perjantai 9. marraskuuta 2018

Mistä yksinasuva säästää

Tai ennemminkin mistä minä säästän. Puolitoista vuotta sitten, kun tosissani aloitin talousremonttini, niin etsin netistä säästövinkkejä, että mistä sitä ihminen voi säästää. Tässä syksyllä olen taas innostunut etsimään sivustoja, joissa listataan säästökohteita. Mietin ja suunnittelen parhaillaan uudenlaista budjetointitapaa ja samalla innostuin miettimään olisiko jotain uutta mistä voisin säästää. Empä ole itselleni uusia säästökohteita löytänyt niin ajattelin listata sitten ne asiat joista minä säästän. Ehkä joku löytää tänne ja nämä vinkit mahdollisesti auttavat häntä :)

Asun siis yksin, eikö talouteeni kuulu edes lemmikkejä. Rahankäyttö ja säästömahdollisuudet ovat mielestäni vahvasti sidoksissa elämäntilanteeseen. Ja jokaisessa elämäntilanteessa on omat haasteensa. Näin äkkiseltään sanottuna voittajaksi tässä yhteyskunnassa nousee lapsettomat ja eläimettömät pariskunnat, mutta toki asia ei ole näin mustavalkoinen. Yksinasuvan haasteet on, että kaikki maksetaan yhdestä palkasta, yksinasuva maksaa kaikesta aina kalleimman mukaan ja mitään tukia on turha odotella. Jopa pankissa yksin lainaa hakeva saa korkeimmat marginaalit, koska yhden ihmisen talous on niin riskinen. Jos minulle jotain tapahtuu niin siinä menee minun talouteni tulot kerralla. Mutta elämä on ja kaikessa on hyvät ja huonot puolensa. Yksinasujan plussa taas on, että yksin minulla on valta (ja vastuu) päättää kaikista talouteeni liittyvistä asioista. Ei ole riskiä, että tulisin joku päivä kotiin ja olohuoneeseen olisi ilmestynyt uusi televisio :D

No mutta sitten itse asiaan eli mistä minä säästän?

1) juurikin siitä televisiosta ja muista elektroniikkalaitteista. Minulla on 7 vuotta sitten ostettu parin sadan arvoinen telkkari, 6 vuotta sitten ostettu ipad ja 10 vuotta sitten lahjaksi saatu radio (joka ei enää toimi ilman johtoa seinässä). Ja nämä ovat todellakin talouteni ainoat elektroniikkalaitteet. En omista tietokonetta, kauittimia, dvd-laitetta tms. Ja jos tv:ni joskus hajoaa niin tulen miettimään pitkään ostanko mitään tilalle. Uudesta ipadista haaveilen ja sellaisen todennäköisesti ostankin itselleni joululahjaksi. (Toki minulla on myös puhelin, mutta se on työpaikkani. En tiedä millaisen puhelimen ostaisin, jos joutuisin sen itse ostamaan.)
2) Herkuista - en enää nykyisin hirveästi herkuttele, ostan jonkun jäätelöpaketin noin kerran kuussa ja  karkkipussin ehkä kaksi kertaa kuussa. Muita herkkuja ei taloudessani ole.
3) Alkoholi - tähän olen viime aikoina alkanut kiinnittää huomiota. Olen sellainen viinihaukka ja ennen usein ostin viinipullon viikonlopuksi. Nyt en enää niinkään, alkoholin hinta on taas kallistunut ja mitä vähemmän alkoholia juon, sitä vähemmän minun itseasiassa enää tekee sitä mieli.
4) Autosta. Myin autoni reilut kaksi vuotta sitten. Mieletön rahansäästö ja säästää myös minulla stressiä. Harva yksinasuva oikeasti tarvitsee autoa.
5) Netflix, spotify, Bookbeat, netti yms yms. Minulla ei ole mitään kuukausitilauksia, ei itseasiassa edes nettiä (tai siis netti kait kuuluu vuokraan, mutta en sitä jaksa/osaa asentaa...)
6) Lehtitilaukset. En ole koskaan ollut minkään lehden vakkaritilaaja, paljon kyllä määräaikaisia. Tein päätöksen olla tilaamatta enää koskaan yhtään lehteä jo vuosia sitten. Ostan irtinumeron, jos haluan. Käytännössä ostan jonkun lehden ehkä joka toinen vuosi.
7) Lotto, veikkaus, arvat. Hyvin harvoin käytän rahaa uhkapeleihin. Olen lotonnut ehkä kolme kertaa elämässäni. Kesällä käytin 30 euroa jalkapalloveikkaukseen ja hävisin kaiken :D Hyvä muistutus, että tapa on vain pelkkää rahantuhlausta.
8) Muovikassit. Pidän mukanani aina kestokassia. En muista koska viimeksi olisin ostanut muovikassin. Olen myös taitava kantamaa käsissäni ja käsilaukussani ruokaostoksia, jos jostain syystä kestokassini olisi jäänyt kotiin.
9) Matkustaminen. Olen radikaalisti vähentänyt matkustamista menneistä vuosista, jolloin ulkomaanmatkoja oli useamman kerran vuodessa. Tähän vaikuttaa myös se, että en yksinkertaisesti jaksa matkustaa. Paras ja rentouttavin loma on kotona vietetty.
10) Ruokahävikki. Teen itse ruokaa kotona ja pidän huolta, että syön tekemäni ruoan. Ostan kotiin melko minimaalisen määrän ruokaa. En kerää kaappeihin "pahanpäivänvaraa".
11) Olen eronnut kirkosta. Harkitsen myös eroa liitosta - harkitsen liittyväni halvempaan (ei tulojen mukaan laskuttavaan) liittoon tai ihan vain kassaan.
12) Tavaran hankkimisesta. Hankin suhteellisen vähän mitään tavaraa. Tämä säästää myös asunnon koossa, en tarvitse tilaa tavaroilleni. Asun pienessä asunnossa ja yksikään kaappini ei ole täynnä.
13) Kampaajakäynneistä. Minulla on oma väri hiuksissa ja malli on sellainen, että sitä ei tarvitse kovin montaa kertaa vuodessa leikata. Minulla ei myöskään ole mitään tekoripsiä, kynsiä tms. Tällaiseen ei mene rahaa. (Kosmetologilla kyllä käyn, ihonhoidossa ja sokeroinnissa)
14) Työpaikkalounaista. Tai siis yritän säästää - tavoite on viedä eväät töihin 2-3 kertaa viikossa. Tällä hetkellä onnistun viemään eväät noin 1-2 kertaa viikossa, joten tässä on vielä vähän parannettavaa.

Haluaisin myös kirjoittaa, että säästän myös ravintolasyömisistä, kahviloista tms. Mutta tämä ei ole totta. Käytän liikaa rahaa edelleen ulkonasyömiseen tms. Katsotaan miten asia etenee... Tiedän myös, että en siis säästä kaikesta mistä voisin. En esimerkiksi säästä asumisessa, ennemminkin olen tuhlailija jos asumiskustannuksiani katsotaan. Tämä on tietoinen valinta ja asia ei ihan heti tule muuttumaan ellei talouteni romahda ihan täydellisesti ja minun on pakko miettiä asumiskuvio uudestaan.

Tässä näitä ainakin tällä erää! Mistä sinä säästät? Olisiko lisävinkkejä minulle? :)

8 kommenttia:

 1. Mulla ei kanskaan kuukausitilauksia (netflix ym) tai lehtitilauksia ole ja hyvin pärjää ilman. :) Kaikesta ei voi eikä tarvitse säästää, itsekin voisi säästää vielä vaikka mistä, mutta elämän mielekkyys painaa siinä vaakakupissa enemmän kuin raha. Kohtuus kaikessa, niin säästämisessä kuin tuhlaisussakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, että kohtuus kaikessa. Esim jos mulle matkustaminen olisi todella tärkeää niin tuskin siitä säästäisin - mutta tämän hetkisessä elämäntilanteessa mieluummin vietän lomat kotona tai jossain kotimaassa. Ulkomaille matkustaminen lomalla tuntuu jo ajatuksenakin niin uuvuttavalta, etten ihan helpolla ulkomaanmatkaa varaa :D Kätevänä plussana siihen tulee, että säästän samalla paljon rahaa.

   Poista
 2. Hyvä lista kyllä, mutta tulee mieleen, että mitä oikeastaan teet töiden ulkopuolella (ei ole tietenkään pakko kertoa). Vapaa-ajasta tulee vähän askeettinen vaikutelma :). Itse käyttäisin toisessa elämäntilanteessa rahaa matkustamiseen, mutta nyt kun eletään joka toinen viikko tätä lapsiarkea, niin vapaa-ajalla tulee kyllä katsottua sarjoja netflixistä tai hbo:lta ja ilman läppäriä ja nettiä en voisi kuvitella olevani :D. Nettihesariakin tilaan nykyään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä kertoa! Mielenkiintoista, että vapaa-ajastani tulee askeettinen kuva, tietoisesti ei ole ollut tarkoitus tällaista kuvaa antaa :) Käyn siis kahdella tanssitunnilla viikossa ja yhdellä joogatunnilla. Parin viikon välein "avantouimassa". Minulla on museokortti ja usein museoissa käynnin yhteydessä käydään brunssilla, viinillä tms. Kotona katson pääasiassa youtube-videoita tai sitten ihan mitä tv:stä tulee. Käytän siis puhelimesta 4G:tä, joten täysin netitön en ole (anteeksi, ei ollut tarkoitus johtaa mitenkään harhaan, olisi ollut varmaan oikea termi käyttää ettei mulla ole wifiä..). Käyn myös paljon teatterissa, baletissa tms - mutta toki nyt juuri vaikuttaa se, ettei mulla ole montaa kaveria täällä Helsingissä, joten viime aikoina en ole käynyt. Matkustaminen ei vain innosta, matkustan työni puolesta ihan tarpeeksi, joten omalla lomalla ei matkustus kiinnosta (paitsi lappiin vanhempieni mökille). Nyt olen kylläkin lähdössä Berliiniin, mutta tämän matkan maksavat minulle vanhempani ja he alkavat olla sen ikäisiä, että jos matkalle aiomme niin nyt sinne on mentävä (he ovat haaveilleet tästä jo pitkään).

   Poista
  2. Aivan niin :). Helsingissä onkin varmasti tuota kulttuuritarjontaa tosi paljon. Ostaisin itsekin museokortin, jos asuisin sielläpäin. Voin kertoa, että täällä Oulun korkeudella tilanne on hieman erilainen :D. Toki käyn museossa ja teatterissa, kun sinne tulee jotakin mielenkiintoista, mutta sitä tapahtuu harvemmin. Tämän vuoden tapaus oli tuo Moderni nainen näyttely, kun pitkästä aikaa tuli Helene Schjerfbeckin maalauksia tuohon lähimuseoon. Ja lasten kanssa tulee ehkä jumiuduttua kotiin, vaikka oikeasti näin isot lapset pärjäilevät jo pidemmän aikaa itsekseen. Vuorotyöläisellä ei tietysti voi olla ns. säännöllistä harrastusta.

   Poista
  3. Oih Schjerfbeck on mun suosikki <3

   Poista

Toukokuun tulot ja menot

Toukokuussa tuloja oli peruspalkka ja osingot. Sain osinkoja Elisalta, Marimekolta, Orthexilta ja Bolidenilta. Ensi kuussa tulee vielä Sammo...