torstai 17. maaliskuuta 2022

Maaliskuun palkkakauden tulot ja menot

Pitkästä aikaa budjettikatsausta! Nämä ovat vähän jääneet väliin ihan puhtaasti jaksamishaasteiden vuoksi. Itselleni teen kyllä joka kuukausi loppukoonnin ja suunnittelen uuden kuun budjetin, mutta en niitä ole jaksanut excelin lisäksi mitenkään kirjallisesti avata. Aika samalla kaavalla menen joka kuukausi – tulot ovat siinä 3.000 euron yläpuolella, säästöön menee rahaa, jossain kategoriassa ylitän budjetin ja jossain alitan.

Nyt alkaa osingonmaksuaika, joten seuraavana neljänä kuukautena pitäisi tulla osinkoja peruspalkan lisäksi. Jos kaikki yhtiöt maksavat osingon hallituksen ehdotuksen mukaisesti  niin mun pitäisi saada tänä vuonna osinkoja reilut 1.400 euroa nettona. Aika siistiä J Vielä mielenkiintoisempaa on, että kohdalleni taitaa sattua ensimmäinen osake-split: Marimekon hallitus on ehdottanut että kutakin osaketta kohti annetaan neljä uutta osaketta (ns Split tai ns maksuton osakeanti). Tämä päätetään yhtiökokouksessa 12.4. ja jos tämä saa vihreää valoa niin kaikki uusien osakkeiden kirjaus osakkeenomistajien aot:lle tapahtuu 19.4.2022 (osake pitää olla osakkeenomistajan omistuksessa 14.4.). Toivottavasti toteutuu! Oon tosi innoissani seuraamassa, että miten tämä oikein toimii käytännössä. 

No mutta sitten asiaan.

Maaliskuussa maksettiin talvilomarahat ja siksi palkkaa tuli kiva summa. Lisäksi sain osinkoja Koneelta ja Marimekko maksoi vihdoin osingon vuodelta 2020.

Pakollisia kuluja ei ollut tässä kuussa kuin lainat, vastike ja ruoka. Ruokakulut oli poikkeuksellisen alhaiset – johtuen siitä että helmikuussa onnistuin tuhlaamaan liki 400 euroa (?!?!) ruokakauppaan :D En tiedä miten tässä onnistuin, mutta selkeästi ruokaa oli sitten pakkasessa ja kaapissa riittävästi niin sain pitkästä aikaa ruokakauppalaskun 200 euron tuntumaan. Olen myös taas palannut työmatkustelun maailmaan (en pidä yhtään) ja täten en ole ollut niin paljoa kotona syömässä.

Vapaa-aika oli itseasiassa suht kohtuullinen, mutta sitä nosti 180 euron kevään harrastusmaksu. Muuten rahaa meni perinteisesti ulkonasyömiseen, kahvitteluun tms. Lisäksi pari HSL-lippua, avantouintisaunamaksu, retkiluistinvuokraus ja kuluja Tukholman työmatkalta oli myös mukana.

Palvelut alittuivat, koska kuukauden toinen siivous peruuntui itsestäni riippumattomista syistä. Tavarat ylittyivät, koska tilasin isomman pumpsin ihonhoitotuotteita kerralla. Kehystytin myös yhden taulun (on ollut jo vuoden projekti) ja ostin uuden pipon ja nahkahanskat. Nahkahanskat olivat jo toiset tänä talvena à olen nyt kahdesti hukannut toisen parin Helsingin julkisissa liikennevälineissä. Ärsyttävää! Jos parin perään haluaa kysellä niin saa maksaa 5 euroa jotain ihme kyselymaksua ja sitten vielä lähetyskustannukset jos nyt sattuu tavara löytymään.. Halvempaa siis ostaa uudet. Ärsyttää! Molemmat hanskat oli hyvät.

Lahja tuli vähän yllättäen yhdelle kollegalle. Sinänsä ihan ok muistaa kollegaa mutta hieman tämä ärsytti kun homma tuli vähän ns käskynä että ”maksa tämä summa”. En pidä tällaisesta toimintatavasta, mutta no. Nyt oli kyse sen verran läheisestä kollegasta, että rahasumma sinänsä oli ihan ok antaa – en vain pidä siitä oletuksesta, että jokaisella on mahdollisuus joka hetki laittaa jonkun toisen määräämä summa rahaa keräyksiin. Muutenkin näin yksineläjänä tuntuu välillä kohtuuttomalta olla aina se antava osapuoli kaikkiin keräyksiin, lahjoihin, juhliin tms.

Hyväntekeväisyyteen meni poikkeuksellisesti vain kahteen kk-lahjoistuskohteeseen plus ekstraa Ukrainan tilanteen takia. 

500 euroa meni opintovapaasäästöön (nyt kasassa on 2.000 euroa) ja sijoituksiin meni isompi summa kuin olin suunnitellut. Myin myös Fortumin osakkeeni ja sijoitin ne toisiin kohteisiin, joten AOT:llani oli tässä kuussa äksöniä. Tämä Ukrainan sota on viimeistään saanut minut aktivoitumaan hajautuksen suhteen – olen tiedostanut että salkkuni on aivan liian Suomi-painotteinen, mutta olen vain itsepäisesti ostanut lisää suomi-osakkeita. Kaikki mun rahastot ovat kansainvälisiä, mutta laitan niihin aivan liian vähän rahaa. Nyt sain myös vihdoin avattua USA-indeksirahaston ja laitoin sinne isompia summia. Osingot ovat kivoja, mutta Suomi on aivan liian pieni ja reunamarkkina, että pelkästään Suomi-hajautus riittäisi. Nyt suuntaan enemmän pois Suomesta. Suomi osakkeiden paino mun salkusta on 85% ja tavoite on 40%. Eli tässä on vielä tehtävää.

Muutoin kuukausi oli aika tavanomainen rahan kanssa. Palkkapäivän selkeästi huomaa itselläni siitä, että käytän enemmän rahaa kuun alussa. Sitten loppukuussa sekä tietoisesti että tiedostamatta himmailen ja käytän vähemmän rahaa. Jotenkin kun raha tilillä alkaa vähenemään niin tulee tunne, että sitä pitää kontrolloida. Alkukuusta kun rahaa on enemmän niin sitä käyttääkin helpommin. Kaippa tämä on psykologista.

Käytin tässä kuussa elämiseeni 2.037 euroa. Just ja just ollaan opintovapaa-budjettini rajoissa. Säästöön en olisi saanut yhtään mitään, mutta ehkä se ei ole opintovapaalla tarkoituskaan. Helmikuussa käytin 2.296 euroa, joten rahat olisi loppuneet kesken. Tammikuussa 2.581 euroa. Hieman tässä on siis tekemistä, mutta onneksi suunta on alaspäin! 

Eipä tässä muuta tällä kertaa. Tarkemmat luvut taas tuttuun tapaan excelissä alla.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maaliskuun tulot ja menot pienellä viiveellä

Maaliskuun budjettikausi loppui jo tuossa 20.3., mutta nyt vasta katsausta. Tämä kevät on kyllä kiireinen, en oikein muuta osaa sanoa. Touko...