torstai 28. toukokuuta 2020

Plussalla

Koska olen suht tuore sijoittaja ja aloitin sijoittamisen aikalailla huipulta vuonna 2017 ja siitä eteenpäin, niin helmikuussa alkaneen pörssiromahduksen aikana minun sijoitukseni ovat kyllä iloisesti näyttäneet punaista kautta linjan.

Jokainen omistamani rahasto tipahti miinukselle ja samoin jokainen omistamani osake. UPM otti vähiten osumaa, koska onnistuin sattuman kaupalla ostamaan sitä vuoden 2019 heinäkuussa hintaan 22,50 ja alimmillaan UPM meni helmi-maaliskuussa vain vähän alle 22 euron. Jos en olisi myynyt syksyllä Marimekon osakkeitani niin ne olisivat porskuttaneet kovastikin plussalla.

Sivuhuomautuksena jonkin verran kyllä kaduttaa, että menin myymään Marimekkoni. Toisaalta omistin osakkeita vain 30 kappaletta, joten rahallisesti tällä ei ollut suurta merkitystä. Suurin syy myynnille oli, etten ollut varautunut niin huimaan kurssinousuun ja se alkoi vähän pelottaa. Strategiani on osta ja pidä, mutta olin etäisesti pohtinut, että sitten jos osakkeen hinta tuplaantuu ostohintaan verrattuna niin myisin. Siinä vaiheessa kun osakehinta oli triplaantunut niin olin vähän hämmentynyt (tässä vaiheessa myin, osakehan vielä nelinkertaistui). Toisena syynä oli se, että sijoitusoppaissa varoitellaan osakkeisiin rakastumista ja niin minulla oli Marimekon kanssa käynyt. Marimekon osakkeet olivat ensimmäinen osakeostoni ja samalla myös parhaiten onnistunut ostos (säkää). Jotenkin suhtauduin näihin osakkeisiin todella tunteella ja se kait ei ole hyvä juttu. Eli päädyin sitten myymään, joka hieman kaduttaa, koska olen edelleen rakastunut Marimekkoon ja yrityksellähän vaikuttaa huitelevan ihan jees! Yritän ostaa näitä takaisin jollain aikasyklillä, mutta odotan, että menevät alle 20 euroan. Mahdollisesti näin ei tule tapahtumaan, mutta aika näyttää. Jaksan kyllä odottaa. Melkein tuossa oli 20 euroa jo lähellä, mutta nyt on taas nousua.

Pahimmillaan sijoitukseni olivat reilut 3.000 euroa miinuksella eli olin laittanut sijoituksiiin reilut 15.000 euroa ja niiden arvo oli se 12.000 euroa. Nyt toukokuun nousun ansiosta olen pitkästä aikaa inasen plussalla huimat 400 euroa. Sijoitusten arvo on 16.600 euroa eilisten kurssien perusteella. Katsotaan kauanko tätä kestää. Onhan se ollut taas kivempaa katsoa nousevia kursseja, mutta toivoisin kyllä, että tulisi W-käyrä. Nyt taas rahaa alkaa olla tilillä ostoja varten ja kesäkuun lopussa on tulossa lisää. Eli olisin valmiina!

Jonkin verran myyntejä ja ostoja olen tässä tehnyt. Päädyin myymään kaksi oman kivijalkapankkini rahastoa. Toisen otin syksyllä 2018 kun vaihdoin pankkia ja kyseessä oli yhdistelmärahasto, joka tämän 1,5 vuoden aikana on tuottanut aika huonosti. Jotenkin tosi nihkeä fiilis koko rahastosta. Toinen rahasto oli täydellinen virheostos, jonka tein vuoden vaihteessa – oli tarkoitus ostaa erästä kiinteistörahastoa, mutta ostin vahingossa ihan normirahastoa. Älkää kysykö miten tämä onnistui, en todellakaan ymmärrä. Sijoitettu summa oli onneksi vain 300 euroa, mutta rahasto ei tainnut kertaakaan oikein mennä plussalla edes alkuvuodesta ja nyt se romahti ihan kunnolla. Hävisin tässä noin 100 euroa eli 1/3 osan. Aikamoinen säätö. En suosittele.

Onni onnettomuudessa; näistä tappiollisista rahastoista saaduilla rahoilla onnistuin ostamaan Fortumin osakkeita suht hyvällä hinnalla ja ne ovat jo 12% voitolla. Eli ainakin toistaiseksi kannattava muutos! 

