keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Tammikuun budjettisuunnitelma

Yritän aloittaa nyt tämän budjetoinnin ihan puhtaalta pöydältä. Loppuvuoden budjetointi oli ihan yhtä sekoilua, koska marraskuun yritin selvitä pelkällä aikuiskoulutustuella (melkein selvisin, viimeisen viikon aikana siirsin säästötililtä 200 euroa) ja joulukuun budjetti meni joulun ja reissujen takia vähän miten sattuu sekä sain tosi paljon ns yllättäviä tuloja (vesimaksun palautusta, hallituspalkkioita, lahjarahaa), ettei oikein mikään pitänyt paikkaansa. Siis itse olen kartalla, mutta ei mielestäni maksa vaivaa julkaista exceliä, jossa vain näkyy säästöstä siirrettyä rahaa ja sitten samat summat säästöön siirrettynä. Plus jonkin verran käytin rahaa mun sinking funds -tililtä, joka ei näy missään. Mun rahankäyttö ei juuri nyt olen kovin loogista, koska mulla on paljon eri säästöjä ja jotain kuluja maksan niistä säästöistä. Mulla on oma logiikka tähän, mutta en osaa avata sitä ulkopuolisille. Siirtelen myös rahoja eri tilien välillä vähän tilanteen mukaan (esim siirrän rahaa sinking fundsista sijoitussäästötilille). Olen myös maksanut ylimääräisiä asuntolainalyhennyksiä asuntosäästötililtä ja nämä näkyvät vain mun asuntolainalyhennys-excelissä. Homma menee jotenkin tosi sekavaksi, jos yritän näitä kaikkia avata täällä. En siis edes yritä. Itse tykkään tosi paljon lukea blogeja, joissa budjetteja käydään läpi ja siksi itsekin yritän niitä täällä julkaista aina välillä. Mutta ajoittain se tuntuu turhalta, koska ihan kaikki ei näy budjetissa eikä siis anna aina realistista kuvaa. Se johtuu siitä, että mulla on tosiaan monta eri säästötiliä, joihin säästän ja käytän sitten ne myöhemmin. Se johtuu myös siitä, että ihan kaikkia mun talouteen liittyviä asioita en halua jakaa täällä. Ihan kaikki mun elämäni asiat eivät koske pelkästään vain mua ja silloin asia on sellainen, etten siitä halua "julkisesti" kirjoittaa.    

Tammikuun budjetin tavoitteena on käyttää vain rahaa mikä näkyy mun suunnitelmassa. Ja siksi nyt julkaisen tämän ja sitten helmikuun alussa katsotaan kuinka onnistuin. Helmikuu tulee olemaan taas vähän erikoiskuukausi, kun pitää maksaa ylimääräinen vastike ja siellä on muutama muukin kulu, joka menee budjetin ulkopuolelta. Oli tarkoitus pitää helmikuussa no-spend-kuukausi, mutta toi ylimääräinen vastike ja pari muuta juttua vähän sotki koko kuvion. Yritän nyt maaliskuuta ja jos se ei onnistu niin sitten menee syksylle.  

Tuloja tammikuussa on aikuiskoulutustuki sekä 500 euroa, jonka otin mun opintovapaasäästötililtä. Menoja on asuntolaina, vastike, puhelin tms, sähkölasku (laskutetaan kolmen kuukauden välein) ja ruokakauppaostokset. Vapaa-aikaan olen budjetoinut paljon rahaa ja tämä johtuu siitä, että tässä kuussa maksan mun tanssitunnit, ranskan tunnit ja mahdollisesti jotain muuta liikuntamaksua (selvittelen mihin salille menisin) niin halusin tähän joustoa. Palveluissa on budjetoituna sokerointi. Tavaroissa ei ole tarkoitus ostaa mitään, mutta hyvä varautua. Hyväntekeväisyys on mun peruskuukausilahjoitukset. Yllätys sitten kattaa kaiken mitä en ole osannut ottaa huomioon. Sijoitussäästöön budjetoin vain rahastosäästöt, mitkä menee mun oman pankin rahastoihin. Mulla on pari rahastoa myös Nordnetin puolella, mutta siellä on nyt rahaa tilillä tarpeeksi niitä varten, joten en tee erillistä siirtoa tässä kuussa eli niitä ei tarvitse budjetoida. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Raha tulee, raha menee...

Edessä on siis tammi-helmikuun menokatsaus. Nyt kun olen palannut töihin ja mun palkkapäivä on joka kuun 20. niin palaan budjettikuukauteen ...