lauantai 21. joulukuuta 2019

Joulukuun palkkakauden (20.11. – 19.12.) toteuma

Vuoden viimeinen palkkakausi on ohi. Vihdoin! Oli aikamoinen kuukausi. En oikein edes osaa sanoittaa, että miksi joulukuu on tuntunut niin omituiselta kuukaudelta, mutta sitä se vain on ollut.

Budjetti ei oikein pitänyt. Tai siis kokonaisuus piti, mutta ylittelin ja alittelin kategorioita. En tiedä kuinka tarkka tässä budjetoinnissa pystyisi olla. Mulla on vähän liian lepsu ote. Tai siis tarkoitan tällä sitä, että esimerkiksi tässä kuussa en ollut budjetoinut mitään vaatteisiin, mutta niin vain yksi ilta kävin ostamassa uuden neuleen tosta vain. 100 euroa meni sitten siihen. Ostin myös yhden sukkahousut, koska edelliset hajosivat. Syy neuleen ostamiseen selviää alla (koska tottakai kaikkeen on aina syy).

Tärkeintä kuitenkin kaikessa lienee se, että kuukauden rahavirrat olivat joka tapauksessa ylijäämäiset eli säästöön meni euroja 300+300+180+28,93 ja lisäksi toki asuntolainanlyhennys. Eli nettovarallisuus kasvoi tässä kuussa 1.500 euroa. Eli en mä nyt mitenkään holtiton mielestäni ollut. 

Mua aina vain vähän harmittaa, jos en loppukuusta pysty laittaman säästöön vielä vähän enemmän. Mun säästöhommat menee siis niin, että kuun alussa (tai siis kun palkka tulee) laitan heti tietyn summan rahaa säästötileille (tai sijoituksiin). Eli vähän kuusta riippuen 400-1000 euroa menee heti pois käyttötililtä. Sitten kaikki käyttötilille jääneet rahat budjetoin eri asioihin ja ne ovat ne rahat, jotka on tarkoitus käyttää kuun aikana. Mutta salaa toivon koko ajan, että voisin säästää vielä myös näistä kategorioista. Alkukuu menee vielä hyvin, kun rahaa on joka kategoriassa jäljellä, mutta mitä pidemmälle mennään niin sellainen pihi-glendora nostaa päätään ja alkaa laskelmoimaan, että jos en nyt enää käyttäisi yhtään rahaa niin säästäisin noin ja noin paljon. Tämä on itseasiassa aika stressaavaa. Yksi ensi vuoden tavoite on tietoisesti opetella tästä pois. En tiedä kuinka tämä onnistuu ja onko edes mahdollista, mutta mulla nyt vähän liikaa pöyrii henkilökohtaiset talousasiat päässä. On kait tässä elämässä muutakin :D

Tarkoitus ei siis ole alkaa tuhlailla holtittomasti vaan etukäteen miettiä kuulle säästömäärä, siirtää rahat säästöön ja UNOHTAA KOKO ASIA JA KÄYTTÄÄ LOPUT RAHAT. 

Mutta sitten asiaan, että missä sitten tuhlailin siis tässä kuussa. 

Suurimmat ylitykset tuli ravintolakategoriassa (yllätys!) ja vaatteissa. Onneksi minulla on näihin ylityksiin todella loistava (teko)syy: uusi treffikumppani. Syytän häntä ihan täysillä. Kuulle oli muutenkin sovittuja ravintolamenoja pikkujoulujen ja teatterien vuoksi, mutta nyt JOUDUIN vielä käyttämään ekstrarahaa ravintolamenoihin tämän treffikumppanin vuoksi. Esimerkiksi ekoilla treffeillä olin varautunut vain juomaan yhden viinin ja lähtemään kotiin, mutta koska oli niin kivaa niin jouduin ostamaan lopulta kolme juomaa, koska treffit kestivät yli viisi tuntia. Ja tämän jälkeen jouduin uusille treffeille ja valitettavasti usein treffeihin kuuluu jonkinlainen syöminen tai juominen. Onneksi olemme jo päässeet toistemme-kotona-kyläilyvaiheeseen niin ei tarvitse käyttää rahaa ravintolaan :D 

Vaateostos myös johtui ihan täysin näistä treffeistä. Atopiani on taas tänä talvena syystä X lähtenyt käsistä ja silmäni ovat olleet heikossa hapessa. Eräiden treffien aamuna toinen silmä oli melkein muurautunut umpeen. Kävin lääkärissä aamulla ja antibioottivoiteen ansiosta silmä kyllä avautui päivän mittaan, mutta esimerkiksi meikkaus oli mahdoton ajatus. Onneksi meikittä oleminen ei ole minulle mitenkään vierasta, mutta kyllä se nyt vähän kuumottaa mennä treffeille melko tuntemattoman tyypin kanssa ihan täysin luonnollisena ja toinen silmä vähän mutkalla. Joten tästä syystä kävin ostamassa uuden värikkään neuleen, joka toi edes vähän väriä kasvoille. Eli pääsen tästäkin syyttämään uutta treffikumppani. Ha!

