lauantai 12. toukokuuta 2018

Ostohaluja

Pitkästä aikaa taistelen ostohaluja vastaan. Ehkä se on muutto, ehkä lähestyvä kesä, ehkä hajoavat&kulahtaneet vaatteet, ehkä vaihtelunhalu. Joka tapauksessa tällä hetkellä päivittäin ajattelen ja haaveilen ja olen menossa ostamaan useita eri tavaroita.

Haluaisin muunmuassa seuraavia:

- Kesäkenkiä
- Bikinit
- Beiget housut
- Mustat farkut
- Uudet pyyhkeet
- Uudet peitot ja tyynyt
- Uuden kahvinkeittimen
- Uusia sukkia
- Uusia alusvaatteita: pikkuhousuja&rintaliivejä
- Hajuveden
- Artekin kolmijalka-jakkarat (valkoiset)
- Mekon
- Meikkivoiteen
- Aurinkolasit voimakkuuksilla
- Pyykinpesukoneen (möin edellisen, jos joku sattuisi ihmettelemään tätä)

Muunmuassa näitä. Nämä tulivat noin parin sekunnin miettimisellä mieleen. Paljon muutakin haluaisin, mutta en nyt vain joka sekunti muista kaikkea mitä haluan :D Suurin taisto minkä olen käynyt on ollut hajuveden ostamista vastaan. Jo kolmisen viikkoa sitten vietin puoli tuntia Sokoksen hajuvesiosastolla aikomuksena ostaa hajuvesi. Olen nyt noin vuoden ollut ilman hajuvettä; edellinen hajuveteni loppui ja päätin yrittää pärjätä ilman. Nyt olen pikkuhiljaa alkanut kaipaamaan jotain tuoksua elämääni. Astelin Sokokselle (budjettikauden alussa) vakaana aikomuksenani ostaa hajuvesi (tämä olisi mennyt ekstra-kategoriastani vaikka se ei olisi oikein mahtunut siihen..). Aioin ensin testata uusia ja jos ei uutta löydy niin aikomus oli ostaa se sama minkä ostan aina. No mutta. Menin hajuvesiosastolle ja aloitin testauksen. Jossain vaiheessa kuvioihin astui erittäin ystävällinen myyjä. Testasin, testasin ja testasin. Yllättäen en enää pitänytkään siitä mikä minulla oli ollut jo monta vuotta. Tajusin, etten voi sitä ostaa. Testasin testasin testasin. Suihkutin papereille, myyjä suihkutti papereille ja kaksi vaihtoehtoa jo testasin iholle ranteisiin. Myyjä oli erittäin kärsivällinen. Vihdoin löysin yhden, joka vaikutti oikealta. Sitä testattiin paperille, heiluttelin ja tuoksuttelin, heiluttelin ja tuoksuttelin. Valitettavasti tässä vaiheessa molemmat ranteet olivat jo hajuissa, joten iholle en enää voinut tuoksua testata. Tässä vaiheessa myyjä kaivoi alalaatikossa testipakkauksen hajuvettä ja sanoi, että kokeile kotona - ei tätä oikein voi tietää ennenkuin iholla testaa. Ilahduin suunnattomasti, kiitin ja poistuin paikalta. Tarvitsee sanoa, että ihan uskomatonta asiakaspalvelua. Päätin kyllä sillä hetkellä, että jos tuoksu on hyvä niin käyn tuoksun ostamassa samasta paikasta missä sitä testasin. Tuoksu oli hyvä. Mutta näytepakkausta riitti joksikin aikaa. Kun näytepakkaus loppui niin budjettikausi oli lopuillaan ja olin aikalailla tuhlannut jo kaikki ekstra-kategorian rahani. Hömhöm. Päätin odottaa ostamista seuraavaan palkkakauteen. Mutta sitten tuli äitienpäiväviikko ja 20% alennus tuoksuista Sokoksella. Viikon taistelin ostohaluja vastaan ja nyt olen tainnut selvitä voittajana. Koska rahaa ei hajuveteen yksinkertaisesti nyt ole vaikka olisi kuinka alennuksessa. Säästötilillä rahaa toki on (ja vararahastossa, mutta vararahasto on todellakin ei-ei-ei), mutta se on varattu muuttoa varten, eikä ole vielä selvillä kuinka paljon muutto tulee viemään rahaa (ja siellä on jo muitakin oleellisimpia ostotarpeita kuin hajuvesi listalla valmiiksi). Takaraivossani onneksi nakutti Dave Ramseyn ääni kovaan ääneen, että "if you can't afford it, don't buy it". "Adults devise a plan and follow it, kids do what feels good."

Että sellaista. Ja tosiasia on, että palkka on tulossa ensi perjantaina eli viiden päivän päästä. Lompakossa on rahaa 25 euroa ja tilillä palkkakauden käyttörahoja on jäljellä 34 euroa, joista on menossa vielä 23 euron lasku. Eli ylimääräistä rahaa ei todellakaan ole. Tulee tekemään tiukkaa selvitä ensi viikko tällä rahalla, koska syödäkin vielä pitää kolmena päivänä töissä ja ruokaa pitää myös hankkia kotiin, koska kaapit ovat tyhjänä. Muutto on keskiviikkona, jolloin mitään ruokaa ei todellakaan itse kokkailla eli ulkonasyönti on enemmän kuin todennäköistä. Mutta todennäköisesti muuttopäivän ruoat menee muuttobudjetista (koska normibudjetissa rahaa enää keskiviikkona ei välttämättä ole...).

Eli hajuveteen - joka on täysin luksus-ylimääräinen-ostos - ei todellakaan ole varaa TÄLLÄ PALKKAKAUDELLA. Ihmeellistä kuinka mieli toimii niin, että jotain on pakko saada heti. Ei sillä oikeasti ole suurta väliä, koska sen hajuveden hankin, mutta mieleni suoltaa päähäni ajatusta, että hajuvesi-on-saatava-nyt-heti. Ja kun tuoksut tulivat 20% alennukseen niin mieleni alkoi tolkuttamaan ajatusta, että olisi jopa kannattavaa ostaa hajuvesi nyt heti... Säästäisin jopa rahaa jos ostaisin heti nyt..

Mutta kuten sanottu, en ostanut. Olen aktiivisesti taonnut päähäni ajatusta, että saan ostaa ihan mitä vain haluan, kunhan minulla on siihen rahat etukäteen. Tuote saa maksaa ihan mitä tahansa, kunhan minulla on siihen rahat etukäteen - ja siis että ne rahat eivät ole pois jostain muusta. Olen päättänyt, etten juokse enää ikinä alennusten perässä, enkä ikinä osta mitään tuotetta vain siksi, että se on alennuksessa: en edes silloin vaikka kyseinen tuote olisi ostolistallani. Ostan jonkun asian vasta sitten, kun minulla on siihen budjetissani tilaa. Jos kyseinen asia sillä hetkellä on alennuksessa niin loistavaa. Minulle itseasiassa tuottaa suurta tyydytystä ajatus, että minulla on varaa ostaa haluamani asia oli hinta mikä tahansa. Koska oikeasti kyse ei ole siitä, että paljonko mikin asia maksaa. Kyse on ainoastaan vain siitä, että onko minulla varaa siihen asiaan. Se on ainoa asia, joka tulevaisuudessa saa vaikuttaa ostopäätökseeni. Ja nyt tässä kuussa tällä viikolla minulla ei ole varaa hajuveteen oli se hajuvesi kuinka isossa alennuksessa hyvänsä.

Näin loppuun täytyy kyllä tunnustaa, että ostin ylläolevalta listalta muutaman jutun tänään. Ostin uudet tyynyt (kolme) ja uudet peitot (kaksi). Nämä siksi, että vanhat tyynyni ja peittoni olivat jo yli viisi vuotta vanhat ja olin päättänyt, etten vanhoja uuteen asuntoon vie. Ja näihin minulla oli etukäteen varattuna rahaa muuttobudjetissani. Tyynyihin ja peittoihin olin siis jo säästänyt rahat etukäteen, joten ne sain ostaa. Lisäksi ekstra-kategorian rahoista ostin myös sukkia. Tämä ostos minua vähän mietityttää, että pyörsinkö tässä vähän ylläkirjoittamiani periaatteita. Mutta kaikki sukkani olivat rikki ja niitä oli vain kolme paria. Alkoi jo vähän nolottamaan. Että ostin nyt sitten sukkia.

Ensi kuun budjettiin näyttäisi mahtuvan useamman sadan euron vaatetuhlailu-budjetti, joten keskityn nyt iloitsemaan ja fiilistelemään etukäteen, että silloin pääsen shoppailemaan. Ei siihen oikeasti enää ole kuin reilu viikko :)

2 kommenttia:

 1. Minä olen viimeaikoina huomannut myös mielihaluja tavaranostamiseen. Ostin lapsille kengät, joita he eivät välttämättä olisi tarvinneet - mutta...

  Pyyhkeistä tuli mieleeni, että muuttuisiko vanhat pyyhkeet yhtään miellyttävämmiksi, jos värjäisit ne kaupasta saatavalla kangasvärillä pesukoneessa?
  Sillä saisi ainakin uuden värimaailman ja ties vaikka se riittäisi tyydyttämään ostohalut siltä osalta. Kangasväri on kuitenkin huomattavasti halvempaa kuin ostaa uudet pyyhkeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusien pyyhkeiden ostoshalu on onneksi hellittänyt, joten niitä en nyt hanki uusia :) Muutenkin ostohalut hieman ovat laimentuneet, kun ne kirjoitti ylös. Mutta olen nyt myös budjetoinut tietyn rahamäärän uusiin hankintoihin ja jotain listalta aion kyllä hankkia :D Voisin kyllä yrittää ostaa kaiken tarvitsemani (=haluamani) nyt toukokuun aikana ja kesäkuun olisin ostamatta mitään.

   Poista

Millaisilla säästöillä varaudun opintovapaaseen?

Suunnitelmissani on aloittaa opintovapaa syyskuusta 2022 alkaen. Aion hakea maksimi 2 vuotta opintovapaata, mutta pelkästään opiskella (ja n...