maanantai 21. toukokuuta 2018

Vaihtoehtoinen budjettiseuranta toukokuulle

Kuten aiemmassa tekstissä kirjoitin, olen tehnyt tässä kuussa myös vähän normaalista poikkeavan seurannan, jossa otin huomion ihan kaikki tuloni ja menoni.

Eli tältä näyttää siis koko kuun aikana tapahtuneen rahavirran liikut:

Tulot

Palkka                 2.705,42€
Päiväraha            202,00€
Vuokra                 798,00€
Säästöstä            389,90€

Yht.                     4.095,32€

Menot

Vuokra1              945,00€
Vuokra2              560,45€
Laina                   378,50€
Vastike               250,02€
Liitto                   38,79€
Terveys              103,98€
Bussi                   170,10€
Ruoka                 300,00€
Ekstra                 276,36
Sokerointi            60,00€
Lappi                   333,07€
Juna                    17,80€
Liikuntasetelit      16,00€

Säästöön           15,87
Rahastot            70,00€
Vero-säästö       169,48€

Tyynyt+peitot                  133,60€
Muuttokuorma                 218,00€
Muut muuttokulut            32,92€
Muuttoskumppa              5,38€

Yht:       4.095,32€

Eli tämän mukaan tuloja on mukamas huimat 4.095,32 euroa! Ehkä tämän vuoksi en olen halunnut tehdä tällaista budjettia, koska en miellä tuloja todellisiksi. Vuokratulot menevät asunnon kulujen hoitoon, eikä mielestäni sinänsä ole tuloa. Myöskään säästöistä otetut rahat eivät ole mielestäni tuloa – ne ovat olleet tuloa joskus, mutta nyt ne ovat omia rahojani. En tiedä oikein mitä olen tästä mieltä. Olisi kiva, jos joku innostuisi antamaan kommenttia, että kumpi tapa esittää budjetti olisi mielekkäämpi/kiinnostavampi. Tosiaan tässä en nyt eritellyt, että mikä oli budjetti vs toteuma, koska budjetoidut luvut oli jo aiemmassa tekstissä. Lainan ja vastikkeen määrän tiedän etukäteen, joten se ei voi edes muuttua. Vuokravero-säästö on myös aina vakio = vuokra – (laina+vastike). Muutonkuluja en mitenkään budjetoinut; olin päättänyt, että ostan muuton yhteydessä uudet täkit ja tyynyt ja nämä kustannan muuttorahoista. Päässäni olin arvioinut, että joku pari sataa tähän menee. Muuttokuorman+muuttomiehet olin arvioinut noin olevan 400 euroa, mutta tätäkään en ollut siis tarkkaan budjetoinut. Muuttosäästöissä oli kyllä rahaa, joten ei se ollut niin justiinsa. Vasta pari päivää ennen muuttoa päätin käyttää muuttosäästöjä myös muutonaikaisiin ruokakustannuksiin tms, joten siksi en niitä mitenkään ollut budjetoinut.

Ehkä juurikin siksi en ole ottanut palkan ohi kustannettavia kuluja budjettiseurantaani, koska en siis budjetoi näitä. Vaikuttaisi siltä, että mielestäni säästössä olevia rahoja voin käyttää ihan miten vain ja sitten vasta lopettaa, kun pohja näkyy. Nyt kun asiaa tarkemmin mietin niin ehkei tämä olekaan niin järkevää toimintamalli.. Hmm. Jatkopohdiskeluja seuraa..

2 kommenttia:

  1. Kannattaa tutustua ilmaiseen ohjelmaan nimeltä Microsoft Money Sunset Edition. Tämä on jo todella vanha henkilökohtaisen talouden hallintaohjelma eikä ylläpitoa siis enää tehdä. Mutta, ohjelman avulla on kohtuullisen helppo luoda oman talouden seuranta. Näkisin että tuossa nykyisessä mallissasi menee nyt tulot, menot, budjetti ja kassavirta iloisesti sekaisin kuten olet itsekin havainnut :) Eli ensimmäinen tehtävä olisi luoda tilit (pankkitilejä, lainoja, sijoitustilejä yms. varten), lisätä säännölliset laskut ja sitä rataa. Lainoissa kannattaa käyttää pelkistettyä +- toimintoa jossa seuraa lainan saldoa. Tämän jälkeen on kohtuullisen helppoa hahmottaa mikä on tulo, meno tai tilisiirto (tilien välillä). Tuota verovelkaa varten voisit esim. luoda oman Verovelka nimisen laina tyyppisen tilin jonka arvoa lisäät joka kk todellisella nettovuokratulosta (vähennykset yms huomioitu) lasketulla veron suuruudella. Kokonaisvuokra tuloutuu sitten vuokranmaksutilillesi ja siitä lähtevät sitten menoina vastikkeet ja muut kulut esim. lainan korko. Lainan lyhennys on sitten tilisiirto pankkitililtä sijoituslaina tilille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, valitettavasti en löytänyt ohjelmaa appstoresta; googlettamalla jonkun deluxe-version, mutta en omista omaa tietokonetta niin en onnistunut lataamaan ohjelmaa (työkoneelle ei voi itse ladata mitään). Ja todellakin menee kaikki sekaisin, mulla on vielä opettelua tämän kanssa :D Mulla on jo useampi tili, mutta tarvitsee vähän miettiä niiden käyttöä. Kiitos hyvistä vinkeistä, sain paljon ajattelemisen aihetta!

      Poista

Raha tulee, raha menee...

Edessä on siis tammi-helmikuun menokatsaus. Nyt kun olen palannut töihin ja mun palkkapäivä on joka kuun 20. niin palaan budjettikuukauteen ...