maanantai 26. syyskuuta 2022

Sijoitukset miinuksella

Nyt se sitten tapahtui ensimmäisen kerran omalla sijoitusurallani: sijoitusteni arvo on vähemmän kuin mitä olen laittanut rahaa sisään. Eli olen miinuksella. Tällä hetkellä kyse on muutamista kympeistä, mutta katsotaan mihin asti tässä vielä lasketellaan. 

Omistan 15 yhtiötä ja näistä 7 on plussalla ja 8 miinuksella. Rahastoja omistan kuutta eriä ja näistä kaksi on plussalla, neljä miinuksella. Ainoa ETF:ni on miinuksella. 

Mitä fiiliksiä tämä sitten aiheuttaa? 

Kaikenlaisia. Ekan kerran, kun näin aot:ni kokonaissaldo miinuksella, pelästyin. Tuli pienenä shokkina, että oho, tosiaan valuin miinukselle. Suljin verkkopankin ja meni hetki niin olo oli taas suht neutraali. 

Yritän hieman välttää ajattelemasta asiaa. Mutta eihän tämä kivalta tunnu. Jotenkin kirkastuu tässä se, että todellakin viime vuosina on ollut helppoa sijoittaa. Mihin tahansa sijoitit niin melko hyvin meni. Yksittäisiä mokia tuli, mutta suurin osa onnistui. Pahin hetki oli korona-romahdus, mutta se kesti niin vähän aikaa, ettei sitä loppujen lopuksi edes huomannut. Nyt kun laskua on melki vuosi takana niin alkaahan se tuntua pahalta vaikka yritän järkeillä asiaa. Katsotaan onko vuosi 2022 ensimmäinen, kun salkun arvo on vähemmän vuoden lopussa kuin vuoden alussa. Huolimatta siitä, että laitan lisää rahaa sijoituksiin joka kuukausi.

Sijoitan siis edelleen koko ajan. Tänään ostin jopa vähän lisää osakkeita. Muutoin olen laittanut vain rahastoihin. Laittaisin enemmän sijoituksiin, jos en olisi jäämässä opintovapaalle ja tarvitsisi käteistä. Sijoittaminen ei pelota enkä ajattele, että olen menettänyt rahat. Ajattelen, että tämä on nyt kohdallani se hetki kun pitää vain jatkaa ja tämän jälkeen voin itsekin olla niitä kokemusasiantuntijoita, että ”aina ne ovat sieltä nousseet”. Katsotaan miten käy. Vuosia tässä voi mennä. Eihän se kivalta tunnu,  mutta ei kait auta muu kuin purra hammasta yhteen. Onneksi minulla ei ole tarvetta sijoittamilleni rahoille. Ainakin olen onnistunut siinä asiassa, vaikka juuri nyt muuten en mitään suuria onnistumisen tunteita tässä sijoittamisharrastuksessa tunne :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sijoituskatsausta pitkästä aikaa

En ole kovin innokkaasti tänä vuonna kirjoitellut sijoituskatsauksia. Helsingin pörssi on nyt lasketellut noin kaksi vuotta syksystä 2021 al...