sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Hajatelmia

Juuri nyt olen vähän umpikujassa ja en osaa päättää mihin suuntaan lähteä. Tämä muutto olikin yllättävän suuri elämänmuutos - ei mitenkään pelkästään negatiiviselta kannalta, mutta en jotenkin ollut valmistautunut siihen kuinka isosti asuinpaikanmuutos saa elämän "raiteiltaan". Tuntuu, että vähän naivisti taisin ajatella, että asuinpaikka vain muuttuu - muuten homma pysyy samana. Ei ihan mennyt sitten näin. Tuntuu, että koko perusluonteeni on vähän tärähtänyt paikoiltaan ja hakee uutta paikkaa mihin asettua.

Mutta siis kaikki ei ole missään nimessä vain negatiivista, yksi syy muuttoon itsellä oli, että olin vähän ajautunut "liian" mukavuudenhaluiseen ja turvalliseen elämään - elin elämää, jota haluaisin elää sitten eläkkeellä. Välillä jopa yllätin itseni katselemassa asuntoja, joihin on helppo pääsy (ei portaita tai hissi, asuin aiemmin hissittömän talon ylimmässä kerroksessa), että sitten vanhana on helppo siellä asustella. Mitä ihmettä??? Mutta onneksi muutto on auttanut tätä, kaikkien näiden tunteiden kanssa olen uudelleen löytänyt itsestäni sen puolen, joka viihtyy muiden ihmisten kanssa, hakeutuu ihmiskontakteihin eikä vain hengaa kotona ja tuijottele budjettiaan (teen sitä kyllä edelleen, mutta en ihan joka päivä ;)).

Isoin negatiivinen juttu on tämä asuminen ja tämän kanssa olen eniten hukassa. Suunnitelma tosiaan oli asua alkuun vuokralla ja rauhassa etsiä omaa kotia. Hankkimani asunto ei sovi minulle lainkaan ja minulla on itseasiassa vähän hätä pois tästä. Syitä on enemmän kuin jaksan luetella, mutta isoimpana on terveysasiat. Joku täällä mättää ja en voi hyvin, kun olen täällä kotona. Olen valitettavasti homeherkistynyt jo vuosia sitten yliopistossani ja entisessä työpaikassani minulla on ollut isojakin ongelmia, olen ollut väistötiloissa tms. Joku tässä asunnossa ei ole ihan kohdallaan ja siksi minulla on paine muuttaa muualle. Mutta minne. En osaa päättää etsiäkö uusi vuokrakämppä vai oma asunto. Olen käynyt katsomassa monia vuokra-asuntoja ja omistusasuntoja, mutta en pysty tekemään päätöstä (toki myöskään ei ole löytynyt sopivaa). En halua mennä ojasta allikkoon. Mielestäni turvallisinta olisi vuokrata, mutta vuokra-asuntotarjonta on aika karu. Yksityisillä olisi siistejä asuntoja tarjolla, mutta niihin on useimmiten vuoden määräaikainen sopparivaatimus, jota en halua. Oman osto puolestaan pelottaa ihan järjettömästi, koska pelkään nykyisen asumistilanteeni vaikuttavan ostopäätökseen liikaa (eli päädyn ostamaan vain jotenkuten sopivan, koska paniikki muuttaa nykyisestä painaa takaraivossa).

En tiedä. Olen myös alkanut kallistumaan siihen, että laitan keväällä vuokralla olevan asuntoni myyntiin. Tämä "sijoitusasuntojuttu" ei taida olla minun juttuni. En jaksa hoitaa vuokralaisteni asioita ja stressata, että missä kunnossa asuntoni pysyy vuokralaisten käsissä. Budjettini ostaa täältä pääkaupunkiseudulta asunto myös kasvaisi, kun enemmän käteistä vapautuisi käyttöön. Ehkä itselleni sopii pitää raha-asiat yksinkertaisina ja sijoittaa vain sellaiseen, mikä hoitaa itseään omalla painollaan. Ja samoin iso, iso velkataakka pelottaa minua. Vaikka paljon puhutaan tästä velkavivusta ja kuinka hyödyllistä sen käyttäminen on vaurastumisessa niin itse alan kallistumaan vähän toiseen suuntaan. Haaveissani siintää velaton kiva koti ja sitten vaurastumiseen tarkoitetun omaisuuden kerään sitten jotenkin toisella tavalla. Ilman velkaa ja stressiä.

7 kommenttia:

 1. Hienoa pohdintaa. Oma terveys ja etenkin mielenterveys edellä. Ei raha asioiden takia kannata yöuniaan pilata liiaksi. Ilmeisesti olet jotain muuta kautta kuin yksityiseltä vuokrannut, olisiko mahdollista saada vuokranantaja teetättämään kosteus/homemittaukset asunnossa? Koska luulisi, että mikäli jotain haitallista löytyy ko. vuokranantajalta (ei yksityinen henkilö) löytyisi väistöasunto sinulle remontin ajaksi?

