maanantai 18. joulukuuta 2017

HulaHula-raha

Joulukuun palkkapäivä  (tai siis tammikuun budjettikauden palkkapäivä) lähestyy. Sain tänään palkkakuitin nettipostiin ja tein alustavan budjetin tammikuulle. Budjetti tulee olemaan tiukka - pääasiassa siitä syystä, että palkasta menee nyt vuokra, lainat ja vastike. Uudet vuokralaiseni maksavat vuokran 3.1., mutta päätin ottaa tämän huomioon vasta laina- ja vastikekuluissa, jotka maksan tammikuun lopussa eli niinsanotusti vasta helmikuun palkkakaudella. En ole ihan varma onko tämä järkevää, mutta tällä ajattelin kasvattaa vähän vuokratilin puskuria. Vuokra maksetaan siis erilliselle tilille (jonne maksettiin myös vuokravakuus) ja tarkoitus on ottaa tältä tililtä jatkossa vain lainanlyhennysten ja vastikkeen verran rahaa ja jättää loput tilille odottamaan hetkeä, kun niistä maksetaan pääomaverot. Omien laskelmieni mukaan minulle pitäisi jäädä vuokrasta noin 20 euroa käteen per kuukausi, mutta en ole satavarma olenko laskenut tämän oikein. Joka tapauksessa haluan jättää vuokrat täysin tulevan budjettini ulkopuolelle, eläköön ne omalla tilillään omaa elämäänsä.

Mutta siis. Minun piti kirjoittaa nyt marraskuulle budjetoimasta hulahula-rahasta. En ottanut hulahula-rahaa käteisenä ulos eli pitkästä aikaa maksoin asioita kortilla (oli muuten haasteita muistaa pin-koodia alussa). Minulle jäi siis marraskuun palkasta 390,10€ ylimääräistä, jota en laittanut vararahastoon vaan päätin, että saan käyttää sen miten haluan. Käytin tästä rahasta yhteensä 275,51€.

Käytin rahat seuraavasti:
-vuokralaisten luottotietotarkistus 19,80€ (No tämä ei ole hulahulaa, mutta unohdin budjetoida tämän, joten hulahulasta otettiin tämä "hupi")
-kahdet sukkahousut pikkujouluihin yht. 26,11€
-kävin syömässä pikkujoulujen jälkeisen krapula-hampurilaisaterian 20,60€
-ostin ystävilleni ja perheelleni liput tanssiesityksiini yht. 70€
-ripsiväri 30€
-silmämeikinpoistoaine 25€
-synttäri-illallinen itselleni 44€ (olin työmatkalla yksin hotellissa)
-jouluruoka-hyväntekeväisyys-lahjoitus 40€

Oli outoa pitkästä aikaa ostaa muuta kuin ruokaa (tai pakollista kosmetiikkaa). Kävin läpi budjettimuistiinpanojani ja näyttäisi, että olen viimeksi elokuun puolivälissä ostanut itselleni tavaraa (vaatteita Amsterdamista). Aina välillä sai muistuttaa itseään, että hei nyt sulla on lupa ostaa jotain. Suhteeni tavaraan ja sen ostamiseen on muuttunut vuoden aikana kyllä radikaalisti. Tarkoitus olisi kirjoittaa tästä oma teksti, mutta ainakaan vielä en oikein osaa pukea ajatuksiani sanoiksi. Toisaalta tuntui hyvältä ilman syyllisyyttä tuhlata rahaa itseensä, mutta etenkin tavaran ostaminen aiheuttaa minussa kummallisia tunteita. En halua ostaa mitään turhaa. Noin pari vuotta sitten konmaritin kotini ja vieläkin ahdistaa ajatus siitä ylimääräisestä tavarasta ja siitä mihin sen tavaran hukkaa. Ihmiset heittävät nykyään niin paljon roskiin tavaraa. Minäkin. Superahdistavaa.

Muuten marraskuu meni hyvin, ainoa missä menin yli budjetin oli tanssiesityksiä varten varaamani budjetti, joka ylittyi noin 40€. Tämä johtui lähinnä siitä, että hölmönä ostin ensin väärät legginsit ja hukkasin johonkin ainoa mustan pitkähihaisen paitani. Nämä mokat maksoivat minulle 32€. Muuten budjetti alittui monelta osalta ja tilille jäi vähän vajaa 500€ "ylimääräistä". Tämä on hyvä, koska nyt näyttää siltä, että tarvitsen muuttoa varten muuttofirma. Saan huomisaamuna tarjouksen muutosta.. Huoh. Muuton lisäksi aion säästää noin 1.000€ mahdollisia jääkaapin ja tiskikoneen vaihtoa varten. Koneet vetelevät viimeisiään ja haluan varautua näitä varten, ettei tarvitse niiden vuoksi kajota vararahastoon. Että huoh. Vararahastosäästäminen jatkunee sitten vasta helmikuussa..

1 kommentti:

  1. Muista laittaa vuokratietojen tarkistus pääomatulojen verovähennyksiin, kun aika koittaa.

    VastaaPoista

Raha tulee, raha menee...

Edessä on siis tammi-helmikuun menokatsaus. Nyt kun olen palannut töihin ja mun palkkapäivä on joka kuun 20. niin palaan budjettikuukauteen ...