torstai 7. joulukuuta 2017

Budjetointihulluus

Olen joko rakastunut budjetointiin tai seonnut sen kanssa ihan totaalisesti. Periaatteessa tarkoitukseni on tehdä seuraavan kuun budjetti pari päivää ennen palkanmaksua, kun palkkatiedot tulevat näkyviin. Käytännössä teen tulevan kuun budjetin monta kertaa edellisen kuun aikana. Olen nyt tehnyt kirjallisen budjetin olisikohan viime huhti-toukokuusta alkaen. Olen vähän odottanut, että koska tämä budjettihulluus helpottaa, mutta se vain tuntuu pahenevan.

Tänään tein budjetit jopa puoli vuotta eteenpäin, joka on jo vähän järjetöntä. Periaatteessa tiedän kuluni puolen vuoden päähän, mutta käytännössä taas oikeasti en kyllä tiedä. Olen vähän sitä mieltä, että mitä kauemmas budjetoi niin sitä epärealistisempi budjetti on. Jostain syystä mieli kuvittelee, että neljän kuukauden kuluttua ei minulla olisi mitään ylimääräisiä menoja. Että onnistuisin sanomaan kaikkeen ei ja että itselleni ei tulisi mitään mielihaluja mennä teatteriin, ravintolaan, viikonloppumatkalle tms*. Aika epärealistista itseni tuntien. Toki iskin joka budjettiin ekstra-kategorian, mutta mistä sen nyt tietää mihin tulen rahaa tarvitsemaan.

Ja yksi huomioonotettava asia on myös, että kulu- ja tulorakenteeni tulee muuttumaan ihan täysin vuodenvaihteen jälkeen. Palkka muuttuu, veroprosentti muuttuu, tulen maksamaan vuokraa ja kuukausikorttikuluja (tällä hetkellä minulla on vuosikortti), tulen saamaan vuokratuloja ja matkustuspäivät tulevat lisääntymään. Verotus tulee muuttumaan ihan täysin, maksan pääomaveroja, saanen omien laskelmien mukaan työmatkakulu-hyvityksiä ja mitä vielä mitä en osaa ottaa huomioon.

Tällä hetkellä olen arvioinut, että saisin vararahaston täyteen 20.4. mennessä. Alunperin ennen muuttosuunnitelmaa olin laskenut, että vararahasto täyttyy 20.3. mennessä. Mutta tällä hetkellä rahatilanne on sellainen, että ilman muuttoon liittyviä ylimääräisiä kuluja plus takuuvuokrasäästöä, olisin saanut varahaston täyteen jo viimeistään 20.2., mahdollisesti jo tammikuun loppuun mennessä. Eli selkeästi näitä ei vain voi eksaktisti laskea etukäteen.

Ehkä yritän nyt rauhoittua tämän maanisen budjettien suunnittelun kanssa. Teen budjetin kerran ja seuraan sen toteutumista sitten kuukauden mittaan. Teen tarkan suunnitelman vain kuukaudeksi eteenpäin. Ja lopun ajan yritän ottaa vähän rennommin ;)

*Tarkoitukseni ei siis ole nuukailla ja pihistellä loputtomiin. Tavoite on saada vararahasto kasaan, jonka jälkeen tavoite on sijoittaa 15% bruttotuloistani ja loput käytän miten tykkään. Tämä nuukailu on vain väliaikaista.

2 kommenttia:

  1. Minulla se nuukailu jäi päälle, jonkun alussa asetetun tavoitteen jo saavutettuani. En vaan halunut kuluttaa. Säästetty ja sijoitettu raha toi niin paljon paremman mielen (turvallisuuden tunteen). Ja varsinkin se että se säästetty raha kasvaa korkoa korolle. Huikea juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tässä on kyllä pieni riski, että itsellänikin voi käydä niin.. Kun oikeastaan se "rahan käyttämättömyys" ei sinänsä tunnu enää mitenkään ihmeelliseltä vaan normaalilta (alkuun kun tietoisesti aloitin kuluttamaan vähemmän niin silloin tuntui oikeasti vähän oudolta välillä). Ja olen myös vahvasti samaa mieltä, että säästetty raha aiheuttaa todellakin paremman mielen kuin tuhlattu raha. Joskus vain tunnen syyllisyyttä siitä, kun joku haluaa mennä ja tehdä jotain, johon itse en haluaisi laittaa rahaa ja on vaikea sanoa ei, kun tuntuu, että pihistelen. Mutta katsotaan kuinka keväällä käy, kun yksi tavoite täyttyy :)

      Poista

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022!  Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuk...