keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Ravintolakuluista

Olen tätä aihetta jo itsekin jonkin verran sivunnut/miettinyt, mutta nyt aloin tosissani tätä enemmän pohtia, kun sain kommentin koskien suhtkoht isoja ravintolakuluja maaliskuun kuluraportiltani (tästä on muuten koonti vielä vaiheessa, se on kyllä tulossa, mutta tässä on kaikki ollut vähän myöhässä elämäntilanteesta johtuen).

Olen kyllä (mielestäni) yrittänyt näitä kuluja hillitä, etenkin viime syksynä. Nyt alkuvuodesta olen muuton varjolla heittänyt koko homman aika retuperälle.. Nyt on ehkä aika vähän saada itseäni taas ruotuun ja oikeasti tarkastella, että onko tämä sellainen asia, jonka pystyn (=haluan) muuttamaan.

Itse koen ongelmaksi sen, että en vain ihan aidosti ymmärrä miten voisin selvitä vähemmillä ravintolakuluilla. En tiedä onko se sitten vain minun lähipiirini, mutta kaikki tapaamiset ym hyvin vahvasti pyörivät ulkonasyömisen ja –juomisen ympärillä. Olen välillä hyvinkin hämmentynyt muiden bloggareiden budjettien kanssa, että miten ihmeessä saatte noin vähän kulumaan ulkonakäymisiin tms. Miten jonkun ravintola-aterian edes onnistuu saamaan alle 15 eurolla (jossain muualla kuin mäkkärissä tai pitseriassa). Haluaisin listauksen näistä paikoista pääkaupunkiseudulla kiitos :D
Joka tapauksessa alla karu esimerkki viime perjantailta ja lauantailta, joka ei ole nyt niin epätavallinen viikonlopunaloitus itselleni. Hieman hävettää tämä julkaista, mutta tässä se nyt tulee:

-          Perjantai
o   Lounas 7,95€ à kävimme muualla kuin normilounaspaikassa, koska perjantai
o   Kävin nopeasti afterworkeilla työporukan kanssa, yksi skumppalasi 5€
o   Treffasin mies-ehdokkaani ja kävimme juomassa yhdet gintonicit, jotka minä maksoin 22€
o   Menimme minun luo Alkon kautta, josta ostin kaksi valkoviinipulloa 24,82€ ja tilasimme takeaway-sushia, jotka puolestaan mies maksoi

-          Lauantai
o   Menin aamupäivällä vastaan siskoani ja hänen tytärtään juna-asemalle, olin ajoissa niin siinä odotellessa ostin yhden smoothien 4,5€
o   Kävimme siskoni ja hänen tyttärensä kanssa kahvilla ja jädeillä, jotka maksoin 22€
o   Illalla kaverini tuli katsomaan uutta asuntoani ja matkalla metrolta minun luokse kävimme juomassa naapuriterassilla lasit viiniä 8€

Toki kauppalasku tuli vielä lisäksi, koska siskoni kanssa teimme ruokaa minun luona ja muutenkin piti ostaa perusruokajutut, koska uusi asunto. Näitä en siis laskenut tähän, koska perusruokaostokset eivät mielestäni ole kohdallani ongelma.
Mutta joka tapauksessa siis onnistuin kahden päivän aikana tuhlaamaan alkoholiin, ravintolaan ja kahvilaan vaatimattomat 94,27€. Melkein sata euroa! Onhan se nyt aika pöyristyttävä summa.

Toki maksoin myös muiden kuin omiani, mutta samalla sain myös osan itse ns ilmaiseksi (miehen maksamat sushit ja siskoni maksoi osan ruokakauppaostoksistani) eli sanoisin että lopputulos on plus-miinus-nolla.

Mutta siis kertokaa minulle, että miten näitä kuluja pienennän? Itse en osaa :( Ainoa mistä näen, että olisin voinut selkeästi säästää, oli tuo smoothie minkä ostin. Se oli kyllä ihan turha ostos. Olisin ehkä myös voinut jättää gintonicit väliin ja se oli kyllä ihan täysin minun ideani ja ehdotukseni (eli en voi tästä syyttää muita :D). Viinit olisin ostanut vaikka olisimme tehnyt ruokaa kotona, ja toinen viinipullo on siis vielä kaapissa. Kahvit ja jädet olivat kyllä pakollinen juttu, mutta toki olisin voinut maksaa vain omani. Lauantai-illan viini oli kaverini ehdotus, olisin toki voinut joko kieltäytyä tai juoda vaikka lasin vettä, mutta en halunnut. Afterwork-skumppa oli viiteen kuukauteen ensimmäinen laatuaan ja ylipäätään ensimmäinen uudella työporukalle, joten tätä en osaa pitää pahana.

