sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Pushing pause

Yksi seuraamani youtube-Dave-Ramsey-seuraaja julkaisi jokin aika sitten oheisen videon:

https://www.youtube.com/watch?v=VTDLK7USTLk (jos et halua klikata suoraan niin löytyy youtubesta Our life... On a budget - Pushing pause on Dave Ramsey Baby Steps)

Videolla kerrotaan niistä tilanteista, joissa askelien seuraaminen on pitänyt laittaa tauolle johtuen muusta elämästä. Tämä oli itselleni aika silmiä avaava video. Minullahan askel kolme oli holdissa kolme kertaa vuoden aikana. En ole oikein ymmärtänyt, että tämä on aika tavallista ja ihan ok - elämäntilanteet muuttuu ja aina välillä on fiksumpaa keskittyä johonkin muuhun. Tähän asti olen lähinnä vain turhautuneena laskenut, että kuinka paljon aiemmin askel kolme olisi ollut valmiina ilman näitä taukoja.

Minun kohdallani siis ensimmäinen tauko tuli kesällä 2017, kun olin juuri aloittanut vararahaston keräämisen ja samalla tajusin, että talohtiöni huoneistojen ovet ja lukot vaihdetaan syksyllä ja tarvitsen käteistä sitä varten. Toinen kerta tuli sitten vuoden 2017 lopulla, kun muutto Helsinkiin varmistui ja tajusin, että minun tarvitsee säästää mahdollinen takuuvuokra + rahaa muuttoa varten. Kolmas kerta tuli alkuvuodesta 2018, kun tajusin, että uusi muutto on edessä ja tarvitsen rahaa toista takuuvuokraa sekä uutta muuttoa varten. Jotenkin on ollut sellainen tunne, että askel kolme on itseasiassa ollut tauolla jatkuvasti, mutta kuitenkin lopulta sain vararahastoon 12.000 euroa vaikka samaan aikaan säästin noin 5.000 euroa kaikkea näitä muita menoja varten (tästä 5.000 eurosta vajaa 2.000 euroa meni lopulta vararahastoon).

Luonteeni on aika vaativa ja vaikka tätä luonteenpiirrettäni työstän aktiivisesti niin aina välillä saan itseni kiinni tällaisistä ihan typeristä ajatuksista. Olen jotenkin tuntenut epäonnistuneeni, kun vararahaston kerääminen kesti yli vuoden (aloitin siis toukokuussa 2017 ja lopetin kesäkuussa 2018). Olen kokenut suurta turhautumista näistä kaikista ylimääräisistä menoista ja kyseenalaistanut ratkaisuideni järkevyyden vain perustuen siihen, että se on hidastanut tavoitteeseen pääsemistä. Turhautumisen sijasta minun pitäisi olla tyytyväinen itseeni, että ensinnäkin olen pystynyt hoitamaan kaikki nämä ylimääräiset menot käteisellä ja loppujen lopuksi sain kokoon ison vararahaston. Onhan se tosi hyvä suoritus yhden ihmisen tuloista ja kaiken sen stressin keskellä, mitä muutto ja siihen liittyvät tekijät ovat aiheuttaneet.

Nyt olen askeleella neljä ja laitan noin 600 euroa sijoituksiin per kuukausi. Eilen sain ilmoituksen, että vuokralaiseni lähtevät omistamastani asunnosta elokuun loppuun mennessä. Sinänsä tämä oli tosi hyvä uutinen, koska olen päättänyt laittaa asunnon myyntiin ja olen tässä miettinyt, että miten ja milloin ilmoitan tästä vuokralaisilleni. Mutta vaikka tässä on kaksi kuukautta aikaa niin minun on hyvä henkisesti jo valmistautua siihen, että jos asunnon myynti ei onnistukaan heti, niin mahdollisesti joudun maksamaan asunnon kuluja ilman vuokratuloja joitakin kuukausia syksyllä. Hyvä, että minulla on tämä "ylimääräinen" 600 euroa kuussa, jonka voin hätätilanteessa jättää sijoittamatta, jos tarvitsen käteistä asunnon kuluja varten. En siis missään nimessä ole nyt heti painamassa taukonappia (oletan ylimielisesti, että asuntoni menee helposti - se on hyväkuntoinen rempattu kaksio taloyhtiössä, jossa ihan kaikki remontit on tehtynä ja sijaitsee Tampereen keskustassa), mutta on lohdullista tietää, että taukonapin painaminen on tarvittaessa mahdollista ja että se on ihan ok. Se ei tarkoita epäonnistumista :)


3 kommenttia:

  1. Olen jo valmiiksi tuskaillut ensi vuoden taloutta, sillä tuloillaan on isompi hankinta joka vaatii 2-3kk taukoa säästämisestä. Olen myös luonteeltani vaativa ja neuroottinenkin, joten koen että varallisuuden kartuttaminen kärsii mielettömiä tappiota muutaman kuukauden vuoksi. :D Vaikka eihän se todellakaan ole niin. Muutama kuukausi sinne tänne, tässä on kuitenkin koko elämä aikaa. Pitää vaan osata olla ylpeä siitä mitä on tähän mennessä saanut aikaiseksi.

    VastaaPoista
  2. Muutama kuukausi sinne tai tänne ei paljoa vaikuta! Elämästä pitää myös nauttia ja tehdä kokonaisuus järkevästi. Yllätyksia tulee aina. Otat nyt tuon vuokralaisen irtisanomisen ja myyntimahdollisuuden ihan vaan mahdollisuutena. Sinullahn kävi tuuri.

    VastaaPoista
  3. Tuo on totta että monesti kun yllätyksiä sattuu ja suunnitelmat muuttuu niin tuntuu ihan epäonnistujalta. Vaikka ei sitä ole. Hyvä termi tuo pushing paise. Onnea asunnon myyntiin!

    VastaaPoista

Maaliskuun ruokaostosseuranta – viikko 4 (20.3. – 26.3.)

Maanantaina kävin kaupungilla lounaalla ja kahvilla, mutta olin äitini kanssa ja äiti maksoi <3 Tiistaina ei ruokaostoksia. Keskiviikko...