sunnuntai 27. elokuuta 2017

Lähtötilanne

Eli millä askeleella sitä sitten ollaan? Olen askeleella kolme eli säästän täyttä vararahastoa. Vararahaston lopullinen summa oli haasteellista päättää; päätin heti alkuun, että tähtään kuuden kuukauden menoja vastaavaan summaan, mutta se paljonko yhden kuukauden välttämättömät menot ovat, olikin sitten haasteellisempi päättää. Ymmärrän toki, ettei summa ole päätöksen asia, sen kuin vain laskee välttämättömään elämiseen menevät kulut yhteen, mutta en osannut päättää mitkä lasken välttämättömiksi kuluiksi.

Ihan välttämättömät kulut kuussa ovat noin 900 EUR – tämä pitää sisällään asumisen, sähkön, vakuutukset, ruoan ja liikkumisen (bussilla).

Mutta. Oikeasti en tule toimeen 900 eurolla kuussa. Yllämainittujen kulujen lisäksi tulee kosmetiikkaa (ihonpuhdistus, dödö, hammashoito tms), mahdollisia lääke/lääkärikuluja, välttämättömiä vaatekuluja sekä mahdollisia kodinkoneiden uusimiskustannuksia tms. Lisäksi on vielä harrastusmaksuja, kampaaja, ravintola/kahvilakäyntejä, lahjakuluja tms. Tietysti nämä ovat extra-kuluja, mutta tällä hetkellä ne kuuluvat normaaliin elämääni ja jos tulee tilanne, jolloin en muutamaan kuukauteen saa rahaa mistään niin en nyt välttämättä halua/pysty laittamaan kaikkia hanoja heti kiinni. Eli haluan varautua siten, että pystyn elämään suht normaalisti.

Päätin siis varautua 2.000 euroon per kuukausi, joka tarkoittaa yhteensä 12.000 euroa. Tämä siis kattaa hätätapauksessa vuoden elämisen minimikuluilla, kuuden kuukauden elämisen melko leveästi ja noin 9 kuukauden elämisen puolileveästi :D Summa tuntuu huikaisevan isolta ja juuri nyt tuntuu, että sen saavuttaminen on haasteellista. En ole osannut laskea tarkkaa aikataulua, mutta alustavat mutu-tuntumalaskelmat ovat vuoden 2018 keväällä (yritän tehdä tästä tarkemman laskelman jossain vaiheessa). Valitettavasti taloyhtiöni ovet vaihdetaan nyt syksyllä ja tähän joudun varaamaan noin 1.500 euroa, joka hidastaa prosessia. Mutta aion olla päättäväinen tämän kanssa.

Aloitin vararahaston keräämisen viime toukokuussa ja tällöin minulla oli jo koossa 4.000 euroa. Nyt koossa on 5.700 euroa. Summa olisi 700 euroa isompi, jos minun ei tarvitsisi samanaikasesti säästää sitä ovea varten. Tosiaan toukokuussa, kun aloitin, minulla oli jo koossa 1.000 euron Baby Emergency Fund. Itselläni ei ole ollut muuta velkaa kuin asuntolaina, joten pystyin ohittamaan askeleen kaksi. Olen kyllä ollut luottokortin väärinkäyttäjä, mutta olen aina maksanut edellisen kuun laskun heti ja kituuttanut loppukuun. Tästä kirjoitan myöhemmin lisää, koska tuo luottokorttikierre on myös yksi iso syy miksi ärsyynnyin omaan henkilökohtaiseen talouteeni ja halusin tehdä sen kanssa täyskäännöksen.

Mahdollisesti joitain kiinnostaa myös, että minkälaisista tuloista ja tilanteesta tätä vararahastoa nyt säästän. Avaan tätä kyllä piakkoin, vielä en osaa sanoa, kuinka avoimesti tulen numeroni avaamaan – todennäköisesti melko avoimesti kunhan vain sopeudun tähän blogin kirjoittamiseen. Itse kuitenkin saan eniten irti niistä blogeista, joissa numerot ja tilanteet jaetaan avoimesti. Eli jatkoa seuraa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Marraskuun neljäs viikko

Viikon aikana ei ollut suuria rahatapahtumia verrattuna edelliseen. Ei kyllä oikein muitakaan tapahtumia, sain flunssan ja olen ollut nyt sä...