maanantai 21. toukokuuta 2018

Toukokuun tulot ja menot

Toukokuu oli melko tiukka kuukausi – maksoin 1,5 kuun vuokrat, oli vappureissua lappiin enkä itseasiassa muutenkaan mitenkään seuraillut menojani (ostohaluja jouduin kyllä hillitsemään). Muutto oli myös pari päivää sitten, mutta muuton kustannukset tulivat erilliseltä säästötililtä. Eli tämä budjetti minkä nyt esitän pitää sisällään siis vain palkkatuloni ja niistä menneet kuluni. Olen vähän miettinyt ja hahmotellut, jos muuttaisinkin budjettiseurantaa siten, että listaan oikeasti kaikki tulot ja menot. Minullahan on siis vuokra-asunto, josta saan vuokratuloja ja siihen kohdistuu  myös laina- ja vastikekuluja. En ole ottanut näitä huomioon siksi, että ko tulot ja menot ovat ihan eri tilillä ja vuokrasta jäljellejääviä rahoja en siis käytä mihinkään vaan ne odottavat siellä sitä hetkeä, kun pääomaveroja pitää alkaa maksamaan. Näin ensikertalaisena vuokranantaja en ole ihan vakuuttunut, että osaanko laskea oikein paljonko joudun veroja maksamaan. Plussalle pitäisi jäädä 10-20 euroa per kuukausi, mutta koska en ole varma niin en halua koskea rahoihin lainkaan.

Toiseksi aina välillä otan rahaa kuluja varten säästötililtä, ns sinking funds –tililtäni. Esimerkiksi nyt muuttoa varten (joka tapahtui keskiviikkona, halleluja kun olen ollut onnellinen nämä pari päivää – kyllä kunnon asunto on vain tärkeä asia ihmisen elämässä) olen säästänyt erilliselle tilille rahaa, josta on olen nyt rahoittanut takuuvuokran, muuttomiehet ja kotiin tehtäviä hankintoja. Nämä kulut ovat nyt piilossa normibudjettiseurannastani, koska en maksa niitä normipalkasta.

Olen tässä jo useamman kuukauden ollut vähän solmussa tämän budjettiseurannan kanssa, koska en oikein saa tuloja ja menoja täsmäämään. Ehkä se johtuu juuri tästä, että jätän osan ns seuraamatta. Olenkin nyt hahmotellut uudenlaista budjettiseurantaa, josta teen erillisen postauksen. Mutta nyt siis vielä tämä nykyisen mallinen seuranta on alla. Syy miksi tällaisen ilman kaikkia tuloja ja menoja olen tänne blogiin kirjannut on se, että kuun aikana tämä on tapa jolla seuraan näitä. Seuraan päivittäin vain niitä kuluja, jotka kustannan sen kuun palkallani. Muut kulut elävät omaa elämäänsä. 

Ensimmäisenä budjetoitu summa ja jos toteuma on ollut eri kuin budjetoitu niin se suluissa perässä.

Tulot:
Palkka                2.705,42€
Päivärahat          202,00€
Yht.                    2.907,42€

Menot:
Vuokra1            945,00€
Vuokra2            560,45€
Liitto                 38,79€
Terveys             123€ (103,98€)
Bussi                 110,00€ (170,10€)
Ruoka                300,00€ (nostin käteisenä)
Ekstra                 284,18€ (276,36€)
Sähkölasku         60,00€ (0,00€)
Sokerointi          60,00€
Lappi                  300,00€ (333,07€)
Juna                    40,00€ (17,80€)
Rahastot             70,00€
Liikuntasetelit    16,00€
Säästöön             0,00€ (15,87€)
Yht.                    2907,42€

