sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Vuoden 2023 taloudelliset tavoitteet

Hyvää uutta vuotta 2023 kaikille! 

Mun uusivuosi meni hyvin rauhallisesti kotona, pesin pyykkiä, katsoin leffoja ja söin. Tänään vuoden ensimmäisenä päivänä kävin uimassa jäälohkareiden kanssa, joka oli kivaa! 

Uuden vuoden aattona laskin myös nettovarallisuuteni, joka näytti tältä: 

 • Asunnon nettoarvo 150.890 euroa
 • Sijoitukset 46.100 euroa
 • Käteinen tileillä 23.767 euroa (ei pidä sisällään käyttötiliä, jossa on joku 500 euroa eikä käteistä mitä mulla on kotona)
 • Yhteensä 220.757 euroa
 • Ilman asunnon osuutta 69.897 euroa

Aikaisemmat vuodet ovat näyttäneet tältä: 
 • Helmikuussa 2020 asunnon kanssa 135.626 euroa ja ilman asuntoa 30.815 euroa
 • Lokakuussa 2017 asunnon kanssa 101.065 euroa ja ilman asuntoa 12.729 euroa

Mä en ole mikään kovin innokas nettovarallisuuden laskija, koska suurin osa mun varallisuudesta on kiinni mun asunnossa ja sen arvo on aina vähän arvailuja. Tähän asti olen onnistunut arvioimaan asuntojeni arvon realistisesti (eli olen saanut sen tai enemmän kun asunto on myyty), mutta etenkin tässä asuntomarkkinassa asunnonarvon arvailu on aika pitkälti nimenomaan sitä arvailua. Ero vuoden 2020 alun ja vuoden 2022 lopun välillä on kyllä aika huima. Iso osa tulee asunnosta, mutta ihan kiva nähdä että muun osuus on myös iso. Olen onnistunut yli tuplaamaan mun muun varallisuuden (sijoitukset ja käteinen) vajaan kolmen vuoden aikana eli kaikki ei vain ole asunnon ansiosta. Onneksi! 

Pitkästä aikaa tein itselleni taloudelliset tavoitteet vuodelle 2023. Jos tätä blogia on uskominen niin olen tehnyt taloudelliset tavoitteet vain kerran vuodelle 2018. Sijoitustavoitteita olen tehnyt, mutta en muita taloudellisia tavoitteita. Mutta nyt! 

Vuoden 2023 tavoitteet
 1. Asuntolainaa lyhennetty 10.000 euroa (saldo 31.12.2021 on 159.109 euroa eli tavoite päästä alle 150.000 euroa)
 2. Säästöjä käytetty 4.000 euroa
 3. Sijoituksiin vähintään 100 euroa kuussa eli koko vuonna 1.200 euroa
 4. Yksi no-spend-kuukausi eli kuukausi jolloin rahaa menee vain välttämättömyyksiin kuten ruokaan ja asumiseen
 5. Ostan max viisi vaatetta vuoden 2023 (pois lukien alusvaatteet, sukat tms, mutta pitää sisällään kengät). 

Mun prioriteetti on asuntolainanlyhennys. Nyt tässä loppuvuodesta olen lyhentänyt ekstraa 3.000 euroa. Mulla on alle 1% euribor vielä tämän vuoden elokuulle, joten näen itse järkeväksi laittaa paukkuja enemmän asuntolainaan kuin esmes sijoituksiin. 

Yksi iso tavoite on oikeasti käyttää opintovapaasäästöjäni eikä vain yrittää keplotella. Tässä ei ole mitään järkeä, koska mä nyt olen kuitenkin säästänyt tätä aikaa varten ja nyt niitä kuuluu käyttää. 

Sijoitustavoite on melko maltillinen, mutta oikeasti yritän nyt ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa keskittyä muuhun kuin sijoittamiseen. Rahastosäästöt menevät kuukausittain ja yritän olla tyytyväinen niihin. No-spend kuukaudesta olen haaveillut jo vuosia, mutta jostain syystä en vain onnistu siinä! Aina tulee jotain. Nyt sain vähän puhuttua mun yhtä kaveria mukaan niin ehkä ryhmäpaine auttaisi siinä. Ja ehkä hommasta pitäisi olla avoin kaikille läheisille niin ei olisi niin vaikeaa perustella, että miksi en lähde kahville tms. 

Viiden vaatteen tavoite on itseasiassa enemmän ekologinen kuin taloudellinen. Ehkä joku muukin on törmännyt tähän #viidenvaatteenvuosi -haasteeseen, joka nyt kiertää somessa. Oon vuosia miettinyt pystyisinkö olla koko vuoden ostamatta mitään, mutta se on tuntunut niin mahdottomalta, että olen luovuttanut ennen aloittamista. Se että saa ostaa edes jotain tuntuu hyvältä. Hieman joustoa etkä heti epäonnistu, kun tarvitset sukkahousut rikkimenneiden tilalle. Mulla on ollut tapana asettaa euromäärä vaateostoille, mutta tämä tuntuu järkevämmältä ja todennäköisesti säästän myös samalla rahaa.

Tällaisia tavoitteita tälle vuodelle. Mulla on hyvä fiilis muutenkin tästä vuodesta, joten eiköhän nämäkin tavoitteet tule taklattua! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Marraskuun neljäs viikko

Viikon aikana ei ollut suuria rahatapahtumia verrattuna edelliseen. Ei kyllä oikein muitakaan tapahtumia, sain flunssan ja olen ollut nyt sä...