keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Dave Ramsey baby steps -päivitys

Viime lokakuun alussa kirjoittelin, että missä menen DV-askelilla. Teksti löytyy täältä: https://glendoraraha.blogspot.com/2019/10/missa-menen-dave-ramseyn-askelilla.html 


Ajattelin kirjoitella päivitystä mitä lokakuun 2019 jälkeen on tapahtunut.


Askel 4: laita 15% bruttopalkasta sijoituksiin/eläkesäästöön

  • Olen ostanut rahastoja marras, joulu, tammi, helmi, maalis, huhtikuussa* yhteensä 180+180+180+150+200+150 = 1.040 eurolla
  • Olen ostanut osakkeita 892,50 (4.11.2019) + 914,60 (3.1.) + 984 (10.3.) + 950 (23.3.) = 3.741,10 eurolla

Yhteensä 4.781,10 euroa sijoituksiin kuuden kuukauden aikana eli tämä tekee noin 797 euroa per kuukausi. DV:n mukaan askel 4 on 15% bruttopalkasta sijoituksiin ja nykyisen bruttopalkkani mukaan summa on 714 euroa eli tässähän ollaan ihan suunnitelmassa! Toki olen maksanut eläkemaksuja lisäksi (tältä osin nämä baby stepit ei oikein suomalaiseen järjestelmää istu).

Tämä ei kyllä ollut ihan tavoite, mutta nyt äkillisesti alkaneen pörssiromahduksen myötä olen yrittänyt laittaa sijoituksiin kaiken ylimääräisen rahan minkä vain irti saan. Alkuperäinen tavoitehan oli tässä alkuvuodesta suht maltillisesti laittaa rahaa sijoituksiin ja sen sijaan vähän panostaa erinäisiin kodinhankintoihin ja matkustamiseen. No ne kodinhankinnat ehtii sitten hankkia myöhemminkin. Ja no matkustamista ei varmaan hirveästi tarvitse mainita.

Lisäksi minulla on vielä noin 960 euroa tilillä odottamassa seuraavaa ostoa. Ensi kuun palkasta (joka tulee huhtikuun lopussa) yritän irrottaa vielä 1.000 euroa lisää. Yritän nyt tehdä 2-4 viikon välein ostoja, jotta ainakin joku osto osuisi pohjille. Toukokuun lopussa tulevasta palkasta yritän myös irrottaa mahdollisimman ison summan sijoituksiin ja kesäkuun lopun palkassa tuleekin jo bonukset, joka tuo sitten aika paljon pelivaraa tähän touhuun.

Yritän bonuksista irroittaa mahdollisimman paljon sijoituksiin ja laittaa niitä sitten pikkuhiljaa loppuvuoden aikana pörssiin. Minulla oli tosiaan syyskuulle varattuna joogaloma Italiaan, mutta tämä tuskin nyt tapahtuu eli säästän siinä muutaman tonnin. Ja häviän myös (ei nyt ihan tonneja, noin 600 euroa), koska osan olen jo joogalomasta maksanut ja tuskin niitä rahoja enää saan takaisin. Ehkä matkavakuutus korvaa jotain, mutta se jää nähtäväksi. Lentoliput Roomaan on jo maksettu ja onhan toki mahdollista, että syyskuussa jo lennetään taas Eurooppaan, mutta henkilökohtaisesti juuri nyt minusta tuntuu siltä, etten kyllä tänä vuonna matkustele mihinkään ulkomaille. Työnpuolesta on mahdollisesti pakko, mutta lomalla laitan rahani kotimaanmatkailuun, jos siihenkään. Pörssiromahdus osuu kohdalle noin 10 vuoden välein niin ehdin kyllä matkustaa tässä sitten myöhemmin, jos on tarve.

Askel 6: maksa asuntolainasi etuajassa

Lokakuun alkuun mennessä olin saanut asuntosäästötilille yhteensä 1.600 euroa. Nyt maaliskuun 2020 lopussa siellä on 3.300 euroa. Eli olen laittanut sinne lisää rahaa kuukausitasolla seuraavasti: 
  • marraskuu 300 (tai oikeastaan tämä meni lokakuun lopun palkkajämistä mutta helpompi nyt näin)
  • joulukuu 300
  • tammikuu 200
  • helmikuu 300
  • maaliskuu 300
  • huhtikuu* 300
Yhteensä siis 1.700 euroa. Alkuperäinen tavoite oli saada kerättyä asuntosäästötilille vähintään 4.000 euroa vuoden aikana ja tämä näyttää toteutuvan. Tässä on vielä huhti-, touko- ja kesäkuun palkkapäivät edessä ja tavoite on laittaa 300 euroa per palkka. Eli tässä pitäisi saada kasaan yhteensä 4.200 euroa. Alunperin vähän pohdin, että jotain ekstraa laittaisin bonuksista tähänkin, mutta taidan nyt priorisoida nuo pörssisäästöt.
Hetken ehdin miettiä, että josko laittaisin nämä asuntolainasäästöt myös pörssiin. Päätin, että en laita. Pysyn suunnitelmassani. Minulle on tärkeää saada asuntolainani nopeaa lyhennettyä, koska tavoitteeni on olla asuntolainavelaton viimeistään, kun olen 55-vuotias.
Ja kun pörssit ja sitä myötä sijoitukseni kiitävät huimaa vauhtia alaspäin niin tekee ihan hyvää nähdä, että joku summa mobiilipankissani kipuaa kuitenkin koko ajan ylöspäin :D

 

*Mun huhtikuu alkoi 20.3. eli palkkakausihuhtikuu

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Raha tulee, raha menee...

Edessä on siis tammi-helmikuun menokatsaus. Nyt kun olen palannut töihin ja mun palkkapäivä on joka kuun 20. niin palaan budjettikuukauteen ...