keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Maaliskuun ruokakauppaseuranta (ja muut mahdolliset ruokakulut)

Seuraan instassa Vaurasta elämää -tiliä ja tili piti helmikuussa tarkan seurannan, että kuinka paljon käyttävät rahaa ruokakauppaan ja ravintolaan (eli kaikkeen ruokaan). Tämä oli tosi mielenkiintoista ja silmiä avaavaa. Muistan kun joskus vuosia sitten ko tilin pitäjästä oli jommassakummassa iltalehdessä juttu, että heidän (äiti ja alle kouluikäinen lapsi) ruokakauppaostokset olivat alle satasen kuussa. Tällöin mun oli hankala uskoa tätä.  Mua on aina ihmetyttänyt, jos joku kykenee tosi pieniin ruokaostoksiin, koska en vain pysty ymmärtämään, että miten se on mahdollista (en siis itse pysty :D). Pikkuhiljaa homma on alkanut mulle avautumaan, mitä kauemmin olen näitä tilejä seurannut ja saanut kuvaa kuinka eri tavalla me kaikki syödään. Oli tosi mielenkiintoista seurata konkreettisesti, että miten jotkut onnistuvat pitämään ruokabudjetin satasen pinnassa. Uskon nyt ihan 100%! 

Tosi moni asia vaikuttaa siihen, kuinka paljon meidän kunkin ruokakassi maksaa. Esimerkiksi jo sillä ettei juo kahvia/teetä tuo ison säästön ruokakauppalaskuun. Itse juon kahvia 2-3 kuppia päivässä ja laitan kahviini kauramaitoa. Sanoisin, että mulla menee noin 1 paketti kahvia kuussa ja ostan aina Pauligin New York kahvia, joka maksaa sen 7-8 euroa vähän kaupasta riippuen. Kauramaitona käytän Oatlyn iKaffea, jonka hinta vaihtelee 2,19 – 2,39 euron välillä. Purkki riittää noin vajaan viikon eli kauramaitopurkkeja menee noin 5 kuussa. Näistä tulee yhteensä jo 20 euroa kuun ruokakauppalaskuun. Lisäksi juon vielä ajoittain teetä, mutta tämä kulu on max 1 paketti kuussa eli sen 3-4 euroa.

Itselläni ruokakauppalaskuun kuuluu myös kaikki kaupasta ostettava muu sälä eli pyykinpesuaine, konetiskiaine, saippuat, pumpulit, topsit, terveyssiteet, roskapussit, biojätebussit, siivousaineet, tiskiharjat, vessapaperi, talouspaperi, nenäliinat tms. Näitä toki ei tule joka kuukausi, mutta jotain kyllä joka kuukausi. Nämä oli laskettu ko insta-tilillä myös, mutta näidenkin suhteen kulutus voi olla hyvinkin erilaista. Moni ei esim käytä talouspaperia lainkaan tai vaikkapa nenäliinoja. 

Lisäksi tykkään juoda erilaisia vissyjä ja olutta (sekä alkoholitonta että alkoholillista) veden lisäksi. Aina välillä ostan tuorepuristettua appelsiinimehua. Limsoja ja muita mehuja en juo, mutta kesällä tykkään ostaa erilaisia mocktail-juomia esim Nokian panimon Italian spritz on heikkouteni kuten myös erilaiset inkiväärioluet. Selvää on, ettei nämä juomat ole halpoja. Eikä niiden minusta tarvitsekaan olla, kaikesta tällaisesta ”turhasta” saa maksaakin. Se mikä tuntuu kohtuuttomalta juuri nyt on se, että hevi on kallistunut tosi paljon. Esim paprika on nykyään 2-3 euroa! OMG.

