lauantai 24. marraskuuta 2018

Säästin kotivakuutuksesta

En olisi uskonut kirjoittavani ylläolevaa otsikkoa. Vakuutukset ovat minulle tärkeitä. Olen aina pitänyt huolta, että mulla on kunnon vakuutukset ja ne ovat tarpeeksi kattavat.

Ainoa vakuutus, minkä olen skipannut, on henkivakuutus. Tähän syy on ollut ihan täysin järkiperäinen - koska mulla ei ole puolisoa eikä lapsia niin mun kuolemalla "ei ole mitään väliä". Huolehdin vain itsestäni tällä hetkellä eli jos minä kuolen niin ei ole enää ketään kenestä pitäisi huolehtia. Mahdollinen asuntolainani kuitataan asuntoni myynnillä ja loppu omaisuus jaetaan perillisteni kesken. That's it. Toivottavasti jossain vaiheessa tilanteeni muuttuu ja siinä tapauksessa mietin asian uudestaan.

Pari viikkoa sitten törmäsin todennäköisesti jossain blogissa vakuutusten omavastuuosuuden suuruuteen ja sen vaikutuksesta vakuutusmaksuun. Tajusin, että vararahastoni ansiosta omavastuuosuudella ei oikeastaan ole mitään väliä onko se 100 euroa vai 1000 euroa. Siksihän vararahaston vähän niinkuin keräsin... Selvitin vähän asiaa ja laitoin vakuutusyhtiööni viestiä, että paljonko vakuutusteni hinta muuttuisi, jos muuttaisin kotivakuutukseni omavastuun 150 eurosta 500 euroon. Vastaus oli, että 40 euroa. Vakuutusteni kokonaishinta muuttuisi 214 eurosta 174 euroon vuodessa. Tein muutoksen.

Vararahaston lisäksi toinen syy omavastuuosion nostoon on myös se, että asun vuokralla jolloin yhdenkään kodinkoneeni hajoaminen ei ole minun vastuullani. En omista myöskään pyykinpesukonetta vaan käytän taloyhtiön ilmaista pesulaa. Jos omalla toiminnallani tuhoan jotenkin asuntoani (esim minun syytäni oleva vesivahinko tuhoaa lattian) niin sillä maksanko omavastuuta 150 vai 500 euroa, ei ole mitään väliä. Puhelimeni omistaa työpaikkani ja jos se hajoaa, saan uuden. Televisioni on melkosta vanha, joten siitä en saisi mitään vaikka se hajoaisi. Myös ipadini on useamman vuoden vanha eli en siitäkään saisi mitään.

Pyöräni on kallis (maksoi noin 1000 euroa ostettaessa) ja on vasta joku 3-4 vuotta vanha, joten tästä mahdollisesti olisin saanut jotain 150 euro omavastuulla, jos pyöräni esim varastetaan. Nyt 500 euron omavastuulla en tule saamaan mitään. Mutta toisaalta pyöräni oli yksi naurettavin ostokseni ikinä. Pyöräilen tuskin ikinä. Tämä oli taas näitä mun juttuja, että "haluan ostaa kalliin". Typerää. Minulla on vielä myös vanha pyöräni, joka riittää ihan hyvin, jos tämä hieno pyöräni katoaa.

Yksi asia mikä aidosti vähän mietityttää on matkatavaravakuutus. Eli nyt kun omavastuuni on 500 euroa niin en saa mitään, jos matkalaukkuni häviää matkalla. Mutta toisaalta, minulla on se 12.000 euroa istumassa tyhjänpanttina tilillä. Että niin. Minulla on varaa ostaa mitä tahansa 500 euron arvosta uutta, jos on tarpeen. En tarvitse vakuutusta 500 euron arvoisen tavaran korvaamiseen. Joten päätin säästää 40 euroa vuodessa. Tulevaisuus näyttää, että kannattiko vai ei.
2 kommenttia:

  1. Fiksua ainakin minusta. Minulla on myös vakuutuksissa omavastuu korkealla. Monesti vakuutus on normaalijärjellä mietittynä aina kallis. Vakuutus on hyvä olla jossain isoissa tarvikkeissa, mutta sitten jos tuote hajoaa niin ehkä maksan mielellään isoa omavastuuta (jonka olen voinut säästää esim vakuutusmaksuissa). Ja jos sattuu, että tuote ei hajoakaan niin silloin vakuutusmaksun säästö jää ihan omaan käyttöön.

    VastaaPoista
  2. Vakuutuksia kannattaa tosiaan vertailla ja hankkia vakuutus sellaisesta yhtiöstä, jossa "pakettia" saa ruuvailtua haluamaansa suuntaan. Tällä hetkellä itselläni on kotivakuutus Turvasta 60 m2 kerrostaloasuntoon sisältäen oikeusturva ja vastuuvakuutukset yht. 82 e/v. Omavastuu on 260 e.

    Vaihdan usein vakuutuyhtiötä (minulla ei ole muita vakuutuksia kuin kotivakuutus, joten vaihtamisen kynnys on hyvin matala) ja saan siten usein uuden asiakkaan alennukset. Omavastuut säädän ylöspäin ja vakuutuksen sisällöt pidän melko suppeina. Kun on vähän omaisuutta ja pitää siitä hyvää huolta, ei tarvitse kummoisia vakuutuksiakaan. Mieluummin säästän rahaa tilille ja makselen itse mahdolliset rikkoutumiset. Olen tähän mennessä vain kerran ilmoittanut vakuutusyhtiöön vahingosta, silloin oli kyse isommasta suummasta. Toivottavasti näin tulevaisuudessakin. :)

    VastaaPoista

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022!  Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuk...