tiistai 21. toukokuuta 2024

Säästösuunnitelma

Kirjoitin tuossa tammikuussa, että haluan hellittää mun budjetin kanssa, enkä asettaa itselleni mitään isoa säästösuunnitelmaa. Tosin samassa tekstissä jo suolasin itseni kirjoittaen loppuun, että ”keittiöremontti vähän kiinnostelee”. Ja niinhän se kiinnostelee! Niin kiinnostelee myös autohallipaikan ostaminen ja sen vuokraaminen. Tulevaisuudessa uskoisin, että tulen tarvitsemaan auton, mutta toivottavasti en vielä pariin vuoteen. Mutta kiinnostelisi sen hallipaikan ostaminen jo nyt ja sen vuokraaminen.

Tätä varten kysyin pankista lainatarjousta. Mun taloyhtiön alla on siis parkkihalli ja sinne pääsee suoraan hissillä. Halli on melkein Tampereen keskustassa, joten kk-vuokra liikkuu siinä 100 euron pinnassa. Vaihtoehtoina olisi ostaa parkkioikeus tai sitten ihan yksilöity parkkipaikka. Parkkioikeuden saisi noin 15.000 eurolla, parkkipaikan 25.000 – 30.000 eurolla riippuen vähän paikan sijainnista ja koosta. Itse tähtään ns kalleimpaan eli haluaisin yksilöidyn parkkiruudun, joka on tarpeeksi leveä, siihen on helppo ajaa auto ja hyvällä sijainnilla (eli sama kerros kun mihin hissi tulee). Olen valmis maksamaan sen 30.000 euroa.

Kysyin lainatarjousta omasta pääpankistani Nordeasta, mutta plaah ja plaah. En vain pysty (toki jos olisi ihan pakko, mutta nythän ei ole). Kysyin lainaa 25.000 eurolle ja 20 vuoden laina-ajalle. Marginaali olisi 2,45% ja siihen saisi yhdistää minkä koron tahansa (euriborin tai primen). Koron saisi myös vaihtaa maksutta koska vain. Perustamiskuluja tms ei olisi, mutta kuukausittainen palvelumaksu olisi 6 euroa. Tehtiin alustava laskelma kolmen kuukauden euriborilla, jolloin kuukausisummaksi tulisi 190 euroa ja kokonaiskorot tulisivat olemaan 19.000 euroa (kokonaiskorko olisi siinä 7%). Eli maksaisin oikeastaan tuplat ko lainasta… En tiedä oliko tämä hyvä lainatarjous vai ei, mutta itse kyllä päätin, etten tähän lähde. Myyn mieluummin vaikka sijoituksiani (tosin sekin ajatus tekee hieman kipeää).

Autohallipaikan lisäksi keittiöremontti houkuttaa. Neljä vuotta sitten, kun tähän muutin, vaihdoin keittiön kaapinovet, mutta tämä ei ollut kovin onnistunut. Ihan ok ne ovat, mutta jokin tökkii. Kerrostalo, missä asun, on rakennettu vuonna 2012 ja siis keittiö on ihan ok kunnoltaan. Astianpesukone hajosi heti, kun olin muuttanut, joten sen olen uusinut, mutta muuten koneet toimivat hyvin. Lisäksi ostin keittiöön Ikeasta saarekkeen, koska laskutilaa keittiössä on ihan järjettömän vähän. Mielestäni keittiö on aika ruma (vähän sellainen sillisalaatti), mutta isoin ongelma on toiminnallisuus. Hieman hämmentää kuinka vuonna 2012 on vielä tehty toiminnallisuuksiltaan noin hankala keittiö. Esim keittiössä ei ole lainkaan isoja vetolaatikoita vaan sen sijaan kapeita ja syviä kaappeja. Olen yhden keittiöremontin tehnyt vuonna 2009 ja jo silloin hankin sinne pääasiassa isoja vetolaatikoita ja kapeaan kohtaan apteekkarin vetokaapin. Syvät kaapit ovat ihan järjettömän epäkäytännöllisiä. Lisäksi keittiössä on keraaminen liesi ja Helsingin asunnossa ehdin jo tottua induktiolieteen. Yhä jopa neljän vuoden jälkeen tuskastun keraamisen lieden hitauden kanssa! Lisäksi tosiaan laskutilan vähyys on ongelmallinen. En haluaisi isoa saareketta, mutta se on välttämättömyys, koska teen paljon ruokaa ja tarvitsen paikan missä valmistella se ruoka! Tästä syystä myös haluaisin panostaa keittiööni, koska käytän sitä paljon. Tiedostan kyllä, että 12 vuotta vanhan keittiön täysremontti on vähän turhaa… Toistaiseksi olen päättänyt joka tapauksessa odottaa vielä ainakin vuoden (eli kesään 2025) ja miettiä, että mitä haluan tehdä.

Toki miettiminen ei ole ainoa syy vaan myös se, että näihin hommiin pitää säästää rahaa. Keittiöremonttiin en etenkään halua ottaa lainaa, koska se ei tuota mitään. Autohallipaikkaan olisin voinut lainaa ottaa, jos yhtälö olisi ollut toimiva (mutta 100 euroa vuokraa ja 190 euroa lainakulut ei oikein toimi mitenkään päin, vaikken mitään tarkkoja laskelmia en lähtenyt edes tekemään).

Eli uusi säästösuunnitelma here we come! Mulla jäi opintovapaasäästöjä 2.000 euroa ja olen sinne nyt lisännyt rahaa huimat 500 euroa. Tämä tili on tämän säästösuunnitelman lähtöpiste. Tavoitesumma on nyt aika random, koska mulla ei ole vielä edes selkeää tavoitetta, että mihin rahan käytän (se keittiö vai autopaikka), mutta asetan nyt alustavasti tavoitteeksi 15.000 euroa ja olisiko deadline sitten toukokuu viimeinen päivä 2025. Eli tasan vuosi aikaa. Tämä tarkoittaa reilua 1.000 euroa per kuukausi ja ei mulla kyllä ole hajuakaan, kuinka tämä tulee onnistumaan :D Huhtikuussa sain säästöön noin 1.200 euroa, mutta toukokuussa en tule saamaan kuin jonkun kämäsen satasen. Mun pitää varmaan miettiä uudestaan, että paljonko laitan sijoituksiin (nyt on mennyt noin 300-400 euroa kuussa) ja paljonko laitan ylimääräistä asuntolainalyhennykseen (nyt 300 euroa kuussa). Mahdollisesti tulen myymään jotain mun suoria osakesijoituksia. Mulla on ollut suunnitelmissa jo pidempään keventää suorien Suomi-osakkeiden määrää ja siirtää rahat maailma/USA-indekseihin tai ETF:n. Mulla on jo selkeänä päässä ne osakkeet, jotka haluan myydä, mutta en vain ole oikein saanut mitään aikaiseksi. Ehkä nyt on aika aktivoitua tämän kanssa ja osan rahoista siirrän ihan perussäästöön ja vain osan indekseihin. 

No mutta tästä tämä lähtee. Aloitussaldo on 2.500 euroa ja yritän tehdä tänne blogiin aina kuukausipäivityksen, että miten homma etenee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tienaako päivärahoilla?

"Päivärahalla työnantaja voi korvata työntekijälle työmatkan aiheuttaman elantomenojen lisäyksen. Verohallinto määrää, mikä on verovapa...