sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Iskikö hamstraus-moodi minuunkin?

No kyllähän se iski. Ainakin lievänä. Toistaiseksi. Ehkä se tästä vielä pahenee.

Torstaina lenkin jälkeen ennen saunavuoroa menin kauppaan ostamaan yhden saunaoluen ja yhden valmisruoka-annoksen päivälliseksi. Samalla ostin 24-pakkauksen vissyä, kun ei ollut paljoa muita ostoksia ja ajattelin, että sen kantaminen käy lenkin jälkeiseksi lihaskuntotreeniksi.

Siinä sitten kassajonossa ihmettelin jonon pituutta ja palvelun hitautta. Katsoin, että ompa isoja ostoksia ihmisillä ja että siksi kestää ja kestää. Mietin, että onko jotkut alepäivät, jotka ovat menneet minulta ohi. No. Maksoin ostokseni, menin kotiin saunaan ja viettämään iltaa.

Perjantaina menin kaverini luo etäpäivää viettämään (työpaikallani tuli etätyökäsky jo reilu viikko sitten). Kävin hakemassa kahvimaitoa kaupasta matkalla. Siinä päivän mittaan, kun uutisia seurasin niin aloin tajuamaan mistä torstain kassajonot johtuivat. Ihmiset olivat alkaneet hamstrata ruokaa kaupasta. Aloin siinä muistelemaan omien kaappieni sisältöä ja alkoihan siinä pieni paniikki iskeä itseenikin, kun tajusin, että mulla oikeasti suurin osa jutuista oli loppu. Vessapaperi, hammastahna, dödö, shampoo, suihkusaippua, pumpulit. Ruoasta nyt puhumattakaan. Torstai-illan valmisruoka oli ihan vain sen takia, etten jaksanut yhtään ajatella, että mitä ruokaa illalla laittaisin ja kaappi oli tyhjä.

Lähtökohtaisesti itse siis elän aikalailla kädestä suuhun. Pidän tosi vähän mitään kotivaraa. Ostan uuden hammastahnan juuri vasta kun edellinen on loppunut. Useimmiten joudun vessassa pyyhkimään päivän tai kaksi muulla paperilla kuin vessapaperilla, koska en ikinä muista, että se telineessä oleva rulla olikin juuri se viimeinen.

Eli kyllähän sen paniikki hieman nosti päätään minunkin sisälläni. Olin menossa kavereiden kanssa perjantai-iltana syömään ja kun siinä lähdin etäpäivältä kotiin niin kyllähän se paniikki ajoi minut kauppaan ostamaan shampoota, suihkusaippua, dödöä, pumpulia ja hammastahnaa 16,07 euroa. Vessapaperia ei ekasta kaupasta löytynyt, mutta onneksi seuraavasta. Ostin maltilliset 8 rullaa 3,75 euroa.

Lauantain kykenin aika rauhassa hengailemaan kotona (johtui kyllä etupäässä vähän perjantai-illan aiheuttamasta pahasta olosta) ja kävin vain hakemassa pitsan (10,90 euroa). Tänään sunnuntaina lenkin ja kotitreenin jälkeen mieli ajoi minut kyllä kauppaan, josta ensimmäistä kertaa ikinä ostin asioita vähän pidemmällä tähtäimellä. Ostin muunmuassa nakkeja ja jauhelihaa pakkaseen laitettavaksi. Ostin mannaryynejä ja useamman purkin tomaattimurskaa. Oliiviöljyä, joka on ollut loppu jo useamman viikon (olen käyttänyt loppuun niitä ihmemakuöljyjä mitä mulla on ollut - ja yksi purkki on jo loppunutkin). Ostin kauramaitoa varastoon päivämäärällä 31.1.2021. Muuten ostin aika perusjuttuja vihannekset, hedelmät, maitoa, jogurtti tms. Mutta suunnitelmissa on kyllä pikkuhiljaa ensi viikolla hamstrata myös makaroonia, pakasteruokia tms. Mutta haluan tehdä tähän suunnitelman ja systeemin, että käytän sitten "hamstratut" ruoat ensin eli jos minulla on jauhelihaa pakkasessa niin laitan kaupasta ostamani jauhelihan pakkaseen ja otan vanhan pakkauksen käyttöön.

