perjantai 23. syyskuuta 2022

Syyskuun tulot ja menot

Syyskuussa tuloja oli palkka, veronpalautukset, Fiskarsin osingot ja vähän random-tuloja.

Laina/korkokulut olivat vielä entisellään huolimatta siitä, että lainani kokonaiskorko nousi korontarkistuspäivänä elokuun alussa. Tämä selvästi korjattiin nyt syyskuun lopun lainanlyhennyksessä eli maksoin aika paljon korkoja (melkein 300 euroa 200 euron sijasta). Nyt vasta lokakuussa selviää, että mikä täsmälleen tulee olemaan uusi korkokuluni, mutta siis alustava laskelmani on hieman vajaa 200 euroa. Vastike+vesi oli entisellään ja ruokakulut menivät budjettiin. Siellä oli yksi ruoankotiinkuljetus, mutta tästä tulen nyt luopumaan. Opiskelijana on aikaa itse käydä kaupassa ;)

Lounaisiin meni reilu pari kymppiä. Vapaa-aika/lomabudjetissa olin hyvinkin alle budjetin kunnes tuli kuun loppu ja ekstemporee matka Ylläkselle. Lähdin isäni avuksi tyhjentämään heidän talvimökkiä, joka myytiin. Samaan syssyyn tuli vielä pari työmatkaa, jotka aiheuttivat ravintolakuluja jonkin verran. Näihin meni yhteensä noin 120 euroa. Ilman näitä olisin ollut hyvinkin alle budjetin!

Palvelut näyttävät isolta summalta, mutta todellisuudessa palveluihin meni vain 75 euroa sokerointi, 45 euroa ranskan alkeiskurssi ja 0,99 iCloud. Loput siirsin säästötilille kuun lopussa. Tavaroihin meni paljon euroja ja tähän on yksi syyllinen: työkongressi ulkomailla. Tarvitsin tilaisuutta varten hienomman mekon ja tietystin löysin vain yhden sopivan joka oli KALLIS. Mekko maksoi 380 euroa. Toivottavasti on rahanarvoinen ja tulee käytettyä jatkossakin. Kongressi oli Espanjassa, jossa oli edelleen kesälämpötilat ja vaihtoehdot olivat todella vähissä. Kaupoissa alkoi olla jo pikkujoulumekkoja myynnissä ja hyvin vähän mitään kesälämpötiloihin sopivia cocktail-mekkoja (ja luonnolisestikaan minulla ei ollut aikaa kiertää ihan jokaista kauppaa Tampereella, koska olin hyvin viime tingassa liikkeellä). Minulla on mekkoja myös kaapissa, mutta mikään ei oikein enää mahdu kunnolla päälle. Liian pienellä mekolla oleminen gaalassa, jossa on 600 kollegaa ympäri Eurooppaa, ei hirveästi innostanut. Ostin myös hajuveden (olen ollut kaksi vuotta ilman), sukkahousut sekä meikkejä pääasiassa kongressin vuoksi, joten rahaa paloi nyt näihin. Hieman turhauttavaa ostaa työjuttuja varten näin paljon kamaa, mutta niin se aina välillä vähän menee.

Hyväntekeväisyyteen meni peruskuukausilahjoitukset. Yllätyskulut olivat korkeat, koska jostain syystä budjetoin tähän kategoriaan opiskelijakortin kolmeksi vuodeksi sekä maksoin YTHS-maksun. En oikein keksinyt, että mihin kategoriaan nämä laitan niin budjetoin nyt yllätykseen. Sinänsä ei kyllä olleet mitään yllätyskuluja. Oli siellä myös 1,6 euroa parkkimaksuja, kun mulla oli auto hetken aikaa käytössä.

Asuntosäästöön meni suunnitellusti, laitoin vielä 1.000 opintovapaasäästöön ja vajaa 500 euroa meni sijoituksiin. Osan jo sijoitin, osa meni sijoitussäästötilille.

Kuun kokonaiskulutus oli noin 2.350 euroa ja noin 2.200 euroa meni säästöön. Hieman tässä nyt mietityttyää, että miten tulen pärjäämään sitten opintovapaalla. Tässä kuussa oli kertaluonteisia kuluja kuten opiskelijakortti, YTHS-maksu ja kalliita vaateostoksia, mutta niitä kertaluonteisia kuluja tuppaa olemaan joka kuukausi aina uusia. 

Opintovapaa alkaa siis nyt viikon päästä. Hieman on alkanut jännittämään. Työmatkalla oli monia haikeita hetkiä, kun hyvästelin mun Nordic-tiimin. Pidän tosi paljon mun kollegoista ja meillä on tosi kivaa yhdessä aina kun nähdään F2F muutaman kerran vuodessa. Haikeaa etten todennäköisesti näe suurinta osaa heistä enää. Kova yritys oli kaikilla houkutella minua palaamaan opintovapaan jälkeen, mutta se jää nähtäväksi. Sinänsä minulla ei ole mitään palaamista vastaan – en vain halua takaisin vanhaan tehtävään ja toisaalta kiinnostaisi vähän nähdä myös miten hommat hoidetaan muualla. Mutta onneksi tätä ei tarvitse nyt päättää tänään.

Loppuvuoden rahakuvioihin tuli pieni muutos, kun sain ylimääräisen 2.000 euron bonuksen töistä ”due to outstanding contribution”. Lisäksi tulen tekemään vielä lokakuussa muutamia tunteja viikossa töitä ja jatkan seuraajani perehdytystä. En vielä tiedä, mutta uskoisin, että bonus maksetaan lokakuun palkkapäivänä. Tarvitsee tämä selvittää. Jos näin on niin en tule nostamaan aikuiskoulutustukea vielä lokakuulta. Nostan ekan tuen vasta marraskuulta eli joulukuun alussa. Olin jo tehnyt hienon budjetin viimeiselle palkalle, jossa siis suunnitelmana on selvitä noin 7 viikkoa yhdellä palkalla, mutta nyt tätä tarvinnee hieman hienosäätää.

Alla tarkemmin numeroita.

 


PS. Pahoittelut huonosta oikeinkirjoituksesta tekstissä. Tiedostan tämän itsekin, mutta en nyt jaksa keskittyä kielenhuoltoon / muokkaukseen sen enempää. Tulevaisuudessa tähän olisi tarkoitus kiinnittää lisää huomiota, mutta juuri nyt en jaksa :)  


1 kommentti:

  1. Kuulostaa kyllä hienoilta tuollaiset ulkomailla pidettävät gaalaillat, oon vähän kade :D Mut kyllä niihin näköjään saa rahaa palamaan. Meillä on ollut firmalla yhdet astetta hienommat juhlat, mutta hyvin vapaamuotoisella pukukoodilla mentiin sielläkin. Jollain taisi olla huppari päällä. Se on vissiin tää IT-ala.

    VastaaPoista

Säästösuunnitelma

Kirjoitin tuossa tammikuussa, että haluan hellittää mun budjetin kanssa, enkä asettaa itselleni mitään isoa säästösuunnitelmaa. Tosin samass...