Tsemppiä projektiin, seuraan täällä taustalla mielenkiinnolla :)

  VastaaPoista

Sijoituskatsausta pitkästä aikaa

En ole kovin innokkaasti tänä vuonna kirjoitellut sijoituskatsauksia. Helsingin pörssi on nyt lasketellut noin kaksi vuotta syksystä 2021 al...