perjantai 18. lokakuuta 2019

Lokakuun (20.9. – 17.10.) palkkakauden toteuma

No nyt on hyvä kuukausi takana! 

Palkkaa tuli taas kerran aika runsaasti, koska sain nyt vihdoin kaikki sovitut palkankorotukset takautuvasti. Yhteensä 4.376 euroa. Voi kun joka kuukausi tulisi noin paljon... No mutta ei pidä valittaa, nyt loppuvuonna palkkaa tulee vajaa 3.000 euroa nettona ja sitten ensi vuodesta käteenjäävän kuukausipalkan pitäisi olla noin 3.200 euroa, joka on kyllä tosi hyvä. Nyt loppuvuonna jää vähemmän käteen johtuen korkeasta veroprosentista. Korkea veroprosentti on seurausta siitä, että sain kesän bonukset ja ekan palkankorotuksen + bonus&lomarahatakaumia liian pienellä veroprosentilla niin loppuvuodesta näitä nyt kompensoidaan. Toivottavasti ensi vuosi menee sujuvammin veroprosentin osalta – tänä vuonna en kyllä osannut yhtään arvioida näitä tulojani. Tammikuussa en todellakaan odottanut, että saisin 1.000 euron palkankorotuksen tänä vuonna. Veroprosentin suhteen mä mielelläni maksaisin ihan tasan tai siten, että vähän maksan mätkyjä. En halua palautuksia. Lisäksi sain syyskuun lopussa vielä vähän osinkoja eli koko kuukauden tulot oli aikalailla tasan 4.400 euroa. 

Pakolliset kulut olivat vain vähän vajaa 1.700 euroa, joka siis pitää sisällään asuntolainan ja muut asumisenkulut, ruoan, ravintolat, vapaa-ajan, ostelut, ihan kaikki. Ilman asuntolainan lyhennystä mun kuukauden kulut olisivat olleet 1.000 euroa. Loput rahat menivät säästötileille tai sijoituksiin. Eli kokonaisuudessaan sain säästöön tässä kuussa reilut 2.700 euroa (+asuntolainan lyhennys 700 euroa), joka on kyllä tosi paljon rahaa. 

Erityisen iloinen olen mun ravintolabudjetista: ensinnäkin se meni alle budjetoidun ja summa minkä käytin oli (mulle) tosi pieni. Ja aidosti ravintola/kahvilaan meni vain 20,80 euroa ja josta 12,50 euroa meni junassa syömiseen työmatkan yhteydessä (ja periaatteessa tämä on työkulua, jonka saan siis päivärahan muodossa takaisin). Eli oikeasti ravintolaan käytin vain 8,30 euroa, joka on yhden oluen hinta. Eihän tämä ole todellista! Loput 21,53 euroa meni tupareita varten ostettuihin juttuihin – ostin tuliaisiksi viinipullon, ruisleipää ja suolaa sekä pari juomaa itselleni (sinänsä tämän olisi ehkä voinut laittaa myös ekstrakaterogiaan, mutta laitoin nyt tänne, kun piti sisällään alkoholia). Ravintolaan en tupareista lähtenyt vaan kotiin. Ehkä mulla on vielä toivoa näiden ravintolakulujeni kanssa! Tuskin näin alas pääsen ihan joka kuukausi, mutta mulle riittäisi, jos onnistuisin pitämään kuukauden ravintolakulut noin 100 eurossa. Ravintolassa/kahvilassa/tms-käyminen kuuluu kuitenkin aika oleellisesti mulla sosiaaliseen kanssakäymiseen läheisten ja kavereiden kanssa niin nollaan tätä kulua en missään nimessä halua. Mutta 300-400 euroa ravintolaan kuussa on kyllä aika paljon liikaa. 

Vaatebudjetti oli tälle kuulle ruhtinaallinen, tarkoitus oli ostaa kengät (mun syys/talvikengät ovat hajalla) ja mahdollisesti jotain pientä ekstraa. Haluaisin kovasti uusia vaatteita, kun tuntuu, että kaikki vaatteeni ovat vähän ryysyjä... Mutta tosia-asia oli, etten ehtinyt vaatekaupoille. Tai kävin kerran kokeilemassa kenkiä, mutta siihen se jäi. Yhdet kengännauhat ostin. Muuten siirsin vaatebudjetin ensi kuulle. 

Asuntosäästöön oli tarkoitus laittaa 500 euroa, mutta päädyin laittamaan 800 euroa. Mulla on ensi kuussa tulossa risteily, jonne haluan varata käyttörahaa 300 euroa. Ensi kuussa tulee maksuun myös mätkyt, yli kahden kuukauden bussilipput, liitonmaksu ja kasvohoito. Budjetti alkoi näyttää vähän tiukalta ja ajattelin ensin siirtää ensi kuun tuloiksi 300 euroa säästöistä (alunperin siis suunnittelin laittavani tuon 300 euroa käyttösäästöön). Mutta inhoan tällaista rahapelleilyä tilien välillä niin päätin suosilla maksaa nyt tässä kuussa jo etukäteen asuntosäästötilille 300 euroa ja sitten marraskuussa en laita lainkaan rahaa asuntosäästötilille vaan summa menee mun risteilyä varten. Jotenkin mulle on helpompaa budjetoida ko kuussa tulevat rahat kokonaan, eikä ottaa mistään säästötililtä ekstraa. Ajatuksen tasolla sinking funds –tyyppinen toiminta vaikuttaa järkevältä ja tehokkaalta, mutta käytännössä se ei toimi mun kohdalla. Musta on älytöntä budjetoida sinking funds –tilille 300 euroa kuussa ja sitten ottaa sieltä 280 euroa käyttöön samassa kuussa. Tää ei vaan mene mulla jakeluun :D Joten toimin nyt omalla tavallani. Laitoin kyllä ns sinking fund –tililleni rahaa, mutta tämä on tarkoitettu isompaa matkaa varten, jota olen suunnitellut ensi vuoden lopulle. Tällainen isompien juttujen sinking funds –säästö on mulle järkeenkäypää, koska palkkani ei ole niin suuri, että voisin siitä tosta noin vain pari tonnia kuussa laittaa yhteen matkaan. Eli kaikkea enemmän kuin yli tonnin maksavia juttuja varten säästän ennakkoon, mutta en mitään parin sadan juttuja varten vaan tällaisiin juttuihin kyllä pitää irrota kuukauden perusbudjetista rahaa. Toivottavasti tää nyt on järkeenkäypää. Itse putosin jo vähän kärryiltä :D

Tämä kuu oli hyvä myös senkin kannalta, ettei mulla ollut mitään suurempia menoja. Yksi Tampere-viikonloppu sukulaisten luokse ja nuo yhdet tuparit. Jotenkin kaipasin myös tällaista kuukautta, ettei ole suurempia suunnitelmia. Sain urheilujuttuja rullaamaan ja oli aikaa kotoilulle ja rentoutumiselle. Ja selkeästi rahaa kuluu vähemmän, kun ei ole menoja! Kätevää. 

Marraskuulle (18.10. – 19.11.) onkin sitten enemmän jo taas tapahtumia, jotka tulevat vaatimaan rahaa. On pidempi työmatka Osloon, keikka siskontytön kanssa, Ruotsin risteily ja mun lukiokaveriporukka on tulossa päiväksi Helsinkiin. Mä olen nyt ottanut vähän uuden tavan budjetoinnissa, että ennen kuin budjettikuukausi alkaa niin listaan kaikki (tiedossa) olevat ohjelmat budjettitaulukon viereen päivämäärineen. Tästä saa vähän paremmin osviittaa, että mihin kaikkeen mun rahojen pitää kuun aikana riittää. Eli jos esim on vaikka sovittuna neljät ravintola-treffit kuulle niin se on sitten satavarma, että ravintolaan menee rahaa. Jos on sovittuna kylpyläreissu niin sitä varten pitää varata rahaa. Ja rahaa pitää myös varata työmatkoja varten – esimerkiksi lentokentillä tulee usein syötyä ja se vasta on kallista. Etenkin näillä ”mun alueen” lentokentillä eli lähinnä matkustan tässä Pohjoismaiden alueella. Kööpenhaminan, Tukholman ja Oslon lentokentät ovat KALLIITA. Eikä se Helsinki-Vantaa ole sen edullisempi, missä usein syön aamupalan tai vähintään juon kahvin. Usein on todella aikaisia aamulentoja ja kun heräät 4 – 5 välillä ja lähdet kentälle siinä kello viiden jälkeen niin ei suuremmin aamupala vielä maistu. Kentällä alkaakin jo nälkä vaivaamaan. Aina välillä otan omat eväät kentälle ja ostan vain kahvin. Mutta kun se pelkkä musta kahvikin on jo ihan älykallis! Melkein neljä euroa nykyään, oliskohan ollut 3,80. Sillähän saa jo paketin kaupasta... OMG.

Jos ihan vain säästöprosentteina tilannetta katsotaan niin näyttää myös tosi hyvältä. Säästöprosentti 62% ja jos se kuuluisa asuntolainan lyhennys lasketaan mukaan niin 78%. En ole varmaan koskaan päässyt näin isoon säästöprosenttiin! En kyllä tiedä kuuluisiko noi käyttösäästö/sinking funds –rahat edes laskea säästöprosenttiin. Sehän ei ole varsinaista säästöä vaan tulevaisuuden kulujen ennakointia. Nettovarallisuuteen en laske mun sinking funds –säästöjä, koska ne rahat voivat milloin tahansa huveta. Ja se on niiden tarkoituskin.

Olikohan mulla vielä jotain muuta.. Tosiaan marraskuu ei tule olemaan yhtä hyvä, mutta kuukaudet ovat erilaisia. Yllätyskulukategoriaan lukeutui lokakuussa yhdet teatteriliput, junaliput, imurin pölypussit (nämä olisi kyllä pitänyt maksaa ruokarahoilla), Ikea-ostoksia ja pari kuntosalikäyntiä. Periaatteessa nämä yllätyskulut voisi myös melko hyvin budjetoida etukäteen, mutta en ole jaksanut ihan näin detailitasolle mennä. On kivaa, kun on ekstrarahaa, jonka voi sitten huoletta laittaa kaikkeen mitä on unohtanut budjetoida. Mutta näillä sanoilla marraskuuta kohti. Voin jo luvata, että marraskuussa säästöön menevät rahat tulevat olemaan minimaaliset ja aion tuhlata melkein kaiken. Hah! Hiiteen säästöprosentit :D 

Tuttuun tapaan alla tarkemmat luvut. 



JK. Kirjoitin tämän tekstin torstai-aamuna (17.10.) junassa kohti Tamperetta (palkkapäivä oli siis perjantaina 18.10.). Illalla 17.10. palasin kotiin muutaman työkaverin kanssa samalla junalla ja ostin asemalla smoothien 5 euroa ja junassa juotiin yhdet oluet 6,90 euroa. Eli vähän tuli lisää mun ravintolakategoriaan, mutta koska maksoin nämä käteisellä (ruokarahaa jäi aika paljon yli lokakuussa) niin nämä ei näy nyt varsinaisessa budjettitoteumassa. Mutta rehellisyyden nimissä pitää nyt myöntää, että viimeisenä iltana tuli vähän lisää ravintolakuluja ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lokakuun kulutus

Lokakuussa tuloja oli palkka, osingot, päivärahat ja sitten otin säästöstä 1.000 euroa ylimääräistä asuntolainan lyhennystä varten.  Budjett...