perjantai 27. joulukuuta 2019

Vuoden 2019 tulot ja menot

Tässä yksi ilta aikani kuluksi laitoin kaikki tämän vuoden tulot ja menot exceliin ja aloin tarkastelemaan, että mihin olen rahani laittanut.

Palkkakaudestani johtuen tarkisteluaika on tarkemmin ottaen 20.12.2018 – 19.12.2019 eli ei ihan kalenterivuosi.

Nettotuloja sain vuoden aikana yhteensä 44.055,35 euroa. Tämä pitää siis sisällään ihan palkkatulon, bonukset, päivärahat, takuuvuokrapalautukset, lahjarahat tms. Tämä tekee kuussa 4.005 euroa. Menoja oli sitten täsmälleen sama määrä eli 44.055,35 euroa. Eipä kait oikein ole muuta vaihtoehtoakaan ellei sitten velaksi elä. Ostin myös asunnon vuonna 2019, mutta tätä en ole laskenut tähän mukaan. Asunnon ostin osittain siis velaksi, mutta mitään muuta velkaa minulla ei ole.

Mihin tämän 44.055,35 euroa sitten kulutin?

Ilokseni voin todeta, että isoin prosentti eli 31% meni säästöön ja sijoituksiin!* 

Seuraavaksi isoin määrä meni asumiseen, joka oli 27%. Asuminen pitää sisällään siis kaikki asumisesta johtuneet kulut vuonna 2019 eli alkuvuoden vuokrat, loppuvuoden asuntolainanlyhennykset, korot, vastikkeet ja toki siis sähköt, vedet, saunavuorot ja kaikki sen sellaiset. 

Kolmanneksi isoin oli ruoka 11%. Tähän kuuluu siis kaikki ravintolasyömiset&juomiset, ruokakauppaostokset ja lounaat. 

Seuraavana, neljäntenä, tulee kategoria, jota olen kutsunut hyvinvoinniksi eli hieronnat, kosmetologit, kampaajat tms muu hemmottelu (no okei voi kyseenalaistaa onko ihokarvojen sokerointi hemmottelua, mutta se on kuitenkin itselleni sellaista arjen luksusta, ettei tarvitse itse hoitaa sitä hommaa). Lasken tähän mukaan PT-ostokseni ja tämä on syy, miksi tämä nousee niin korkeaan prosenttiin eli 7%. PT maksoi minulle vähän vajaa 2.000 euroa ja muihin hemmottelujuttuihin meni 842 euroa. Toki PT:n voisi laittaa myös urheilukuluihin, mutta toisaalta koen, että PT on myös aikamoista arjen luksusta ja itseni hemmotelua.  

Viidennestä sijasta 4%:n kulutuksella kilpailevat kolme kategoriaa: vaatteet, hankinnat ja matkustus/lomailu. Vaatteisiin käytin vähän vajaa 1.900 euroa. Viime vuonna käytin vaatteisiin 1.300 euroa... Aikamoinen nousu. Toisaalta tämä ei minua suuremmin vaivaa. Tästä voisi kyllä säästää, mutta juuri nyt en halua. Olen ajatellut, että noin 2.000 euroa vuodessa vaatteisiin on ok. Hankinnat johtuivat muutosta ja uuteen asuntoon hankituista tavaroista (mukaanlukien muuttomiehet) sekä uusista silmälaseista+aurinkolaseista. Nämä olivat noin 1.700 euroa**. Olen sinut tämänkin kanssa ja todennäköisesti ensi vuonna käytän saman verran; minulla on lista kodinhankinnoista mitä haluan tehdä. Voi mennä jopa vähän yli. Matkustukseen tai oikeammin lomailuun käytin 1.600 euroa. Varsinaisesti en suuremmin matkustellut kuin kerran lappiin pääsiäsenä. Ja ainiin olihan mulla se Ruotsin risteily nyt marraskuussa. Raha meni siis ihan lomailuun kotona ja muutamaan kotimaan reissuun loman aikana (laskin siis tähän kaiken mitä tein loman aikana, esimerkiksi kävin kosmetologilla hemmottelemassa itseäni ja sinne meni 200 euroa). Junalippuja Tampereelle jouduin ostamaan useammat nyt vuoden aikana. Ensi vuonna tämäkin summa tulee nousemaan, koska tarkoitus on pitkästä aikaa matkustaa ihan oikeasti synttäreideni kunniaksi (täytän 40-vuotta). 

Seuraavana vuorossa on terveys/kosmetiikka, joka oli 3% kokonaistuloista. Kuten jo joulukuun budjettikatsauksessa kirjoitin niin tämä ei nyt olekaan niin yksioikoinen kategoria. Olen yhdistänyt tähän vähän jänniä juttuja – tässä on siis terapiamaksuja, lääkärikuluja, lääkeostoja ja sitten ihan peruskosmetiikkaa kuten ihonpuhdistusaineita tms. Erottelen nämä kyllä nyt ensi vuonna. 

Myös vapaa-ajan viettoon mulla meni 3%. Eli tällä tarkoitan teatteria, leffaa, jääkiekko-ottelua, habitare-messuja tms. Tämä kategoria on myös vähän häilyvä, koska minulla on tapana kirjata tällaiset ekstra-kategoriaan. Siellähän on kaikkea muutakin (esim niitä Tampereen junalippuja!), mutta yritin nyt erotella nämä kulttuuririennot erikseen. 

Liikkuminen eli HSL-bussiliput oli 2%. Tästä summasta toki saan verotuksesta hyvityksenä osan, koska työmatkoihin menevät summat ylittävät sen 750 euroa. 

Yhtä prosenttia tai vähän vajaata oli sitten moni kategoria kuten hyväntekeväisyys, lahjat, liitonmaksu, vakuutukset, harrastukset (harrastusmaksut siis). 

Kun kävi näitä lukuja läpi niin huomaan, ettei budjetointini ole ihan maailman paras. Laitan vähän sekavasti samoja asioita joko eri tai samoihin kategorioihin. Esimerkiksi hyvinvoinnissa on kaikki muut kosmetologikäynnit paitsi yksi missä kävin kesäloman aikana. Haluaisin vähän tätä kehittää, mutta en oikein tiedä vielä, että miten.

Mutta nyt ehkä siihen kaikkein kiinnostavampaan kysymykseen eli mitä tavoitteita aion laittaa vuodelle 2020 kulutukseni suhteen! 

Valitettavasti minulla on tähän vähän tylsä vastaus, joka on että en mitään :D Tavoitteeni on pitää kulutukseni aikalailla samassa. Tuloni ovat nousseet ja minun pitäisi saada enemmän rahaa käteen 2020, joten tavoite on siis pitää kulutus tämän vuoden tasolla ja tulojen nousun kautta saada enemmän rahaa säästöön. Ruokabudjettia haluaisin vähän viilata ja tästä aion olisi suunnitelmissa tehdä erilaisia kokeiluja tulevaisuudessa. Esimerkiksi paljonko säästän ruoassa, kun käyn koko kuukauden vain Liddlissä versus kun käyn kuukauden verran K-marketissa. Haluan tehdä ihmiskokeen, että onko tässä oikeasti kuinka suuri ero. 

Matkustukseen käyttänen jonkin verran enemmän rahaa, koska 40-vuotismatka on suunnitteilla. Kodinhankintoja haluan tehdä, mutta niitä tein myös vuonna 2019, joten tuskin suurta muutosta tulee siihen. Edelleen haluan hemmotella itseäni, ostaa vaatteita, käydä kulttuuririennoissa, ravintolassa syömässä ja kaikkea sellaista. Haluan myös edelleen säästää ja sijoittaa ja tällä saralla minulla onkin vähän tarkempia tavoitteita, mutta tästä kirjoitan sitten ihan oman jutun.

*Osa säästöistä oli käyttörahasäästöjä eli rahaa, jota käytin vuoden aikana esim muuttoon ja osa on ihan vain vielä tilillä odottamassa käyttöä (esim tulevaan matkaan). Lasken nämä kuitenkin säästöprosenttiin mukaan, koska tämä on selkeintä itselleni. Joskus olen myös käyttörahasäästöillä ostanut osakkeita eli tämä ei ole niin selkeä kuvio. 

**Tähän pienenä lisäyksenä, että muuttoon meni jonkin verran enemmän, koska ostin uusia huonekaluja (pesukone, varasänky ja parvekesohvan) - osan näistä maksoin käyttörahasäästöillä eli en ottanut rahoja kuukauden perusbudjetista. Tämä on nyt vähän sekavaa ehkä, mutta tällä mennään. 

2 kommenttia:

  1. Tuo ruokakauppa kokeilu toimii vain jos ostat lähes samoja tuotteita molemmista kaupoista :)

    VastaaPoista
  2. Ihailtavaa talousseurantaa. Kulutuksen kategorisointi varmasti selkeytyy ajan mukana, kun tulee rutiinia hommaan. Itse olen liian laiska jatkuvaan seurantaan, mutta koska ymmärrän sen tärkeyden, excelöin taannoin vuoden 2018 menot. Vuoden lopussa kulutusta tarkastellessa tuli mieleen useampi unohtunut menoerä ja päätin sitten vielä pankkitililtä tarkistaa vuoden menot. Selvisi että olin unohtanut kirjata 22 prosenttia menoistani. Siitä huolimatta pidin seurantaa hyödyllisenä. Menojen seuranta on auttanut minua esimerkiksi arvioimaan sitä että mihin haluan kohdistaa menojani (hyvinvointi, harrastukset) ja mihin kuluu liikaa rahaa (syöminen). En varsinaisesti halua tinkiä ruuan laadusta, mutta nälkäisenä kiireessä tulee ostettua valmispatonkeja yms, jotka voisi välttää ennakoimalla. Jossain vaiheessa otan seurannan uusiksi, mutta en vielä tänä vuonna.

    VastaaPoista

Säästösuunnitelma

Kirjoitin tuossa tammikuussa, että haluan hellittää mun budjetin kanssa, enkä asettaa itselleni mitään isoa säästösuunnitelmaa. Tosin samass...