Mutta tässä hieman vuosikatsausta! Tein ensimmäisen kerran vuoden 2024 budjettiexcelin niin, että se laski automaattisesti vuosikatsauksen omalla välilehdelleen, joten tämä oli suhteellisen helppo koota kasaan.
Kaikki summat ovat nettosummia ja pyöristettyjä.
Rahaa talouteeni tuli vuonna 2024 yhteensä 49.700 euroa eli noin 4.100 euroa kuussa. Tämä on tosi kiva summa ja voisin sanoa, että tämä on ollut myös ensimmäinen vuosi, kun mun ei hirveästi ole tarvinnut seurata paljonko rahaa mihinkin laitan. Olen siis käyttänyt rahaa aika huolettomasti ja silti rahaa on jäänyt joka kuukausi säästöön. En muista, että aiemmin mulla olisi ollut tällaista tunnetta vaikka siis olen mielestäni tienannut ihan hyvin aiemminkin. Mutta jotenkin tämä tulotaso tuntuu sellaiselta, ettei mun tarvitse yhtään miettiä. En tiedä sitten tulevaisuudesta, jännä nähdä miltä vuosi 2025 tuntuu ja tuleeko mulle sitten enemmän tarpeita ja menoja ja muuttuuko tämä tunne "rahanriittävyydestä". Mutta asiaan.
Tuloista 82% oli palkkatuloja, 9% aikuiskoulutustukea, 3% sijoitustuottoja (eli osingot ja korkotuotot) ja 5% muita tuloja kuten päivärahoja, veronpalautusta tms jotain yksittäisiä/ei-säännöllisiä tuloja.
Menot yhteensä oli 38.150 euroa. Eli vähemmän kuin tulot mikä on hyvä.
Menot jakaantuivat seuraavasti:
- 37% meni asuntolainaan + korkoihin*
- 22% vapaa-aika, lomat, palvelut, harrastuksen kategoriaan
- 18% ruokaan eli ruokakauppa ja ravintolat
- 9% muut asumisen kustannukset kuten vastikkeet, vesimaksut, vakuutukset, sähkö
- 8% tavaroihin sis. vaatteet, lääkkeet, kosmetiikka, kaikki tavarat mitä talouteeni ostin
- 3% meni hyväntekeväisyyteen ja lahjoihin sekä jäsenmaksuihin
- 2% meni tietoturvaan, puhelinlaskuun (tämä loppui helmikuussa kun otin työliittymän) ja suoratoistopalveluihin
- 1% liitonmaksuihin
- 1% meni sekalaiseen: junaliput (näitä löytyy useammasta kategoriasta, merkitsin näitä tosi sekavasti), yths-maksu, satunnaiset parkkimaksut, läksiäislahjoja tms
Asuntolainaan ja korkoihin nyt menee mikä menee, tähän en suuremmin voi vaikuttaa (paitsi vaihtamalla asuntoa tai pankkia). Ruokaan mulla menee paljon rahaa, mutta mulle tämä on ok, joten en koe tarpeelliseksi syynätä tätä kategoriaa tarkemmin. Muut asumisen kustannukset myös ovat mitä ovat, en koe tarvetta tehdä siellä mitään muutoksia. Suoratoistoista olen useamman kerran kirjoitellut, mutta isossa kuvassa ovat aika pieni summa, joten en nyt keskity niihin. Hyväntekeväisyyteen ja lahjoihin voisi mennä enemmän. Sekalaiset ja liitto on niin pientä ja nämä myös nyt ovat mitä ovat. Sekalaiset kategoria on nimensä mukaan sekalainen.
Kategoriat mitkä tuolta pomppasivat omaan silmään on tuo vapaa-aika ja sitten tavarat. Tavarakategoria on mulla köntässä (yksittäiset kulut kyllä ovat excel-solujen noteissa) niin en jaksa alkaa perkaamaan tätä kategoriaa, vaikka tämä on ehdottomasti kategoria missä voisin säästää. Katsotaan jos nyt vuonna 2025 tähän vähän saisi rotia ja selkeyttä.
Vapaa-aika tms kategorian perkasin tarkemmin, koska 8.000 euroa on tosi paljon rahaa. Kategoria jakaantui seuraavasti:
20% siivous
Mulla käy kerran kuussa siivoaja (onko termi siivooja vai siivoaja?). Hän imuroi, pesee lattiat, kaikki pinnat (pöytätasot, kaapit seisomakorkeudelta, peilit), pesee mikron ja uunin sekä kylpyhuoneessa kaiken mahdollisen ja lisäksi saunan kaksi kertaa vuodessa. Tästä varmasti moni on sitä mieltä, että yksinasuvan ihmisen pitäisi jaksaa siivota itse, mutta kun en jaksa :D Mä olen aina ollut todella saamaton siivoamaan. Mä pidän kaappini järjestyksessä ja tavarat paikoillaan, mutta imuriin tarttuminen on vaikeaa. Pidän kuitenkin siististä asunnosta, joten tällä hetkellä maksan siitä. Eli itselleni tämä kulu on ok niin kauan kuin minulla on siihen varaa ja en löydä itseltäni voimavaroja siivoamiseen.
22% urheilu
Mulla oli viime vuonna PT ja siihen meni rahaa yhteensä noin 1.200 euroa. Käyn kaksi kertaa viikossa tanssitunnilla ja ne maksoivat yhteensä 400 euroa (oikeasti 800 euroa, mutta maksoin puolet työpaikan tarjoamalla liikuntaedulla). Aloitin vuoden 2024 alussa käymään taas säännöllisesti kuntosalilla ja niihin meni noin 200 euroa. Lisäksi täällä on jotain yksittäisiä kuluja, kuten sauna (käyn avantouimassa ja mulla on avantouintiporukka, jonka kanssa käydään kerran kuussa eri Tampereen saunoissa), joogaa ja retkiluistelua. Tämä kategoria on itselleni tärkeä monella tavalla enkä koe tarpeelliseksi säästää tästä.
12% kosmetologi, kampaaja, hieronta
Käyn pari kertaa vuodessa kampaajalla ja 3-4 kertaa kasvohoidossa, ehkä kerran jalkahoidossa sekä hieronnassa satunnaisesti (2-4 kertaa ja osan näistä maksan epassilla). Eniten mulla menee rahaa ihokarvojen sokerointiin, jossa käyn noin 4-8 viikon välein riippuen vuodenajasta. Tästä voisi säästää, koska ihokarvojen poisto on ihan turhaa touhua, mutta yhteiskunnan paineen vuoksi niitä poistan etenkin kesäisin. Itseni takia en ihokarvojani poistaisi. En voi käyttää mitään höylää tms, koska ihoni ei kestä (menee rikki ja olen sitten vain haavoilla koko ajan). Plus hermo menisi jos pitäisi joka toinen päivä olla höyläilemässä. Sokerointi pitää karvat kurissa sen 3-4 viikkoa, joten toistaiseksi tämä on itselleni ainoa vaihtoehto.
26% lomat
Vuonna 2024 lomailin Suomessa. Kävin kaksi kertaa Turussa, kerran Porissa, kerran mökillä ja muutaman kerran Helsingissä. Ostin myös yhdet lentoliput Kittilään, jossa olin nyt tammikuussa 2025. Näihin meni paljon rahaa, mutta niin niihin nyt vain meni. En koe tarpeelliseksi säästää tästäkään. Yllätys :D
Nämä neljä kategoriaa veivät 80% tästä vapaa-aikakategoriasta. Loput menivät yksittäisiin lääkäreihin (suuhygienisti, gynekologi, ihotautilääkäri), keikkalippuihin, teatterilippuihin, jalkapallo-otteluihin ja sitten täällä on myös niitä hiton junalippuja (tarvitsen oman kategorian junalipuille nyt vuodella 2025).
Eli summasummarum vaikka tämä kategoria vei paljon rahaa niin en koe tarvetta tehdä muutoksia. Mutta oli hyvä tehdä itselle näkyväksi, että mihin tämä raha meni, koska 8.000 euroa todella paljon rahaa. Hyvä on varmistaa, ettei se raha mennyt ainakaan ihan turhuuteen. Siis itseni mielestä turhuuteen - varmasti jonkun mielestä käytin rahaa turhuuteen, mutta onneksi me jokainen saadaan itse valita, että mihin rahamme käytetään :)
Mutta mitä tästä koonnista on hyötyä nyt tätä uutta vuotta varten! Ensinnäkin muutaman kategorian halua eriyttää tästä könttäbudjetoinnistani: junaliput ja sitten tavarakategorian. Haluan seurata tarkemmin paljonko käytän rahaa tavaroihin ja kuinka paljon tästä on turhaa. Olen joskus ollut tarkempi tässä, mutta viime vuosina en ole jaksanut niin välittää. Haluan olla kriittisempi sen suhteen, että mitä tavaraa kannan kotiini. Haaveenani on ollut myös osallistua viiden-vaatteen-vuosi-haasteeseen, mutta se ei ole viime vuosina oikein onnistunut, koska painoni on heitellyt niin paljon. Olen siis käytännön syistä joutunut ostamaan uusia vaatteita. Toivottavasti saisin nyt painoni tasaantumaan tietylle tasolla niin vaatteiden tarve vähenisi (ja saisin kaapissa olevat hieman naftit vaatteet käyttöön**).
*Tähän loppuun vielä kommentti asumisen yksittäisistä kuluista - olin saanut kysymyksen mun asuntolainaa käsittelevään tekstiin (Glendora&Raha: Asuntolaina), että paljonko on mennyt rahaa korkoihin ja vastikkeisiin. Korkoja maksoin vuonna 2024 yhteensä 5.201,46 euroa (jaiks!) ja vastikkeisiin meni 2.553 euroa (ihan vain pelkkä vastike, vähensin summasta vesimaksuennakot).
**Ja joo tiedän ettei kannattaisi pitää mitään tavoitevaatteita kaapissa! Mutta kun siellä on vaatteita joista pidän tosi paljon ja jotka sopivat moneen tilaisuuteen - en haluaisi niitä luopua ja joitain niistä olen jo saanut takaisin käyttööni :)