perjantai 13. tammikuuta 2023

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022! 

Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuksen takia. Masentavaa oli kurssien seuranta joulukuussa. Aika punaiselta oma salkku näytti vaikka kokonaisuus oli noussut sentään plussalla. Jotain positiivista sentään! Valitettavasti Nordea ei näytä mitään vuoden prosentteja (tai jos näyttää niin voiko joko opastaa että mistä sen löydän?) niin en osaa sanoa, mikä oli vuoteni miinusprosentti. 

Vuoden 2022 "fun fact" lienee se, että tammikuussa salkkuni oli korkeimmillaan 4.1.2022 46.500 euroa ja samaan päädyin vuoden lopussa. Tässä välissä toki olin laittanut salkkuun lisää rahaa yhteensä 12.184 euroa eli taisto on ollut kovaa. Nyt eletään pientä tammikuun helpotusrallia, mutta en usko, että se jatkuu kovin pitkään. Oma kuvani sijoitustulevaisuudesta on pessimismin ja neutraaliuden välimaastossa. En odota mitään suurta pörssilaskua enää, mutta en myöskään mitään nousua. Oma fiilis on, että tullaan olemaan aika stagnaatiotilassa - kurssit junnaavat aika samassa välillä hieman nousten ja sitten taas hieman laskien. Joitain onnistujia ja isoja epäonnistujia tulee joukosta löytymään. Aika näyttää keitä ne ovat. 

Vähän poikkeavasti mun aiempiin sijoituskatsauksiin, käyn tässä katsauksessa läpi mun omistamani suorat osakkeet. Avaan lyhyesti, että miten yritykset ovat pärjänneet, miksi ne ovat mun salkussa, olenko tyytyväinen niihin ja onko aikomus pitää, lisätä tai myydä. Ensin luvut ihan excel-muodossa kaikkien ihailtavaksi ja sitten asiaan. 
Olen listannut yritykset menestyjä-järjestyksessä eli miten selvisivät vuoden 2022 kurimuksesta. Vuoden onnistumisprosentin olen ottanut Nordnetista, en valitettavasti osaa itse laskea tätä (harjoittelen). Yrityksen nimi on punaisella tai vihreällä riippuen siitä olenko itse voitolla vai tappiolla ottaen huomioon ostohinnan. 


Sampo YTD +11,42% (kurssi 5.1. 44,94€ / 30.12. 49,46€)

Mulla on kolme osaketta salkussa, joiden kurssi on noussut vuoden 2022 aikana. Sampossa on parhain tuotto. Sampo on myös siten erityinen, että Sampo on nyt all time high luvuissaan (edellistä korkeampi löytyi Nordnetin taulukosta maaliskuu 2015 jolloin kurssi oli 47,75€). Vielä ei ole 50 euroa mennyt rikki, mutta katsotaan. Analyytikoiden mukaan Sampossa ei ole enää nousuvaraa, mutta osinkotuotot tulevat olemaan hyvät. Seuraavat pari vuotta Sampo purkaa ylipääomitustaan, mutta senkin jälkeen oletus on, että osinkotuotto tulee olemaan tasaisen vahvaa. Tällä hetkellä tarkoitus on pitää, mutta ei lisätä. Plus Mandatumin mahdollinen listaaminen kiinnostaa. 

Boliden YTD +10,82% (kurssi 5.1. 368 SEK / 30.12. 399,45 SEK)

Boliden on hieman yllättäen toinen näistä onnistujista. Näin jälkiviisaana sanon, että olisi kannattanut myydä viime keväänä (kurssi meni yli 500 SEK:n), jolloin Boliden sai buustia raaka-aineiden hintojen noususta. Boliden tuottaa siis kuparia ja nikkeliä. Mutta keväällä oli tulossa osingot ja Boliden on ensimmäinen mun omistama yritys, joka maksaa osingon lisäksi ”lunastusosake-osingon”. Tämä prosessi oli juuri touko-kesäkuussa käynnissä ja koska en tiennyt mikä homman nimi oli niin halusin pitää osakkeet, että ymmärtäisin homman. Mun oli tarkoitus kirjoittaa tästä oma blogikirjoituskin, mutta en löytänyt aikaa/energiaa. Moni ruotsalainen firma tekee näin ja tässä on takana ilmeisesti verotukselliset syyt. Käytännössä tämä meni siis niin, että ensin toukokuussa maksettiin ihan perusosinko. Sitten kesäkuussa sain AOT:lleni ylimääräisiä Bolidenin osakkeita arvoon 15,50 SEK per osake saman verran kuin mitä omistin pääosakkeita. Mulla oli kaksi vaihtoehtoa – joko myydä osakkeet 15,50 SEK hintaan heti tai odottaa pari viikkoa, jolloin osakkeet lunastettiin mun AOT:ltä automaattisesti hintaan 15,50 SEK per osake. Itse en tehnyt ylimääräisille osakkeille mitään vaan annoin mennä automaattiseen lunastukseen. Ilmeisesti verotuksellisesti olisi ollut järkevämpää itse myydä niin olisin välttänyt Ruotsin pääomaveron, mutta kuitenkin olisi joutunut maksamaan Suomen pääomaveron (jos myyn enemmän kuin 1.000 eurolla). Yritän päästä tähän vielä tarkemmin kiinni ensi keväänä ja saada sen tekstin kirjoitettua. Toistaiseksi pidän, mahdollisesti ostan lisää. 

UPM YTD +3,42% (kurssi 5.1. 34,51€ / 30.12. 35,18€)

UPM on selvä peli – yhtiö on todella vahva taloudellisesti, maksaa hyvää osinkoa ja erittäin hyvät kasvunäkymät.

TietoEvry -0,14% (kurssi 5.1. 27,62€ / 30.12. 26,62€)

Edustaa salkussani IT-yritystä. Kaikki tunnusluvut ovat hyviä (ROE, omavaraisuus, nettovelkaisuus, ainoa heikko on ROI mutta ainakin tällä hetkellä on kasvussa) ja maksaa hyvää osinkoa, jota on ainakin tarkoitus kasvattaa. TietoEvry on hieman tuskaillut heikon kannattavuuden kanssa, mutta heillä on tähän liittyen menossa erinäisiä liiketoimintojen eriyttämiseen liittyviä projekteja. Uuden strategian mukaisesti yksi on Jatkuvat palvelut- ja transformaationliiketoimintojen ensin yhdistäminen ja sitten joko myynti tai listaus. Selvitys vasta on alkanut ja tulee viemään aikaan 12-18 kuukautta. Myös TietoEvry Banking on tarkoitus joko myydä tai listata ja tämän pitäisi selvitä jo nyt toisella kvartaalilla. Tavoite on siis purkaa kroonista aliarvostusta firmasta. Etenkin palvelut- ja transformaatioliiketoiminnat ovat suht heikkoja kannattavuudeltaan. Aion pitää, en lisätä. 

Nordea -4,09% (kurssi 5.1. 11,032€ / 30.12. 10,106€)

Nordea on hyvä osingonmaksaja ja tulevaisuus näyttää nousevalta. Pankkisektori hyötyy korkojen noususta. Ja muutenkin Nordea on hyvin vakavarainen ja itse olen siellä asiakkaana niin haluan saada edes hieman takaisin kun maksan enemmän korkoja… :D Suunnitelmissa ei ole lisätä, mutta katsotaan. 

Elisa -9,25% (kurssi 4.1. 54,90€ / 30.12. 49,96€)

Ostin Elisan aikoinaan salkkuuni ns vastavoimaksi. Yleensä Elisa nousee kun muut laskevat. On kiva nähdä edes jonkun osakkeen nousevan, kun muut kyntää. Elisa on myös hyvä osingonmaksaja. Ostin Elisaa vähän lisää loppuvuodesta ja mahdollisesti ostan vielä lisää, mutta ei juuri nyt ole lähisuunnitelmissa. Vahva ja tasainen suorittaja. 

Kone -19,17% (kurssi 5.1. 63,38€ / 30.12. 48,71€)

Nyt aletaan mennä jo kaksinumeroisiin vuositappiolukuihin. Olen hieman yllättynyt, että Kone on näinkin korkealla mun listalla. Itse aloin ostamaan Konetta onnistuneesti huipulta (vähän alle 70 euroa). Koneen kasvunäkymät eivät ole kovin ruusuiset Kiinan huonon kiinteistömarkkinan vuoksi. Mielenkiinnolla seuraan mitä Kone keksii. Kone yrityksenä on edelleen vakavarainen, mutta jotta voisivat ns nostaa osinkoa vaatisi myös kasvua. En kuitenkin aio myydä, uskon vielä yritykseen. 

Kreate -26,32% (kurssi 4.1. 11,50€ / 30.12. 8,06€)

Kreate on mun uusin omistus rakennus/infra-sektorilla, jota aloin ostamaan vasta viime vuonna (2022). Talousluvut ovat kunnossa, liiketoiminta suht vakaata (esmes infraa jota valtio ostaa ja usein valtiot taantumissa alkaa rakentamaan infraa jotta saadaan työllisyyttä ylös) ja erikoisosaamista (esmes siltarakentaminen). Toki inflaatio ja raaka-aineiden hinnan muutokset vaikuttavat suuresti. Tarkoitus on pitää ja lisätä. Nythän tuli jo tällä viikolla huhuja positiivisesta tulosvaroituksesta, mielenkiinnolla seuraan. 

Valmet -30,5% (kurssi 4.1. 38,21€ / 30.12. 25,50€)

Itse en oikein ymmärrä, miksi Valmet on kyykännyt näin paljon. Hyvät talousluvut, hyvä tilauskanta, hyvä/kasvava osinko. Aion pitää, mahdollisesti lisätä.  

Fiskars -31,37% (kurssi 5.1. 23,15€ / 30.12. 15,26€)

Fiskars oli korona-ajan voittajia, mutta nyt on inflaatio/taantuma-ajan häviäjä. Fiskarsin tuotteet ovat aika pitkälti sellaisia, mistä ensimmäisinä karsitaan, kun ei ole ylimääräistä rahaa. Osingon maksu voi Fiskarsilla muutaman vuoden takuta kannattavuuden heikentymisen vuoksi. Tämä on minulle ok. Fiskarsilla on suht tuore johto eli mielenkiinnolla odotan, että miten taklataan haasteellinen nykytilanne. Yrityksellä on muutoin hyvä taloustilanne ja itse olen optimistinen. 

Kojamo -31,97% (kurssi 4.1. 21,50€ / 30.12. 14,06€)

Kojamoa kuritti jo korona-aika (esmes opiskelijat eivät liikkuneet etäopiskelujen vuoksi ja pienet asunnot isoissa kaupungeissa jäi tyhjiksi). En nyt ole oikein ehtinyt keskittyä Kojamon vuokrausasteeseen tms, mutta keskitytään tarkemmin kun 2022 tulosjulkistus tulee helmikuun puolivälissä. Toistaiseksi pidän ihan tyytyväisenä salkussa, tämä on oma yritykseni olla mukana asuntosijoittamisessa edes jossain määrin. 

YIT -40,22% (kurssi 4.1. 4,494€ / 30.12. 2,47€)

Hahaa, YIT:n hankkiminen on ollut kyllä melkoinen floppi. Rakennusliikkeistä on varoiteltu ympäriinsä, mutta itsehän päätin olla uskomatta. Tilanne näyttää kyllä tosi huonolta rakennusfirmojen osalta. Rakentaminen ja/tai asuntojen ostaminen ei tule kasvamaan lähivuosina. Harkitsen myymistä. 

Tokmanni -40,58% (kurssi 5.1. 19,87€ / 30.12. 11,40€)

Olen hieman yllättynyt, että Tokmanni on kyykännyt näin pahasti. Itse olin ajatellut, että Tokmannin kaltainen toimija olisi taklannut taantuman uhan tms, koska heidän konseptiin kuuluu myydä halvalla ja sellaista käyttötavaraa, mitä ihmiset tarvitsevat päivittäin. Mielenkiinnolla odotan 2022 julkistusta. Valitettavasti osinkotuotto tulee kyykkäämään. Harkitsen myymistä. 

Marimekko -47,07% (kurssi 5.1. 17,60€ / 30.12. 8,85€)

Marimekossa aikalailla samat kommentit kuin Fiskarsissa. Katsotaan mitä firma tekee, itse olen luottavainen. Itselläni on tunneside Marimekkoon, joten en ihan hevillä tule myymään. Mahdollisesti jopa ostan lisää, jos uutiset alkavat olemaan positiivisia.