No ei vaineskaan, nämä nyt ovat kuluja jotka kuuluvat tähän hommaan. En suuremmin käy treffeillä, koska se on aika raskasta ja arkeni on muutenkin ihan tarpeeksi hektistä. Haluaisin kyllä löytää ihmisen elämääni. Treffeihin menee rahaa ja monesti se raha menee ihan turhaan, jos treffit ovat turhat. Hallitus voisi maksaa yksineläville jotain treffailurahaa, kun nyt kuitenkin näköjään kauhean tärkeää olisi, että me naiset treffailisimme ja siis tekisimme lapsia sitten niiden treffien seurauksena. Odotan kovasti milloin hallitusohjelma antaa ohjeita, miten nämä lapsientekotalkoot käytännössä toteutetaan. Aika rankalta kyllä tuntuu treffailu tässä kaoottisen työelämän lomassa. 

Erotin tässä kuussa hygienia ja terveys –kategoriat. Olen tehnyt vuosikatselmusta kuluistani ja aika sekavaa tää mun merkkaaminen on. Loppujen lopuksi hygienia on ihan eri asia kuin terveys – mulla siis hygieniaan menee kasvonhoitoaineet tms. Ehkä parempi termi olisi kyllä kosmetiikka... Terveyteen sitten menee lääkärikulut, lääkkeet tms. Joka tapauksessa kulut ylittyivät molemmissa. Kosmetiikkaylitys johtui ihan täysin siitä, että apteekissa oli tarjouksessa käyttämäni sarjan matkapakkaus niin ostin sellaisen. Muuten ostin vain ne mitä olin aikonutkin (ja tarvitsin koska edelliset loppui). Terveyskulut ylittyivät, koska sairastelin pitkästä aikaa. Atopiani tosiaan villiintyi ja tarvitsin siihen apua. Minulla oli poskiontenlontulehdus ja tarvitsin antiobioottikuurin, nenäsumutteen ja sellaista. Viimeinen hammaslääkäritarkastus oli joka maksoi yli 50 euroa. Nämä saivat mut kyllä tajuamaan, että terveyden kannalta olen kyllä melko onnekas. Mulla on tosi vähän tällaisia sairauksiin liittyviä kuluja, joka on tosi hyvä juttu. 

Joulujuttuihin ei mennyt paljoa rahaa enkä paljoa ole joulua varten ostanutkaan. Muutaman joulukukan, vähän jouluruokaa tuliaiseksi ja muita joulutuliaisia paikkaan, missä vietän joulun. En siis osta mitään joululahjoja tänä vuonna. Vien siskontyttöni kylpylään yöksi ja siellä kaikki siihen kuuluva juttu (ravintola, allasbaari, iltaherkut tms). Olen siihen budjetoinut 300-400 euroa, joka näkyy ensi kuussa. Minulla on kyllä käyttörahasäästöjä, joita ehkä käytän tähän myös, en ole ihan varma. Nyt summa on kyllä budjetoitu ihan peruspalkasta, mutta olen vähän epävarma, mitä kaikki kuluja nyt joulukuussa tulee. Myöskin palkka on pienempi, koska meni lisäprosentille. Ei nyt paljoa, pari sataa euroa. 

Ruokabudjetti ylittyi ja se johtui ihan täysin kiireestä. Jotenkin olen ollut menossa koko ajan. Ärsyttää. Työ vie ihan liikaa aikaa ja energiaa elämästä. Jotenkin tuntuu kohtuuttomalta tämä nykyajan työnteon määrä. Mielelläni tekisin lyhempää työaikaa ja saisin vähemmän palkkaa, mutta ainakaan tämän hetkisessä työssä se ei ole mahdollista. En kyllä kovin montaa vuotta tule enää jaksamaan tällä meiningillä ja oma suunnitelmani onkin tällä hetkellä jatkaa nykyisessä työssä max 45-vuotiaaksi. Sitten mietin vähän mitä teen.

Yllätyskuluissa oli leffalippu, junalippu, naurettava taksimatka (juna-asemalta hyppäsin taksiin, joka joutui järkyttävään ruuhkaan heti asemalla, istuin kyydissä ilman että taksi liikkui metriäkään 10 euron ajan kunnes sanoin, että lähden pois ja maksoin taksin), Veikkauksen joulukalenteri, bussimatkoja Tampereella, syömisiä lentokentällä työmatkalla, jouluhärpäke pikkujouluihin. Aika perusjuttuja ja näissä pysyin mielestäni ihan hyvin kurissa.  

Alla tarkemmat numerot. 

Ihanaa joulua kaikille, jos en nyt innostu kirjoittelemaan mitään ennen joulua. Mulla ainakin alkoi nyt loma! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkkiorahasto

Työpaikkani on antanut mahdollisuuden laittaa tulospalkkiot jatkossa palkkiorahastoon. Tähän asti tulospalkkio on maksettu aina kerran vuode...