En tiedä mistä tämä pelko tulee, että ruoka loppuu kaupasta. Koska onhan sitä siellä oli yllin kyllin ja ainakin mun lähikauppias facessa on kovasti pyytänyt ihmisiä, että älkää hamstratko vaan ostakaa maltilla. Ja että ruokaa saadaan kyllä lisää joka päivä, mutta hyllyissä sitä ei voida pitää määräänsä enempää. Ehkä vain juuri tänään sitä juuri sinun haluamaasi juttua ei ole hyllyssä. Huomasin, että muunmuassa ruokakerma oli loppunut. Ostin sitten ihan kunnon kuohukermaa, tuleepa kerrankin ihan gurmee-nakkikastiketta, kun oikeasta kermasta tekee.

Eli tosiaan jonkin verran aion nyt "hamstrata", mutta yritän todellakin, ettei meni yli äyräiden. Ei siinäkään ole järkeä, että toisilla on kotona kolmen kuukauden ruoat ja toisilla ei yhtään ruokaa. Mutta onhan tämä tilanne nyt ihan poikkeava. Tilanne jota minun elinikänä ei ole ennen tullut vastaan, joten onhan se nyt ihan selvää, ettei meistä oikein kukaan osaa toimia ns "oikein".

Ensi alkuun ajattelin, että nyt kunnon säästökuuri päälle niin kaikki liikenevä raha sitten pörssiin, mitä saan irti. Juuri nyt en enää ajattele niin. Ajattelen, että yritän mahdollisuuksien mukaan ostaa nyt lähitoimittajilta ruokaa, käyttää palveluita, mitä pystyn. Tilasin digi-hesarin pitkästä aikaa. Tilasin lähitoimittajalta ruokapaketin. Minulla on kosmetologi varattuna perjantaille ja ajattelin, että voisin jo etukäteen maksaa vaikka kevään sokeroinnit ja käyttää ne sitten myöhemmin, kun on mahdollista, jos tilanne menee pahaksi. Mahdollisuuksien mukaan käyn hakemassa take-away-ruokaa tai take-away-kahvin. Työpaikkani toimiala on sellainen, että jos/kun lama tästä alkaa niin ihan kovin nopeasti se ei työpaikkani toimialaan iske, joten sen suhteen voin olla rauhassa.

Että rauhassa nyt vain minä ja kaikki muut. Ja jos joku tarvitsee vessapaperia niin minulla on 7 rullaa vielä jäljellä. Kyllä niistä naapureillekin liikenee :)


3 kommenttia:

 1. Kun ensimmäiset tapaukset Suomessa ilmaantuivat alettiin julkisuudessa puhua kolmen päivän kotivarasta. Kovin tarkkaan en seurannut joten en nyt tarkemmin osaa sanoa mihin tuo perustui. Ehkä yleisen ohjeistukeen perustuen josta löytyy mm. https://72tuntia.fi/.
  Itselläni perheellisenä on tapana pitää kotina jonkin verran varastoa pakastimessa ja kuiva-ainekaapissa ihan jo arjen pyörittämisen helpottamisksi. Kaupassa käyn isommat ostokset tekemässä kerran tai kaksi viikossa. Nyt en ole isommin hamstarannut Covid-19 tähdenkään. Normi täydennystä ja miettinyt että jos joku sairastuu niin mitä nyt sitten on hyvä olla. Nenäliinoja, lämmitettävää mehua, kurkkupastilleja, helposti laitettavaa syötävää heille joille kunnon ruoka maistuu.
  Mielestäni ennen hamstarausta kannattaa siis miettiä mitä itse tarvitsee silloin jos nyt sairastuminen osuu omalle kohdalle. Yksinäisen kannaattaa myös miettiä ja etukäteen vaikka sopia josko joku omasta tuttavapiiritä voi tarvittaessa kiikuttaa kauppakassin oven taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin unohdin vallan mainita että somessa tuo kolmen päivän kotivara tuntui äkkiä muuttuvan varautumiseksi kahden viikon karantteeniin. Tämä lienee saanut hamstraamisilmiön käyntiin.

   Poista
  2. Olen jo sopinut yhden kaverin kanssa sopinut, mutta haaste mulla myös on, ettei mulla Helsingissä ole vielä oikein hirveästi tätä lähipiiriä - mitä jos muutamat ystävät täällä sairastuvat samaan aikaan. Mutta onneksi toistaiseksi vielä terveenä, ehtii vähän varautua.

   Poista

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022!  Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuk...