lauantai 23. kesäkuuta 2018

Kesäkuun tulot ja menot

Kesäkuu oli hyvä kuukausi. Tuloja oli takuurahojen palautuksesta johtuen paljon ja vaikka tuhlasin myös paljon niin sain myös paljon säästöön. Sain muun muassa vararahastoni täyteen! Tässä kuussa siirsin myös tuloiksi kaikki muuttoa varten säästämäni rahat, koska aloin huomata, että käytin muuttorahoja jo vähän kaiken turhan osteluun vain siksi, että ne ovat siellä tilillä käytettävissä ja muuton vuoksi tarvitsin kaikkia uusia juttuja.. Päädyin nyt myös ainakin toistaiseksi sellaiseen ratkaisuun, että jätän vuokratuloni ja vuokra-asuntoon liittyvät menot edelleen normaalibudjetoinnin ulkopuolelle. Otan jatkossa huomioon palkkatulot, mahdolliset lisätulot ja sitten säästötililtä siirtämäni rahat (ns sinking funds rahat, tosin en ole ihan varma onko tämä termi oikein – mutta tällä termillä nyt ainakin toistaiseksi mennään paremman puutteessa). Mutta siis nyt niitä lukuja. Jos toteuma on eri kuin budjetti niin toteuma on suluissa perässä.

Tulot:
Palkka                     2.705,42€
Pesukone               100,00€
Takuuvuokra         1.840,00€
Säästötilin korko  0,00€ (8,40€)
Säästöstä               0,00€ (665,73€)
Yht.                     4.645,42€ (5.319,55€)

Menot:
Vuokra+vesi                                  1.040,00€
Liitto                                               38,79€
Terveys                                          104€ (288€)
Sähkö                                              53,05€
Ruoka                                             300,00€ (käteinen)
Ekstra                                              480,58€ (369,99€)
Sokerointi                                       80,00€ (65,00€)
Juna                                                 40,00€ (29,90€)
Rahastot                                        70,00€
Vaatteet                                         400,00€ (käteinen)
Festarilippu                                    99,00€ (0,00€)
Kahvinkeitin                                   0,00€ (149,00€)
Muuttokuluja                                0,00€ (61,90€)
Varahastoon                                  1.940,00€ (2.000,00€)
Arvo-osuustilille                            0,00€ (180,00€)
Sinking funds säästö                     0,00€ (273,92€)

Yht.                                                 4.645,42€ (5.319,55€)

Tuloja ja kuten myös menoja oli paljon, mutta sain joka tapauksessa säästöönkin 2.523,92€ eli 47%. Terveyskuluja tuli yllättäen melki kolminkertaisesti budjetoitua enemmän johtuen yhdestä yllättävästi terveysmenosta ja sitten olin alkuvuodesta unohtanut maksaa yhden terveyteenl iittyvän laskun kokonaan (jaiks!). Siksi muun muassa lykkäsin festarilipun ostamisen nyt uuteen budjettikauteen.
Vaatteita varten olin budjetoinut 400 euroa ja nostin nämä käteisellä, jotta oikeasti pysyisin budjetissa. Minulla on vähän paha tapa vaatekaupassa mennä ostomoodiin ja ostan vain kaiken mitä haluan huolimatta ennakoidusta budjetista. Yritän nyt sellaista systeemiä, että nostan rahat käteisenä ja en saa käyttää korttia. Nytkin kävi niin, että olisin siis tarvinnut myös oikeasti vaatteita, mutta mopo karkasi vähän käsistä kenkäkaupssa ja päädyin ostamaan kolmet kengät. Näihin kenkiin meni vähän vajaa 300 euroa ja lisäksi minun oli pakko ostaa alusvaatteita, joihin meni noin 50 euroa ja sitten oli jo aiemmin ostanut hajuveden tästä budjetista. Eli budjetti oli kenkien oston jälkeen taputeltu. Hetken aikaa mietin, että jos kuitenkin ostaisin niitä vaatteitakin, mutta sitten päätin, että en osta. Olin budjetoinut 400 euroa ja jos rahat ovat loppu niin ne ovat loppu. Saan luvan pärjätä niillä vaatteilla mitä minulla on. Ja itseasiassa olenkin ollut yllättäen aika sinut tämän ajatuksen kanssa. Juuri nyt en koe tarvitsevani uusia vaatteita, enkä nyt seuraavaan budjettikauteen allokoinut yhtään rahaa vaatehankinnoille. Katson sitten loppukesästä tai syksyllä tilanteen uudestaan, että tarvitsenko jotain. Alusvaatteita oli pakko hankkia, koska ne hajosivat käsiin ja itseasiassa kesäkenkiä oikeasti myös tarvitsin, koska minulla oli vain yhdet kesäkengät plus yhdet tennarit. Toki kolmia uusia kesäkenkiä EN olisi tarvinnut… Mutta on oikeasti aika jännä, että toukokuun lopulla oli sitä mieltä, että tarvitsen uusia vaatteita ja nyt yhtäkkiä en koekaan tarvitsevani. Että mikä oikeasti onkaan halua ja mikä tarvetta.
Ekstra-kategorian menot olivat taas kerran suuret ja pitivät sisällään ravintolakuluja, lahjaostoja, apteekkikuluja, taksia, hierojaa yms. Uuden asunnon myötä vuokrani nousi ja se on nyt kyllä melko huima. Mutta olen tämän laskenut, että minulla on tähän varaa ja tämä on kuitenkin väliaikainen tilanne kunnes saan ostettua asunnon. Säästän sitten tarvittaessa muista kuluista. Muuttokuluja tuli vielä lähinnä ruokahankinnoista (mausteita, jauhoja tms) ja pikkusälähankinnoista (vessalasta, lamppuja, verhonipistimiä tms). Sitten ostin vielä kahvinkeittimen. Ja ostin vielä Moccamasterin, halvemmallakin toki kahvinkeittimen olisi saanut. Kahvinkeittimen oston jälkeen laitoin muuttorahaston hanat kiinni ja päätin, että nyt riittää asioiden ostaminen muuton varjolla.
Lisäksi siirsin muuttorahoista vähän Nordnetin arvo-osuustililleni. Innostuin Nordnetin euron ostokampanjasta, halusin ostaa vähän lisää jo omistamani yrityksen osakkeita. Lopulta en saanut osakkeita ostettua haluamaani hintaani eli rahat jäivät arvo-osuustilille odottamaan toista hetkeä. Sain myös muutaman satasen sinking-funds/puskuri/säästötililleni. Minulle ei vieläkään ole ihan kristallinkirkkaana mielessä, että miten säästän /ennakoin tuleviin menoihin ja miten näitä seuraan. Edelleen suunnitelmani on pitää säästötililläni muutamaa tuhatta euroa, joita sitten käytän tarvittaessa erilaisiin hankintoihin, matkoihin tms, mutta tarvitsen kyllä jonkinlaisen tarkemman seurannan tätä varten. Muuten ei tule mitään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tienaako päivärahoilla?

"Päivärahalla työnantaja voi korvata työntekijälle työmatkan aiheuttaman elantomenojen lisäyksen. Verohallinto määrää, mikä on verovapa...