sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Tienaako päivärahoilla?

"Päivärahalla työnantaja voi korvata työntekijälle työmatkan aiheuttaman elantomenojen lisäyksen. Verohallinto määrää, mikä on verovapaan päivärahan enimmäismäärä. Verohallinto ei määrää, että työnantajan pitää maksaa päivärahaa. Se, mitä työnantaja maksaa, perustuu työehtosopimukseen, työsopimukseen tai työnantajan käytäntöön. Päiväraha on tarkoitettu korvaamaan työmatkasta aiheutunutta kohtuullista ruokailu- ja muiden elantokustannusten lisäystä."

"Verohallinnon kustannuspäätöksessä on vahvistettu kaksi eri verovapaan päivärahan enimmäismäärää: kokopäiväraha (yli 10 tuntia kestävä työmatka) ja osapäiväraha (yli 6 tuntia kestävä työmatka)."

"Päivärahan verovapaus edellyttää, että erityinen työntekemispaikka on yli 15 kilometrin etäisyydellä siitä paikasta, josta matka on tehty. Työmatka voi alkaa asunnolta, työasunnolta, toissijaisella työskentelypaikkakunnalla olevasta majoituspaikasta taikka varsinaiselta tai toissijaiselta työpaikalta."

Ylläolevat ovat suorat lainaukset veronmaksajien sivuilta: Päivärahat - Veronmaksajain Keskusliitto ry (veronmaksajat.fi) (Luettu 9.6.2024)

Yritin myös etsiä internetin ihmeellisestä maailmasta tietoa, että mistä lähtien Suomessa on maksettu verovapaita päivärahoja ja miksi alun perin näitä on alettu maksamaan. Ainakaan nopealla googlauksella en tätä tietoa löytänyt. Käytäntö on ymmärtääkseni melko erityinen Suomessa. Kollegoiltani olen oppinut sen verran, että Ruotsissa päivärahoja maksetaan, jos työmatka kestää yön yli. Tanskassa ei makseta ilmeisesti lainkaan (kollegoideni mukaan), mutta mitä googletin niin siellä on jonkinlaisia kompensointeja kuten esim ruoka. Sveitsissä ei makseta, mutta siellä työntekijä voi syödä työnantajan piikkiin tietyllä maksimi rahasummalla per päivä (en nyt muista paljonko tämä summa on). 

Säännöt tuntuvat melko epämääräisiltä ja varmasti tähän vaikuttaa myös se, että eri yrityksissä on erilaisia käytänteitä. Itselleni itseasiassa tuli uutena tietona, että Suomessa ei ole lain mukaan pakko maksaa päivärahaa vaan se tulee työehtosopimuksista ja muista yleisistä käytänteistä. 

Omalla työpaikallani päivärahat ovat aina maksettu. Päiväraha maksetaan joko puolikkaana tai kokonaisena riippuen matkan pituudesta ja siitä, kuinka monta ateriaa työnantaja tarjoaa matkalla. 

Kun palasin tammikuussa töihin niin aloin pitämään kirjanpitoa, että paljonko saan päivärahoja ja paljonko käytän omaa rahaa syömisiin matkan aikana. Työnantajani maksaa kaikki muut kulut, kuten majoituksen ja matkustuksen (lennot, junat, taksit - ihan kaikki siirtymiset). Mielestäni päivärahakäytäntö on reilu ja hyvä olla olemassa, koska työmatkoilla tosiaan ylimääräisiä kuluja tulee ulkona syömisistä. Omilla työmatkoilla aina osa aterioista on työnantajan maksamia - pääasiassa kaikki ne ateriat, jotka syödään kokouksen yhteydessä kuten lounaat, mutta kaikki varsinaisen matkustamisen aikana tapahtuvat ateriat maksetaan itse. 

Mulla oli nyt alkuvuodesta poikkeuksellisen paljon työmatkoja johtuen uudesta tehtävästäni. Sain joka kuulta päivärahoja ja yhteissumma oli 763,5 euroa. Kuluja näillä työmatkoilla oli yhteensä 304,70 euroa. Eli jäin siis 458,80 euroa plussalle. Ihan kiva. Luku itseasiassa hieman yllätti, oletin että olisin kuluttanut enemmän rahaa omiin syömisiin. 

Jatkossa mulla ei tule olemaan näin paljoa työmatkustamista (mikä on hyvä!) niin en odota päivärahoja enää joka kuulta. En oikein pidä työmatkustamisesta kahdesta syystä: mielestäni yritysten etenkin pitäisi karsia työmatkustamista ja sen aiheuttamaa ympäristöhaittaa ja toisena syynä on henkilökohtainen ominaisuuteni, etten jaksa enää hirveästi matkustaa. Matkustaminen aina rikkoo rutiinin, nukun huonosti, en pääse liikkumaan ja syön epämääräisesti. Parin päivän työmatkasta toipuminen vie aina päiviä. Nuorena matkustin paljon ja asuinkin vuosia ulkomailla, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä hankalampana matkustamisen koen. 

Mutta vastaus otsikon kysymykseen niin kyllähän niillä päivärahoilla tienaa. Etenkin kun ne saa verovapaana. Eli henkilöt, jotka matkustavat vaikka viikoittainkin niin kyllähän iso osa tuloista saattaa tulla päivärahoina. Jotkut myös tekevät useamman matkan viikossa. En kyllä ymmärrä, että miten he jaksavat, mutta meitä ihmisiä on erilaisia. Itse olen vähän tällainen "jaksamattomampi" yksilö :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tienaako päivärahoilla?

"Päivärahalla työnantaja voi korvata työntekijälle työmatkan aiheuttaman elantomenojen lisäyksen. Verohallinto määrää, mikä on verovapa...