Lisäksi itselläni ruokakauppalaskun hintaan vaikuttaa se, että asun Tampereen keskustassa enkä omista autoa. Eli käyn keskustan kalliissa ruokakaupoissa. Aina välillä käyn taajamakaupoissa ja kyllä niissä huomaa, että moni asia on muutaman kymmenen senttiä halvempaa eli kyllähän mä maksan paljonkin enemmän ruokakaupassa kuin taajamakauppoja käyttävät. Mutta toisaalta taas en maksa mitään autoilusta. Pääasiassa käyn omassa lähi-salessani ja kahdessa ”isommassa” keskustan K-marketissa. Silloin tällöin käyn Lidlissä. Kaikki kaupat ovat tässä kilometrin säteellä kodistani. 

Yhdessä vaiheessa mulla oli kova tarve säästää ruokakauppalaskussa ja koin aina huonommuutta, kun luin ihmisistä, jotka selviävät 100 eurolla. Nyttemmin ruokakauppalaskussa säästäminen ei ole mulle enää prioriteetti vaan ostan aika pitkälti sitä mitä haluan miettimättä hintaa tai metsästämättä tarjouksia. Ruokabudjettini on periaatteessa aika rajaton, mutta budjetoin aina 300 euroa joka kuu siihen. Toteuma on sitten noin 200 – 350 euron välillä riippuen kuukaudesta (esim marraskuussa meni 220 euroa, nyt helmikuussa 340 euroa). Vuoden varrella se tasaantuu tuohon 300 euroon kuussa. Lisäksi mulla menee rahaa ravintoloihin, kahviloihin tms ja se on siis erillinen tästä ruokakauppabudjetista. Tässä kategoriassa yritän pihistellä siinä epäonnistuen hyvin usein. Nyt talvisin se toimii hieman paremmin, mutta kesällä homma kyllä räjähtää aina käsistä.

Joka tapauksessa tämän pitkän alkusepostuksen jälkeen siis mun tarkoitus on nyt maaliskuussa pitää tarkka ruokakauppalaskuseuranta. Lisäksi seuraan ravintola-tms kuluja. Budjettina mulla on ruokakauppaan 300 euroa. Vapaa-aika budjetissa on 150 euroa ja tämän on tarkoitus kattaa myös ravintolakulut. Mutta tästä menee kaikki mitä katson vapaa-aikakuluksi, esim jos menen leffaan.

Tavoite ei siis ole mitenkään pihistellä vaan etupäässä näyttää itselleni, että mihin mun ruokakaupparaha menee ja vähän katsoa, että onko siellä ihan jotain älyttömiä kuluja. Haluan antaa myös erilaisen mallin ruokakuluista kuin mitä taloustileiltä useimmiten saa. Ehkä siis vähän vertaistukea teille muillekin, jotka ette kykene 100 euron ruokabudjettiin 😊 Ja toisaalta konkretiaa niille ihmettelijöille, jotka eivät ymmärrä, että miten joku voi käyttää niin paljon rahaa ruokaan kuussa!  

Teen viikkokatsauksia kulutuksesta ja nämä tulevat tässä pienellä viiveellä pikkuhiljaa! 

1 kommentti:

  1. On ollut mielenkiintoista lukea sun ruokaostoksista. Itse kuulun kans tähän samaan sarjaan, että en voi ymmärtää miten joku perhe saa ruokakuluikseen 100 euroa kun itselläni, yhden hengen taloudessa menee niihin nykyisin 400 euroa (vuosi sitten 300 euroa) ja en ole osta kaikkein kalleimpia asioita. Toki jonkin verran eineksiä ja sama homma, että vichyä yms kuluu. :D
    Muta olen nyt ajatellut, että voisi koitaa yrittää nipistää siihen viime vuoden peruskulutukseen 300 euroa per kuukausi. Tähän budjettiin ei kuulu ravintolat tai kahvilat. Niihin kun menee joinakin kuukausina 0 euroa, joinakin 200 euroa.

    VastaaPoista

Maaliskuun tulot ja menot pienellä viiveellä

Maaliskuun budjettikausi loppui jo tuossa 20.3., mutta nyt vasta katsausta. Tämä kevät on kyllä kiireinen, en oikein muuta osaa sanoa. Touko...