  VastaaPoista
 2. Olen yksityisellä, tois.voim.oleva sopimus. En usko, että minua uskotaan, koska olen muutamasta asiasta asunnossa laittanut viestiä niin vastaus on ollut, että asunnossa on kuukauden irtisanomisaika. Joten ei siitä sitten sen enempää, yritän etsiä toisen asunnon. Toivon vain, että pärjään sen aikaa kunnes löydän itselleni sopivan asunnon :)

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Löysin sun blogin nyt yövuorossa selailessani ja luin kaikki postauksesi kerralla! Todella mielenkiintoinen blogi, kiitos siitä.

  Ensinnäkin ihana lukea suomalaista talousbloggaajaa joka seuraa Dave Ramseyn oppeja. Itsekin olen hänen suuri fani ja oma suunnitelma mukailee DR:n askelia. Mä olen seurannut myös youtubessa jo toista vuotta esim. Budget girliä ja former mrs Jonesia sekä Favourite Daughter Emilyä. Plus monia monia muita. Samaistuin siis moneen sun kirjoitukseen :)

  Mutta hei, suuret muutokset vaatii rohkeutta ja oot ollut jo todella rohkea kun lähdit sun elämää muuttamaan aika radikaalisti. Muista kuitenkin että terveys ennen kaikkea - sitä ei saa takaisin vaikka sulla olisi kaikki maailman rahat käytössä.

  Jää seuraamaan mielenkiinnolla sun matkaa. Kohta mäkin olen BS3:ssa!!

  -Neiti Nuukailija

  VastaaPoista
 4. Jee mahtavaa, kiitos tosi paljon kivasta palautteesta! Mä olen sut löytänyt jo viime keväänä, kun googlailin suomalaisia blogeja joissa puhutaan Dave Ramseysta. Kiitos itsellesi myös blogistasi, luen sitä säännöllisesti ja mielenkiinnolla seuraan sun matkaa. Tosi kiva blogi :)

  Ja kiva kuulla, että joku seuraa myös samoja tubettajia; valitettavasti kukaan mun "oikeassa" elämässä ei ole mitenkään tietonen/kiinnostunut näistä, eivätkä he oikein jaksa innostua mua kuuntelemaan, kun puhun niistä niin aika yksin tässä saa olla :)

  Palataan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu samaa olen kokenut. Kukaan tutusta ei ole kiinnostunut velkojen maksamisesta tai siitä puhumisesta. Sen takia noi tubettajat onkin niin ihania kun ne on ihan normaaleja ihmisiä jotka haluaa toimia samalla tavalla kuin sä itse. Tosin sitten onkin se pulma että haluaa puhua niiistä tubettajista eikä kukaan muu seuraa niitä :D.

   Mutta onneksi on blogimaailma! Täällä saa vertaistukea.
   Ketkä sun lemppari youtubettajia noiden edellä mainittujen lisäksi on? Mä olen aina etsimässä uusia vloggaajia seurattavaksi.

   Itse tykkään esim. GazelleIntents kanavasta joka tosin lopetti, nyyh.
   Ja sitten seuraan seuraavia youtubettajia: Shopping Crafty, emilymayspeaks, Julia Marie, Mark Goudy, Ash cash budjet ja tietty kaikkia randomeita "dave ramsey" hakusanalla löytyviä yksittäisiä videoita.

   -Neiti Nuukailija

   Poista
  2. Niin samaa mieltä, onneksi on blogi-maailma! :)

   Mä seuraan aktiviisesti tosiaan FDE:tä, budget girliä ja the former mrs jones:ia. Olen myös vähän katsonut GazelleIntents, mutta on jäänyt vähän vähemmälle ja nyt tosiaan lopettivat.. Muita joita seuraan aktiivisesti on Pennies into pearls, Freedom in a budget, Our life.. on a budget ja Wendy Valencia. Tarviikin myös tutustua noihin sun listaamiin.

   Mun ihan suosikki on ollut FDE, koska me ollaan samanikäisiä ja tosi samanlaisessa elämäntilanteessa. Mulla on ollut vain haasteellista, kun Emily osti talonsa ja nyt tuntuu, että kaikki on vain keskittynyt sen ympärille kuinka paljon tavaraa (joulutavaraa) hän ostaa. Mutta onneksi nyt aloitti no-spend-march-vlogin, se on vähän palauttanut mun kiinnostusta taas kanavaan :)

   Poista
  3. Jep, vähän sama kävi kyllä mullakin ton FDEmilyn kanssa. En jaksanut muuta kuin vilasta sen videoita viime kesän jälkeen ja vasta nyt kun työt loppui alkoi taas kiinnostaa enemmän. Toivottavasti hän vloggaa myös työnhausta enemmän, kun nyt vaikutaa enemmän siltä että hän "nautiskelee" vapaa-ajasta eikä hirveästi ole kuulunut onko hän hakenut eri työpaikkoja yms.

   Mutta tuttuja noi sunkin listaamat, jostain syystä en heitä ole kuitenkaan aktiivisesti koskaan alkanut seuraamaan.

   Poista

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022!  Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuk...