lauantai 3. maaliskuuta 2018

Talouden prosentit

Dave Ramseyn tytär Rachel Cruze työskentelee isänsä yrityksessä ja pitää omaa vlogiaan youtubessa. Seuraan Rachelia myös ajoittain, hänen videonsa ovat jokseenkin lyhyempiä ja ehkä jonkin verran vauhdikkaampia/hauskempia kuin DR:n vlogit. Mutta siis ihan samalla teemalla mennään.

Tässä vlogissa RC puhuu talouden prosenteista eli paljonko nettotuloista prosentuaalisesti pitäisi käyttää mihinkin asiaan:

https://youtu.be/LyqA1ZthVmk

Toki talous ja kulut ovat erilaiset USA:ssa ja Suomessa, mutta ihan nyt omaksi viihdytyksekseni listasin omat vastaavat kuluni&prosenttini.

Asuminen 25-35% / minulla 34%
Muut asumisen kulut sähkö, vesi tms 5-10% / minulla 1,7%
Säästöön 10-15% / minulla vaihtelee tällä hetkellä
Hyväntek. 10% / minulla aikalailla nolla juuri nyt, vaihtelee
Ruoka 10-15% / minulla 11%
Terveys 5-10% / minulla 4%
Liikkuminen (bussi, auto tms) 10-15% / minulla 4%
Vaatteet 10-15% / minulla ?
Virkistäytyminen 5-15% / minulla 7,5% (en laskenut tähän matkustuskuluja, koska juuri nyt niitä ei ole - tämä kategoria on kyllä helpostikin tuossa 15%:ssa, kun matkustus otetaan mukaan!)
Vakuutus 10-25% / minulla 2%

En ihan ymmärrä prosentteja, koska alhaisimmillaan tekevät 100% eli periaatteessa saisi tuhlata ko kategoriaan vain tuon alhaisimman prosentin mukaan. Mutta ehkä idea onkin, että joku kategoria voi olla korkeampi, mutta sitten pitää nipistää jostain toisesta kategoriasta.

Itselleni oli iloinen asia ja pieni helpotus, että vuokrani meni prosenttirajoihin. Olen hieman huolissani siitä, että maksamani vuokra on ylimitoitettu. Toisaalta säästän paljonkin ns asumisen muissa kukuissa (eng. utilities), kerrostalossa vesi ja sähkö eivät maksa paljoakaan ja minulla ei ole mitään kuukausialiittymiä kuten nettiä (tai netti kuuluu vuokraan, mutta en sitä hyödynnä), tv-kanavia, spotifyta tms. Vakuutuskulut ovat toki Suomessa ihan eri luokkaa kuin USA:ssa, mutta niitähän maksamme veroissa. Tähän laskin myös mukaan liiton maksun, koska sehän on vakuutus työttömyyttä varten. Ruokaan laskin vain kauppakulut + työlounaisiin menevät kulut. Ravintolakulut menivät virkistäytymiseen. Liikkumiseen laskin vain bussilipun, mutta siis käytän kyllä myös taksia ja koen, että junaliput kotiseudulleni menee ennemmin tähän kategoriaan kuin esim matkustukseen.

Terveyteen laskin itselläni säännölliset terveyskulut plus liikuntasetelit. Jos kävisin säännöllisesti jossain liikuntajutussa niin laskisin sen myös tähän. Elämäni on juuri nyt vain niin omituista, että säännöllisiä liikuntamenoja ei ole.

Periaatteessa nämä prosenttilaskut ovat tosi fiksuja, että saa vähän kuvaa paljonko voi mihinkin käyttää rahaa. Tarkkoja prosentteja on vain hankala miettiä, koska esimerkiksi itse olen ostanut vaatteita viimeksi viime elokuussa (joulukuussa ostin pari urheiluvaatetta tanssiesityksiä varten) eli en ihan osaa laskea paljonko mulla menee kuussa vaatteisiin. Hyväntekeväisyyteen itsellä ei myöskään mene mitään säännöllistä summaa, joskus enemmän, joskus ei mitään. Hyväntekeväisyys on asia mihin haluaisin laittaa enemmän rahaa ja aikaa, en vain tiedä juuri nyt, että miten. Mielestäni hyväntekeväisyys ei ole vain rahan lahjoittamista vaan muutakin. DR:lle antaminen on tosi iso juttu ja olen hänen kanssaan aikalailla samaa mieltä.