Orthex -55,46% (kurssi 5.1. 11€ / 30.12. 4,625€)

Vuoden 2022 huonoiten pärjännyt. Orthex on oma riskinottoni. Osallistuin Orthexin listautumisantiin maaliskuussa 2021 ja pitkään annoin vain pienen position hengailla salkussani. Viime syksynä pohdin, että myynkö kokonaan pois vai alanko ostamaan lisää. Aloin ostamaan lisää. Jotenkin uskon ja luotan Orthexin tarinaan ja johtoon. Mitä olen katsonut toimarin haastatteluja tms niin jokin herättää luottamusta. Mitenkään ei mun mielestä yritetä peitellä haasteita tai sitä, että tilanne on tosi vaikea. Orthexin kohdalla myös talousnumerot eivät ole ihan mun kriteerien mukaiset (nettovelkaantuneisuus yli 80% ja omavaraisuus vain 36%, mutta ovat parantaneet edellisiin vuosiin), mutta silti uskon. Voin mennä ihan metsään tämän kanssa, katsotaan. Mahdollisesti lisään jopa. 


Ylläolevaa ei luonnollisestikaan tule ottaa sijoitussuosituksena. Olen vain esitellyt omat omistukseni ja syyt miksi niitä omistan. Kaikissa on omat riskinsä ja yrityksiin sijoitetut rahat voi myös menettää. Ylläolevat on myös hyvin ylimalkaiset kommentit. Mulla on tavoitteena ollut jo pitkään tehdä kustakin yrityksestä mun salkussa oma tekstinsä, toivottavasti nyt opintovapaalla löytyisi aikaa näihin! Odotan äärimmäisellä mielenkiinnolla 2022 tulosjulkistuksia nyt alkuvuodesta. Olen iloinen, että opintovapaan vuoksi mulla on mahdollisuus keskittyä näihin ihan kunnolla. 

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen katsaus! Monen yrityksen kohdalla olen itsekin harkinnut Osto-napin painamista. Uteliaisuudesta kyselisin, että miten usein ja millä tavalla seuraat omistamiasi yrityksiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensisijaisesti Inderesin kautta - oon tehnyt Inderesiin käyttäjätunnukset ja listannut mun omistani yritykset siihen ns pääsivulle niin aina kun avaan sen (eli päivittäin :D) tulee kurssit esiin ja hälytyksiin kaikki ko yrityksiä koskevat uutiset/tiedotteet. Inderesin ja Nordnetin videot (seuraan youtubessa) on myös hyviä ja ne katson pääasiassa aina, näiden kautta saa hyvän kuvan yleistilanteesta. Katson myös oman pankkini Nordean viikkokatsauksen. Facessa seuraan paria sijoitusryhmää ja jos siellä puhutaan näistä yrityksistä niin seurailen, hyvin harvoin kommentoin. Instan kautta myös seuraan, etenkin Merja Mähkällä on mielenkiintoisia kommentteja yleisesti plus joskus ihan yksittäisistä yrityksistä. Inderesillä on loistavat tulosjulkistus videot joistain yrityksistä, kun tulee kvartaalitiedotteet. Näitä katson kyllä ihan yritysten omilta sivuilta, yritän opetella lukemaan niitä Q-katsauksia, mutta ovat kyllä hieman raskaita :D Mutta selkeästi sekin helpottuu kun näitä on alkanut lukemaan!

   Poista
  2. Ainiin Inderes foorumin keskustelupalsta ko yritysten takana on myös hyvä! Aiemmin seurasin myös twitterissä monia sijoitustilejä, mutta poistin mun twitterin kun Elon Musk tuli sekoileen sinne. Mutta kootusti Inderes on mun päätietolähde, mun tarpeisiin tosi toimiva :)

   Poista
  3. Kiitos kattavasta vastauksesta. Samaa mieltä, että nuo Q-katsaukset on aika pitkäpiimäistä luettavaa :D Toimii erinomaisena nukutusnuijana illalla, mutta tiedä sitten, meneekö oikeasti tajuntaan mitään.

   Pitääpä tutkailla tuota Inderesin tarjontaa vähän tarkemmin. Tähän asti oon hyödyntäny lähinnä sellaisia juttuja, mihin ei tarvitse tunnuksia, mutta vaikuttaa kyllä käteviltä ominaisuuksilta nuo kirjautumisen takana olevatkin.

   Poista

Raha tulee, raha menee...

Edessä on siis tammi-helmikuun menokatsaus. Nyt kun olen palannut töihin ja mun palkkapäivä on joka kuun 20. niin palaan budjettikuukauteen ...