tiistai 19. huhtikuuta 2022

Q1 sijoituskatsaus

Terveiset sairastuvalta! Korona iski vihdoin minuunkin ja näin erinomaisena työntekijänä aloitin sairastamisen välittömästi pitkäperjantain aamuna, jotta sain maksimoitua sairastamisen loma-aikaan :D Oireina itselläni on ollut kuume (siinä 38 astetta), päänsärky, lievä nuha/yskä/kurkkukipu ja sitten lisäksi rintakipuja/närästystä. Rintakipujen vuoksi vietin lauantai-illan päivityksessä seurannassa, mutta onneksi oli väärä hälytys. Mulla on sukurasite sepelvaltimotautiin niin siksi otin vakavasti oireet ja hakeuduin aika nopeaa päivystykseen. Tänään tiistaina on ensimmäinen kuumeeton päivä, mutta olo on vastaavasti täysin voimaton. Katsotaan kauanko tämä fiilis kestää. Harmittaa ihan suunnattomasti tämä sairastuminen kevään tanssiesitysten (joihin en nyt todennäköisesti pysty osallistumaan) ja hyvin alkaneen juoksukoulun puolesta, mutta toisaalta kyllä tämä tauti jossain vaiheessa pitää sairastaa. Hyvä että on nyt sitten sairastettu. 

Positiivisena puolena voidaan nähdä, että vihdoin löysin aikaa tehdä sijoitusten ensimmäisen kvartaalin katsauksen! Otin luvut ylös maaliskuun vikana päivänä ja tilanteen näkee alla. 
Ja kuten kuvasta näkyy niin salkkuni on ottanut hittiä eikä toistaiseksi ole osoittanut mitään toipumisen merkkejä. Salkkuni arvo oli vuoden 2021 lopussa lähempänä 46.000 euroa ja ekan kvartaalin aikana olen laittanut uutta rahaa salkkuun noin 3.400 euroa ja silti ollaan pari tonnia alempana. Ei kovin hyvältä siis näytä, mutta näitäkin aikoja on hyvä kokea. Katsotaan toivutaanko tässä jotenkin tämän vuoden aikana vai vasta myöhemmin. 

Ensimmäisen kvartaalin aikana ostin lisää Konetta, Valmetia, YIT:tä ja Bolidenia. Ainoa onnistunut* osto näistä oli Boliden, joka on saanut nousua johtuen raaka-aineiden hintojen noususta. Uutena ostin salkkuuni Kreatea vahvistaakseni infra-kiinteistö-osuutta. Ostin juuri ennen osingon irtoamista, jotta sain vielä osingon ja tarkoitus on nyt ostaa lisää osingon irtoamisen jälkeen. Odottelen vain palkkapäivää, että tulisi lisää rahaa tilille :) 

Päädyin myymään Fortumin osakkeeni. Toki myöhästyin tässä ja pahasti oman päättämättömyyteni vuoksi. Ensin ajattelin, että pidän Fortumin osakkeet huolimatta tilanteesta, mutta lopulta päädyin myymään. Myin ne aika pohjalla (16,61eur), mutta olin ostanut ne myös aika pohjalla koronadipistä 14,71 eurolla, joten jäin vähän voitolle. Uskon kyllä, että Fortum jollain aika välillä nousee kuopastansa ja uskon, että pystyvät muuttamaan strategiaansa uuteen suuntaan, mutta tämä tulee viemään vuosia. Omassa tilanteessani en halunnut jäädä odottelemaan vaan päätin ottaa rahat irti Fortumista ja sijoittaa ne USAn markkinalle. 

Olen jo (liian) pitkään yrittänyt saada aikaiseksi aloittaa sijoittamisen USA:n suoraan (olen jo mukana maailma-rahaston kautta), mutta olen pähkinyt, että miten. Olisin halunnut alkaa ostaa suoria USA-osakkeita, mutta olen tajunnut, ettei minulla ole aikaa eikä osaamista sellaiseen (eli ei aikaa perehtymiseen, jotta voisin kerryttää osaamista). Joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi USA-indeksi, mutta en sitäkään ole saanut aloitettua. Ukrainan ja Venäjän välinen sota ja maailman kriisi herätti minut nyt vihdoin, että salkkuni on aivan liian Suomi-painotteinen ja että on aika alkaa lisäämään hajautusta. Tavoite on että Suomi-osakkeet olisivat vain noin 40% salkustani, mutta tällä hetkellä ne ovat noin 85%. Huoh. Siirsin Fortumista saadut 1.000 euroa Nordnettin ja aloin ostamaan USA-indeksiä (Handelsbanken USA Indeksi). En toki tuhlannut kaikkea kerralla vaan olen nyt tässä aina parin viikon välein laittanut 100 euroa sisään. 


*Tarkoitan, että onnistunut lyhyellä aikavälillä, koska osake lähti aika välittömästi nousuun oston jälkeen. Uskon, että muutkin ostoni ovat onnistuneita pitkällä aikavälillä (2-3 vuotta), en muuten olisi niitä lisää ostanutkaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tulot ja menot

Toukokuussa tuloja oli peruspalkka ja osingot. Sain osinkoja Elisalta, Marimekolta, Orthexilta ja Bolidenilta. Ensi kuussa tulee vielä Sammo...