Mutta ei mulla tästä asiasta enempää. Saimpa taas syyn laskea kulujani ja pyöritellä numeroita :)

4 kommenttia:

  1. Mä luin juuri Rachelin kirjan Love your life not theirs. Jos sen olisin lukenut ensimmäisenä, tuskin olisin saanut intoa velkojeni maksuun, joten onneksi osui ensimmäisenä Daven kirja eteen :) Ihan mielenkiinnolla luin kirjan, mutta aika paljon ajatuksia, jotka eivät sopineet ollenkaan minuun. Selvisi ainakin, että velkani eivät todellakaan muodostuneet syystä, että olisin halunnut jotain sen vuoksi kuin muillakin on (tiivistettynä). Pystyn kyllä ymmärtämään, että tuo ajatusmalli voi monilla velkaisilla olla taustalla.
    Toinen, mikä erityisesti kirjassa häiritsi, oli mielestäni erittäin naiivi suhtautuminen avioliittoon ja täydelliseen rahojen yhteisomistukseen. Varsinkin näin pariin kertaan eronneena, sitä katselee asiaa ihan toisesta kulmasta :D

    Mä en ole vieläkään ehtinyt noihin vlogeihin perehtyä, ne jotenkin tuntuvat sitovan aikaa niin paljon, että ei vaan saa laitettua pyörimään, kun ei olisi kiva keskeyttää. Mutta jossain vaiheessa sitten.

    Nyt aloitin lukemaan Daven ekaa kirjaa, Financial Peace (revisited versio). Vaikka se onkin pitkälti samaa asiaa kuin The total money makeover, niin kahlaan sen kuitenkin läpi, jos vaikka vielä löytyisi uusia ideoita. Tykkään tosi paljon Daven tavasta kirjoittaa. Tän jälkeen onkin sitten vuorossa Daven ja Rachelin yhdessä kirjoittama kirja Smart money Smart kids, jospa jotain hyviä neuvoja saisin lapsilleni sieltä irti :)

    VastaaPoista
  2. Mä en ole kumpaakaan kirjaa valitettavasti lukenut, koska eivät olleet mun entisen kotikaupungin kirjastossa. Nyt yritän saada ne käsiini! Mulle kyllä yksi haaste on ollut, että olen yrittänyt pysyä muiden perässä ja esittää, että pystyn ostamaan samat asiat kuin muutkin (vaikken niitä olisi välttämättä halunnut..)

    Mutta niin samaa mieltä suhtautumisesta rahaan ja avioliittoon, oma kokemus valitettavasti on sellainen parisuhteesta, etten ihan heti ala kaikkia rahojani papin aamenen jälkeen jakamaan. Mutta Dave on kyllä tyttärensä kanssa samaa mieltä ja se on yksi niistä (harvoista) asioista, joista olen eri mieltä. Mun mielestä tietty taloudellinen itsenäisyys on tärkeää pitää myös parisuhteessa vaikka toki talousjutut pitää yhdessä suunnitella ja sopia.

    Ja noihin vlogeihin suosittelen yhtä vapaata viikonloppua ja hyvää ruokaa, koska todellakin koukuttavat! ��

    VastaaPoista
  3. Ei noita kirjoja ollut oikein kirjakaupoistakaan saatavana, joten epäilen ettei kuulu kirjastonkaan valikoimiin. Omani ostin sähköisenä (viihde osioon meni budjetissa), muuten olisin voinut vaikka lainata luettavaksi :) Varmaan seuraavan kuun budjetista taas sijoitan johonkin kirjaan, täytyy tutkailla mikä nykyisten jälkeen olisi vuorossa.

    VastaaPoista
  4. Ihan kuin olisin ollut katsovinani jossain vaiheessa, että pääkaupunkiseudulla kirjastossa olisi saatavilla ainakin tuo Total Money Makeover. Tarvitsee tarkistaa uudestaan!

    VastaaPoista

Joulun ilot ja ahdistukset

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän pidän joulusta. Joulu on kovin kapearajainen ainakin omassa kuplassani sekä sen kuvaston perusteella m...