Tässä pörssiromahduksessa olen siis ostanut seuraavia osakkeita:

  • Sampoa maaliskuun alussa (lasku oli vielä edessä, joten hinta oli vielä suht kallis 32, Sampo kävi alimmillaan 24 eurossa)
  • Tokmannia maaliskuun lopulla (hintaan 9,50, tämä vielä laski 8,94 euroon, mutta suht alhaalta luulen ostaneeni)
  • Nordeaa huhtikuun alussa (tässä taisin onnistua suht pohjalta eli hintaan 4,90, alimmillaan näytti käyneen 4,76)
  • Fiskarsia ostin nyt toukokuun puolivälissä (hintaan 9,78 – osake lasketteli vielä tämän jälkeen pari päivää 9,50 euroon, mutta nyt ollaan taas toistaiseksi nousussa)

Teen 1.000 euron kertaostoja, joten isoista rahoista ei ole kyse, mutta jokainen toimii omalla budjetillaan.

Kuukausirahastosäästöt ovat menneet entiseen malliin koko ajan. 

Tällaisen piensijoittajan ei välttämättä kannattaisi keskittyä suoriin osakeostoihin vaan indeksirahastot olisivat se järkevin vaihtoehta. Mutta tästä huolimatta osakepoiminta on tällä hetkellä se mikä kiinnostaa. Olen suunnitelut asian niin, että nyt vielä ennen 45-vuotispäivääni (olen nyt 39) keskityn osinkoja maksavien yhtiöiden osakepoimintaan ja sitten vanhemmiten alan keskittämään enemmän rahastoihin ja/tai etf:n. Tällä hetkellä ostan vain suomalaisia yrityksiä, mutta hieman houkuttaisi ostaa myös suoria osakkeita Yhdysvalloista. Rahastojen kautta haen maantieteellistä hajautusta eli minulla on Amerikka-rahasto sekä Kehittyvien maiden rahasto. Lisäksi minulla on Nordnetin Suomi indeksirahasto, jonka mielekkyyttä olen pohtinut, koska ostan myös suoraan suomalaisia osakkeita. En laita tänne tällä hetkellä mitään rahaa, mutta annan sen nyt olla, koska tuotto on hyvä ja kulut olemattomat. Lisäksi minulla Nordnet smart-rahastoa, joka tuntuu kyllä virheostolta juuri nyt. Ei huvita laittaa sinne yhtään lisää rahaa, mutta yritän nyt olla myymättä sitä.

Olen aika pedantti mun osakeostojen kanssa eli olen myynyt vain kerran, mutta jostain syystä rahastojen kanssa veivaan edestakaisin. Olen omistanut 8 rahastoa, joista olen myynyt 4 muutaman vuoden omistamisen jälkeen. Ei kovin kannattavaa. Kaipaisin jonkinlaista järkevää rahastostrategiaa, mutta tuntuu, että aina valitsen rahastot, joiden valintaa sitten kadun jossain vaiheessa. No oppirahoja oppirahoja.

Tällä hetkellä onneksi kaikki rahastoni ovat plussalla paitsi se hiton smart-rahasto, joka tippui yhtä jyrkästi romahduksen alettua, mutta jäi pohjalle yksinään, kun muut lähtivät taas nousuun. Osakkeistani 4 ovat plussalla ja 5 miinuksella. Ja näistä miinuksella olevista kolme ovat miinuksella vain vähän (esim Fiskars yhden euron). Tämä kyllä voi muuttua tässä mikä päivä vain.

Ensimmäisen kurssilaskun aiheuttaman shokin ja ahdistuksen jälkeen olen ollut melko rauhallinen. Siihenkin näemmä tottuu, että sijoitusten arvo on miinuksella. Toki suurta huojennusta aiheuttaa se, että nyt olemme olleet taas nousussa. Mielenkiinnolla odotan, että jos uusi lasku tulee niin palaako ahdistus vai pystynkö olla heti alusta asti suht neutraali. Todella mielenkiintoista puuhaa tämä sijoituspuuha!

Tosiaan nyt tällä viikolla olen ensimmäistä kertaa taas plussalla sitten helmikuun lopun. Tai no 400 euron plussa on varmaan plus-miinus-nolla, mutta tällaisenä piensijoittajana jokainen euro on plussaa.

Jatketaan harjoituksia :) Mielenkiintoista sijoituskesää kaikille!


 *Tämä kirjoitus ei ole sijoitussuositus vaan kirjoittajan oman henkilökohtaisen tilanteen jakamista. Jokainen vastaa omista sijoituksistaan ja päätöksistään, ja jokaiseen sijoitukseen liittyy riski siitä, että voi hävitä kaikki sijoitetut rahat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tulot ja menot

Toukokuussa tuloja oli peruspalkka ja osingot. Sain osinkoja Elisalta, Marimekolta, Orthexilta ja Bolidenilta. Ensi kuussa tulee vielä Sammo...