Vuokrakulut olivat huimat, mutta olen melko tyytyväinen kuitenkin, että onnistuin maksamaan ne normipalkasta ja tämä ei silti ihan kauheasti vaikuttanut budjettiin. Uuden asunnon vuokrakulut tulevat siis olemaan korkeammat kuin vanhan, enkä summaa vielä uskalla paljastaa (seuraa sitten kesäkuun budjettiseurannassa..), mutta nyt muutaman päivän asumisen jälkeen tarvii kyllä sanoa, että olen valmis ko summan kotiini laittamaan, että voin asua siellä missä viihdyn. Onneksi minulla on siihen kuitenkin mahdollisuus ja pihistän sitten muista menoista. Koen olevani enemmän kuin onnekas, että minulla oli mahdollisuus vaihtaa asuntoa ja sain tilaisuuden siihen. Mielestäni on järkevämpää maksaa vähän enemmän asunnosta, jossa viihtyy ja jossa on kiva olla kuin vähän vähemmän asunnosta, jonne ahdistaa mennä ja jossa ahdistaa olla ja minne menoa yrittää kaikin puolin vältellä (esim yöpymällä kavereiden luona – ahdistuneimmissa tiloissa mietin jopa hotellia).

Lapin matkailu on kallista ja summa meni oikeastaan ihan vain hurlumheihin ja lasketteluun. Ja summa on itseasiassa isompi kuin tuo reilu 300 euroa, koska osan kuluista maksoin käteisellä ruokabudjetista. Eli tämän kuun ruokakulut eivät olleet tuota 300 euroa vaan vähän vähemmän. En vain yhtään seurannut paljonko maksoin lapissa käteisellä, joten en tiedä tätä.

Tein tässä kuussa muutoksen käteisenkäyttöön eli nostin vain ruokakauppaan + lounaisiin tarkoitetut rahat käteisenä. Ekstra-kategorian pidin tilillä ja seurasin sitä kulutusta paperilla. Ainakin nyt tämä tuntuu paremmalta menetelmältä, koska nyt pystyn vähän seuraamaan tililtä, että mihin ekstraan rahani kulutan. 95% ekstra-kategoriastani menee kyllä ravintola+kahvila+baarikuluihin. Että sellaista. Ja kesällä tämä tulee vain lisääntymään eli ehkä olisi fiksumpaa suoraan vain budjetoida kategoriaan RAVINTOLAKULUT :D

Bussikortin otinkin yli kuukaudelle, joten kesäkuun budjettiin ei tule mitään bussikuluja. En vielä ihan hahmota kuinka pitkiksi ajoiksi tuota seutulippua kannattaa ottaa, ilmeisesti verottaja antaa matkustusvähennyksen vain 11 kuukaudelle vuodesta, joten yritän nyt sitten kesäloma-ajaksi ottaa vain Helsingin sisäisen lipun. Toki tämä tuntuu vähän epäreilulta, koska olen vain kolme viikkoa lomalla ja lopun jaan yksittäisille päiville. Ilmeisesti tätäkin voi vähän yrittää selitellä verottajalle, mutta katsotaan nyt sitten ensi keväänä.

Ei ollut tarkoitus laittaa säästöön mitään, mutta näin nyt sattui käymään. Kokonaista 15+ euroa, en valita! Toki perus 70 euroa meni rahastoihin, koska nämä ovat automaattisia siirtoja. Nyt onneksi kesäkuu vaikuttaisi olevan sellainen, että säästöönkin tulen saamaan jotain. Tosiaan vararahastoni jäi tuohon 10.000 euroon siinä vaiheessa, kun aloin säästämään uutta muuttoa varten. Nyt on tarkoitus palata alkuperäiseen suunnitelmaan eli alan keräämään puuttuvaa 2.000 euroa. Sen jälkeisestä suunnitelmasta on tarkoitus kirjoittaa erikseen nyt piakkoin. Muutto on ollut tässä nyt itselläni prioriteetti yksi eli en ole suuremmin kirjoituksia jaksanut edes miettiä. Mutta nyt se on ohi ja voin keskittyä vihdoin muuhunkin elämään :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022!  Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuk...