tiistai 29. elokuuta 2017

Säästökuukausi

Saan palkan aina kuun 20. päivä ja tämä määrittelee myös talouskuukauteni pituuden. Eli minun syyskuuni on ajanjakso 20.8. – 19.9. ja 20.9. alkaa lokakuu talouden kannalta. Tavoite on pitää säästökuukausi nyt syyskuussa.

Monet Dave Ramsey seuraajat pitävät säästökuukausia ja itseäni ajatus kovasti kiehtoo. Seuraan useita amerikkalaisia Ramsey-followers-vloggaajia youtubessa ja sieltä tämä ajatus sitten lähti. Ajatus sinänsä ei kuulu Dave Ramsey metodiin (Dave Ramseyn mukaan jokaisen kuukauden pitää olla säästökuu kunnes velat on maksettu ja vararahasto kasassa), mutta itse sain idean näistä Dave Ramsey –vlogeista.

Oma tavoitteeni on siis olla käyttämättä rahaa syyskuun aikana mihinkään muuhun kuin pakollisiin menoihin. Syyskuuta on jo mennyt 10 päivää (palkka tuli pe 18.9., koska 20.päivä oli sunnuntai) ja heti näin alkuun tunnustus, etten ole tähän kyennyt ihan tavoitteideni mukaisesti. Aloitin kuukauden olemalla viikonlopun Amsterdamissa (reissu oli osittain työmatka), josta ostin vaatteita 316 eurolla. En ollut budjetoinut näitä vaateostoja. Syitä ja perusteluja löytyy ja toki olen tyytyväinen ostamiini tavaroihin (esim syys/talvikengät jotka joka tapauksessa olisi pitänyt ostaa syksyllä), mutta ei tähän nyt oikein mitään puolusteluja ole. Moka mikä moka. Muuten Amsterdamin käyttörahat tulivat heinäkuun tilistä, joten kaikki ravintolat, museot yms maksoin suunnitelman mukaan. Ja itse matkan kulut maksoi työpaikkani, koska viikonloppumatka oli yhdistetty työmatkaan. Hotellin toki maksoin itse, mutta tämä myös oli maksettu jo myös heinäkuussa.

Muita pakollisia kuluja syyskuussa tulee olemaan kiinteiden kulujen lisäksi syksyn harrastusmaksut, jotka ovat noin 200 euroa. Lisäksi taloyhtiöni oviremonttia varten aion laittaa säästöön 500 euroa. Ruokakuluihin olen varannut 200 euroa, ravintolakuluihin (joka sisältää siis työpaikkalounaat eli varsinaisesti ravintolaan en tässä kuussa voi mennä syömään) 50 euroa ja ekstra-kuluihin 50 euroa. Yritän olla koskematta varsinaisiin ekstra-rahoihin, mutta halusin sen kuitenkin varata mahdollisia yllättäviä tilanteita varten. Palkka elokuussa oli normaalia isompi (reilu 3.000 euroa), koska viimeiset kesälomarahat maksettiin ja sain elokuun työmatkoista päivärahat.

Eli katsotaan miten tytön käy! Erinäisiä haasteita on jo näköpiirissä. Ensi lauantaina luokseni on tulossa työkavereita ja tarkoitus on lähteä viihteelle. Ulkomailla asuva ystäväni on Suomessa käymässä ja hän jo ehdotti syömään menemistä, jonka onneksi sain vaihdettua kävelylenkkiin ja mahdollisesti ruokailuun minun luonani. Kieltäytyminen on kova sana tässä kuussa, joka ei ole vahvin puoleni. Näin etukäteen tuntuu, etten tee tätä nyt ihan Dave Ramseyn tarkoittamalla sisukkuudella, jota hän kuvaa sanoilla ”with gazelle intensity”, mutta harjoitellaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022!  Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuk...