maanantai 24. elokuuta 2020

Elokuun (20.7. – 19.8.) budjettikauden tulot ja menot

Olipahan kuukausi! Elokuun budjettikauden aikana kesälomailin, tyhjensin ja luovutin Helsingin asuntoni, ostin uuden asunnon Tampereelta, olin piiiitkääästäää aikaa kotimaassa työmatkalla ja muutin uuteen asuntoon. Ainiin ja sitten vielä paluu toimistolle ehti tapahtua myös. Sitä ennen olin vielä mukana toimiston uudistamisessa ja korona-turvallistamassa. Olen siivonnut vanhassa asunnossa, uudessa asunnossa, Helsingin toimistolla, Tampereen toimistolla ja väliaikaismajoituksissa (kahdessa). Siivoamista on riittänyt. Aikamoista hommaa.

Ylläolevista asioista johtuen ravintolabudjetti räjähti ihan täysin. Onnistuin käyttämään melkein 400 euroa kuussa ulkosyömiseen, kahviloihin tms. Tästä vielä puuttuu ne ruoat ja juomat, jotka tarjosin muuttoporukalle (kuuluu muuttobudjettiin). Vastaavasti sitten varsinaiset ruokakauppaostokset olivat budjetoitua alhaisemmat (budjetoin yläkanttiin, koska kuvittelin pääseväni muuttamaan aiemmin ja valmistauduin kaappien täyttämiseen). En ihan ollut valmistautunut siihen, kuinka sekaisin arki menee, kun tyhjennät asunnon ihan kokonaan ja tosiaan olet useamman viikon väliaikaismajoituksissa. Mutta nyt erikoisviikot ovat ohi ja peruselämä taas käynnissä.

Muuttoon tosiaan meni enemmän kuin budjetoin, mutta tätä selvitin jo edellisessä tekstissä tarkemmin. Jännintä kuussa oli, etten maksanut asumisesta kuin puolikkaan vastikkeen tästä uudesta asunnosta. Asuntolainamaksut alkavat rullaamaan itseasiassa vasta 20.9. Luulin, että olisin joutunut maksamaan korkoja jo elokuussa, mutta näemmä en. En ole suoraan sanottuna ihan varma, että miten tämä lainajuttu nyt meni, mutta kyllä pankki varmasti omansa ottaa. Itse lyhennystä alan maksamaan siis 20.9. alkaen ja jotenkin ahdistaa se, kun lainasumma vain pysyy samana. Mieluummin näkisin sen joka kuukausi alenevan :)

Urheilukuluissa näkyy maauimala-maksu (ja tässä myös on kahvittelukulua, en jaksanut eritellä). Tavarahankinnoissa näkyy yksi tarjotin ja yksi leikkuulauta, jotka ostin uuteen kotiin (taisin viime tekstissä kirjoittaa, etten ole ostanut mitään uutta tähän uuteen kotiin – noh, näin sitä ihminen näköjään unohtaa :D Onneksi on budjettikatselmukset niin pysytään tosiasioissa). Matkustuksessa näkyy junalippu. Yllätyskuluissa on yksi taksimatka, kukkia ja pankin palvelumaksu (tämä ei kyllä ollut yllätys :D). Kosmetiikassa on shampoo, hoitoaine ja puhdistusmaito. Hyvinvoinnissa kampaajakäynti ja sokerointi. Vaatteita ostin kahdet lenkkarit (yhdet juoksulenkkarit ja toiset coretex-lenkkarit syksyä/talvea varten) ja yhdet juoksusukat (hehee, maksoin 17 euroa sukista, koska olivat ”oikeat juoksusukat”).

Säästöön sain suht vähän ottaen huomioon, etten maksanut oikein mitään asumisestani. Muutto nieli tässä kuussa aika paljon rahaa enkä sitten pihistellyt yhtään muiden kulujen kanssa, joten säästöön ei suuremmin jäänyt rahaa. Säästöt ja sijoitussäästöt menivät vähän sekaisin, pankin vaihdosta johtuen kaikki olivat vain köntässä yhdellä tilillä enkä oikein osannut erotella, että mikä raha on mihinkin. Nyt olen tähän saanut hieman järkeä ja elokuun budjettikauden lopputulos säästöjen kanssa on seuraava (tämähän on jo muuttunut syyskuun palkan myötä):

 • 700 euroa autosäästö
 • 1.000 euroa sijoitussäästö
 • 2.187 euroa remppasäästö

Toki lisäksi vararahasto on edelleen ennallaan (11.000 euroa). Sijoitukset menivät myös vähän sekaisin, koska myin vanhan pankkini rahastoni, mutta siitä myöhemmin enemmän. 

Aion siis rempata jonkin verran tätä uutta asuntoa; ainakin laitan seinät uusiksi (tapetit pois ja maalaus sekä listojen vaihto) ja haluan myös vaihtaa keittiökaappienovet (tai ehkä vain maalata) ja vetimet. Ja koska samanlaiset vetimet ovat myös kaikissa asunnon kaapeissa niin vaihdan samalla myös muihin kaappeihin vetimet. Ei hajuakaan paljonko tällainen tulee maksamaan, mutta parempi aloittaa jo säästämään rahaa. Seinät laitan heti vain kun mahdollista (syys-lokakuussa) ja keittiökaappienovet heti kun minulla on tarpeeksi rahaa siihen. Tänään (20.8. palkan jälkeen) rempparahastossa on 2.600 euroa ja luulisin, että tällä onnistuu kaksion seinien maalaus kyllä, joten sen kanssa ei tarvitse odotella. Tarvittaessa voin nipistää lisää rahaa sijoituksiin tarkoitetuista rahoista tai noista ”autorahoista”. Olen kyllä jo ehtinyt tulla toisiin ajatuksiin auton kanssa. Auton omistus tulee niin kalliiksi. Ehkä ostan sittenkin sähköpyörän :D 

 Ainiin tuloissa oli peruspalkka, miniosingot Tietoevryltä ja vesimaksujen tasaus/palautusmaksu. 

Alla tarkempia lukuja! 

 


  

2 kommenttia:

 1. Minulla on juuri viimesyksystä kokemus siitä, kun muuttaa kuukaudeksi asumaan väliaikaisesti jonnekin. Meillä ensimmäinen muuttomatka oli satoja kilometrejä ja asuimme väliaikaismajoituksessa kuukauden verran ennen muuttoa omaan vuokra-asuntoon.
  Siinä vuokra-asunnossa asuimme 8kk ennen oman ostamista ja siihen muuttamista.

  Se oli rankkaa kyllä ja otti oman aikansa tasaantua ja toipua.
  Mut kyllähän niistä selviää :)

  Minä olen alkanut sinun esimerkistä miettiä, että pitäisi kuukausien sijaan budjetoida ja seurata taloutta samalla tavalla - eli tilipäivästä alkaen.
  Monessa suhteessa tietenkin kuukausi on helppo raja vetää ja - koska käytämme esimerkiksi S-kauppaa paljon - tulee sieltä tieto kuukausitasolla näkyviin tosi näppärästi.

  Nyt kuitenkin tuntuu, että se auttaisi paremmin hahmottamaan koko jaksoa - kun sitä pohtii tilipäivästä tilipäivään.
  Nyt saattaa olla, että loppukuusta käytetään enemmän rajaa ja jätetään se sitten menneeseen vaan kun uusi kuukausi alkaa.


  Millä tavalla seuraat menoja? Kirjaatko kaiken exceliin suoraan vai pidätkö päiviä, jolloin merkkaat enemmän takautuvasti
  Minä olen koittanut kaikenlaisia ilmaisia sovelluksia talouden seurantaan, mutta ei ne vaan meinaa ottaa tuulta alleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mulla alkoi juuri tänään remppa hieman yllättäen (oli tarkoitus, mutta aloitus tuli nopeampaa kuin oletin), joten taas vähäksi aikaa jonnekin väliaikaismajoitukseen.. :D

   Mä kirjaan kaiken ihan exceliin. Toi excel minkä julkaisen täällä on sellainen "etusivu", johon kopiotuu kaikki toiselta välilehdeltä ja siellä takana siis kirjaan ihan jokaisen yksittäisen kulun exceliin joka sitten summaa ne kategorioittain. En päivittäin kirjaa, sanotaanko että pari kertaa viikossa. Säästelen kuitteja plus katson nettipankista. Mulle tämä jotenkin sopii, pääsääntöisesti teen tämän ns töiden ohessa eli heti aamulla, kun avaan koneen tai ennenkuin suljen koneen.

   Poista

Tienaako päivärahoilla?

"Päivärahalla työnantaja voi korvata työntekijälle työmatkan aiheuttaman elantomenojen lisäyksen. Verohallinto määrää, mikä on verovapa...