Ylipäätään tuntuu, että kaikkeen sosiaalisen kanssakäymiseen liittyy välillisesti rahankäyttö ja palveluiden tms ostaminen. Viime syksynä yritin tietoisesti keksiä muuta tekemistä (kun säästövaihe oli kuumimmillaan), mutta vaikka olin jo sopinut jotain muuta niin yhtäkkiä tilanne muuttuikin niin, että huomasin taas istuvani ravintolassa. Tuntuu tosi pikkumaiselta alkaa kieltäytyä, kun kyse nyt ei ole kuitenkaan siitä, ettei rahaa olisi. Itseltäni tämä säästämisen fokus on kyllä vähän kadonnut tässä kaupunginvaihdon ja asuntosähläyksen ohessa. Ei minulla nyt äkkiseltään ole tähän mitään ratkaisua. Olisi mielenkiintoista kuulla muiden rahankäytöstä ravintoloihin ym ja että miten te hoidatte sosiaaliset tilanteet muutoin kuin käymällä jossain ulkona tekemässä jotain. Ja siis tapaan kyllä läheisiäni myös aina välillä kotona kahvitellen tai kokaten, lenkillä, ilmaistapahtumissa tms, joten ei kaikkiin tapaamisiin kuulu raha. Mutta tosi usein kyllä. Voisikohan yksi syy olla, että elän/asun yksin ja silloin vain ulkonakäymistä on tavallista enemmän kuin olisi henkilöllä, jonka kotona hengailee enemmän porukkaa keiden kanssa viettää aikaa ;)

4 kommenttia:

 1. Ihan varmasti tuo kulutus liittyy yksin asumiseen ja elämäntilanteeseen! Ja kaveripiirit vaan on erilaisia. Muistan omina sinkkuaikoina kun oli lähinnä itsestäänselvyys että pikkukaupungin baareissa käytiin liki joka viikonloppu. Nyt monta vuotta jälkikäteen en voisi kuvitellakaan tekeväni samaa tänä päivänä, enkä ymmärrä mikä pakko sinne baariin oli mennä. :D
  Eli jos tilanne pysyy hallussa eli et ota velkaa tuota elämäntyyliä varten ja jotain jää säästöönkin, niin ehkä en stressaisi tässä kohtaa.

  VastaaPoista
 2. Sanoisin että jos asia häiritsee sinua itseäsi, niin muutos varmaankin tapahtuu aikalailla automaattisesti, kun siihen alkaa kiinnittämään huomiota.

  Jos taas ei häiritse ja rahankäyttö noihin asioihin kuuluu tähän elämän tilanteeseen ja budjetti kestää niin en murehtisi. :)

  VastaaPoista
 3. Mä niin symppaan tätä postausta! Itsellänikin on ollut tilanne, missä senhetkinen elämäntyyli aiheutti suurehkoa rahanmenoa. Ja silloin se vaan meni niin! Liika kulukuri aiheuttaisi muutoksia jotka ylettyisi myös sosiaalisen elämän puolelle, joten miettisin onko se nyt tarkoituksenmukaista.

  Tosin jonkinlaista kulukuria voi silti pitää. Sanoisin, että smoothiet ym yksin nautitut ekstrat pois, ja ehkä gin tonickitkin voi jättää välistä jos joka tapauksessa olitte suunnitelleet menevänne sun luokse viiniä nauttimaan. Asia on ihan eri, jos gin taas johti viiniin, ja suoraan sun luokse kutsuminen olisi ollut liian iso harppaus... Siinä tapauksessa tunnelmaa lämmittävät gt:t on mun mielestä suorastaan välttämättömyys ;)

  Pääasia ettei säästä liikaa muun elämän kustannuksella! Mutta se ei silti meinaa ettei voisi säästää ollenkaan. Elämänvaiheet muuttuu, ja joissain tilanteissa vaan on helpompi saada rahaa säästöön kuin toisissa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos ihanista ja tsemppaavista kommenteista! :) Tosiaan velaksi ei tällaisia juttuja osteta ja säästämisen tulen priorisoimaan. Mulla on jo tietty kuukausisäästösumma pohdittuna kunhan saan tuon vararahaston kasaan ja siirryn askeleelle neljä. Joten kun perussäästöt on lähtenyt palkasta niin yritän olla ottamatta stressiä siitä, että saanko vielä lisäsäästöjä aikaiseksi vai tuhlaanko rahat aina välillä "ei-niin-välttämättömiin-ravintolakuluihin".

  Ja samaa mieltä, että yksin ollessa jätän ylimääräiset ostot tekemättä (esim mulle on muodostunut vähän paha tapa aina välillä ostaa take-away kahvi aamulla työmatkalla junaan..). Olen myös päättänyt aloittaa taas eväiden tekemisen töihin - ainakin kerran kaksi viikossa näin alkuun. Teen kuitenkin ruokaa kotona, josta on helppo ottaa mukaan ja meillä on niin pieni toimisto, että aina välillä siellä käy lounaalla melki yksin, joten ihan hyvin voi syödä eväitäkin.

  VastaaPoista

Millaisilla säästöillä varaudun opintovapaaseen?

Suunnitelmissani on aloittaa opintovapaa syyskuusta 2022 alkaen. Aion hakea maksimi 2 vuotta opintovapaata, mutta pelkästään opiskella (ja n...