lauantai 17. maaliskuuta 2018

Askel kolmonen valmis vai holdissa?

Sain 10.000 euroa kokoon vararahastoon ja laitoin homman holdiin. Tai sitten se on valmis. En tiedä.

Periaatteessa varmaan 10.000 euroa riittäisi vararahastoksi, etenkin kun  nyt olen päättänyt myydä "sijoitusasuntoni" tässä kevään/kesän mittaan. Eli en tarvitse sitä varten bufferia jatkossa.

Ja sinänsä 10.000 euroa varmaan myös riittäisi, koska tuo 10.000 euroa on siis sellainen raha, johon ei ole tarkoitus ikinä koskea. Ellei jotain katastrofaalista tapahtuisi kuten pitkäaikainen sairastuminen, pitkittynyt työttömyys, jokin iso yllättävä vahinko asunnossa, joka vaatii korjausta tms. Ja ymmärrän toki ettei tuo riitä esim todella pitkäaikaiseen sairastumiseen tms, mutta jos nyt olisi ainakin siinä tukena. Haluaisin uskoa, että yhteiskunnalta jotain apua saisi myös siinä tilanteessa.. (?)

Mutta mitä siis nyt. Askel kolmosen jälkeenhän tulee valinnaisesti joko askel 3B (asunnon käsirahan säästäminen) tai askeleiden 4,5 ja 6 aloitus samanaikaisesti. Askel 4 oli 15% tuloista sijoituksiin (eläkepäiviä varten), askel 5 säästäminen lapsien opintoja varten (ei validi itselleni, koska lapsia ei ole) ja askel 6 maksaa asuntolaina etuajassa.

Pienimuotoista sijoittamista olen tehnyt koko ajan tässä askeleen kolme rinnalla, mutta prosentuaalisesti summa on ollut 2% tuloistani, joten ei nyt mitenkään iso summa :D 15% nykyisestä bruttopalkastani on noin 600 euroa. Summa vaikuttaa määrältä, jonka minulla hyvinkin todennäköisesti jäisi ylimääräiseksi tämän hetkisellä kulutuskäyttäytymisellä. Toki tämän 600 euron lisäksi muita säästöjä pitää tehdä eli ns sinking funds säästöt: tulevia matkoja varten, uusia hankintoja, vakuutusmaksuja tms. Olen vähän kaavaillut, että josko tulevaisuudessa saisin noin 1000 euroa säästöön kuukausitasolla, josta tosiaan tuo 600 olisi sijoituksiin ja sitten 400 euroa lähitulevaisuuden juttuihin. Mutta en ihan vielä ole siinä vaiheessa. Ensin pitää ratkaista tämä asumistilanteeni.

Tosiaan askel 5 ei ole validi itselleni, mutta askel 6 sinänsä olisi, koska minulla on asuntolaina. Asuntolainani olen ottanut noin 10 vuotta sitten ja se on valitettavasti sellainen, jota ei voi lyhentää sovittua summaa enempää ilman ylimääräisiä kuluja, joten ylimääräiset lyhennykset eivät ole mahdollisia. Muuten laina on itselleni erittäin edullinen, olen jo muutaman vuoden maksanut ns miinuskorkoa, joka iloisesti on myös pienentänyt marginaalin ihan minimiin. Ja toisekseen olen nyt päättänyt myydä asuntoni, joten itse laina kuittaantuu sitten sillä, kun asunto on myyty.

Eli ehkä asetan itseni nyt Dave Ramseyn mukaan askeleelle 3B. Tavoite on että nyt tulevan kesän aikana saan ratkaisun tähän asuntoasiaan ja syksyllä pääsen etenemään askeleelle 4 ja 6. Onneksi nyt olen fiksumpi kuin 10 vuotta sitten ja olen jo nyt neuvotellut uuteen lainaani (eli mahdollisen uuden asunnon lainatarjoukseen, joka minulla siis jo on saatuna alkuvuodesta) mahdollisuuden tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä ilman kuluja. Tulevaiuusden tavoite on siis myydä nykyinen asuntoni ja ostaa asunto täältä pääkaupunkiseudulta ja pitää lainamäärät järkevinä yhdelle ihmiselle. Ottaen huomioon nykyisen hieman haastavan asumistilanteeni sekä sen että omistusasuntoni ei ole vielä myyty en ole ihan varma kuinka nopean ostopäätöksen pystyn tekemään ja että joudunko mahdollisesti muuttamaan vielä toiseen vuokra-asuntoon tässä välissä. Sinänsä jos saan myytyä nykyisen omistamani asunnon ennen kuin ostan uuden niin käsirahani on siinä eikä nyt suuria efortteja tarvitse tehdä käsirahaa varten. Mutta jos joudun vaihtamaan vuokra-asuntoa niin siinä tilanteessa joudun maksamaan toisen takuuvuokran (toki nykyisen takuuvuokran saa sitten takaisin, mutta viiveellä joka tapauksess) ja mahdollisesti olen myös varautunut maksamaan kahden kuun vuokrat päällekkäin. On myös mahdollista, että löydän ostettavan asunnon jo nyt ennenkuin nykyinen asuntoni on myyty ja tässä tapauksessa pankki vaatii pienen käsirahan ja siinäkin tapauksessa varmasti tulee päällekkäisiä kuluja vuokran+lainanlyhennysten muodossa ennenkuin homma on selvä. Mitään tiettyä summaa minulla ei nyt kyllä ole tiedossa.

Okkei - tämä taisi olla nyt vähän sekava teksti, mutta yritän saada selkeän suunnitelman paperille vielä tässä lähiaikoina. Kyllä tämä tästä vielä selkiytyy!

2 kommenttia:

  1. Siis vau mikä summa sulla säästössä pahan päivän varalle. Arvostan! Haaveena että joskus vielä itsekin sais saman rahan säästöjä kasaan. Ehkä joskus, malttia ja aikaa se vaatii.. Tsemppiä asuntoasioihin! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kivasta palautteesta :) Onhan tuo itseasiassa tosi mahtava juttu. Itse ehkä on vähän sokeutunut tälle ja tajusin, etten oikeastaan nyt tajunnut pysähtyä edes tälle etapille ja onnitella itseäni, että hyvin tehty! Ihminen on itselleen niin armoton ja vaativa..

    Mutta tsemppiä kovasti sullekin, mä uskon kyllä vahvasti, että jossain vaiheessa sekin päivä koittaa! Kunhan muistetaan molemmat juhlistaa myös välietappeja niin motivaatio pysyy yllä :)

    VastaaPoista

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022!  Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuk...