sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Lokakuussa budjetti nitisi ja natisi

Lokakuun budjettikaudella (20.9. – 19.10.) tuntui, että mikään raha ei riittänyt mihinkään. Pitkästä aikaa menin hetken miinuksella (eli mun 1.000 euron pohjakassa alittui), kun olin tuhlannut liikaa ja odottelin osinkoja tilille. Jotenkin oli tosi sekava kuukausi ja tuntui, että koko ajan piti laittaa rahaa sinne ja tänne. Tähän varmaan vaikutti se, että pitkästä aikaa ilmeni kaikenlaisia sosiaalisia menoja. Kivoja kyllä, mutta valitettavasti ei ilmaisia.

Tulot olivat onneksi hyvät; peruspalkka, rahaa astiamyynneistä sekä osinkoja useammasta yrityksestä. Isoimpana Nordean osingot, jotka vihdoin maksettiin. Yksin Nordeasta sain 180 euroa. Kiva juttu! Muut osingot tulivat TietoEvryltä sekä Fiskarsilta. 

Perusmenot – asuminen ja ruoka – olivat ihan normaalit ja tässä kuussa ei ollut mitään ekstraa tässä kategoriassa. Lounasmenot vähän ylittyivät 30 euron tavoitteesta, mutta mikäpä siinä. Joskus yli, joskus ali.

Sitten ne ylittyneet kategoriat!

Vapaa-aika. Olin budjetoinut 150 euroa ja rahaa kului 340 euroa. Hehee. Ravintolakuluja tuosta summasta oli noin 200 euroa. Iso meno oli balettilipun osto joulukuulle (90eur) ja sitten Helsingin matkakuluja (junaliput ja HSL-liput). Tosiaan tälle budjettikaudelle sattui useammat ravintolasyömiset kavereiden kanssa, yhdet tuparit ja yhdet 50-vuotissynttärit Helsingissä (johon liittyi toki itse matka Helsinkiin ja samalla vietin siellä useamman päivän, kun nyt kerran siellä olin).

Palvelut itseasiassa alittuivat, mutta tähän olinkin budjetoinut normaalia enemmän. Piti mennä hammaslääkäriin, mutta se peruuntui, joten ”säästin” sen 140 euroa. Tämä tulee toki myöhemmin. Muuten tässä oli normaalit menot kuten siivous, sokerointi, iCloud-maksu ja yksi ruokakauppapalvelu. Ekstrana oli kampaaja sekä Bookbeat-kk-maksu. Otin jokunen aika sitten 40 päivän ilmaisen kokeilun Bookbeatia ja yhden kuukauden maksoin itse. Irtisanoin tämän, koska en suuresti nauti kirjojen kuuntelusta. Luen mieluummin fyysistä kirjaa. Jos kuuntelen jotain niin mieluummin sitten ihan podcasteja tms. Mutta tulipa kokeiltua ja kuuntelin neljä kirjaa sentään loppuun asti (aloitin varmaan kymmentä.. :D).

Tavarat taas menivät yli ja rankasti. Olin budjetoinut 50 euroa, mutta käytin 340 euroa. Sinänsä odotettavissa olevia kuluja, olivat uusi kasvovesi ja puhdistusmaito, koska nämä loppuivat. Mutta näihin meni vain 64 euroa. Kaikki loput oli vähän niin ja näin. Suunniteltu oli uusi mekko loppuvuoden juhliin (yo-juhlat ja rippijuhlat), mutta se että päädyin ostamaan kerralla 3 mekkoa, ei ollut todellakaan suunniteltu. Näihin meni 200 euroa. Tässä voisi selitellä, että joo oli ale ja löysin kerrankin monta hyvää mekkoa, mutta eipä selittely mitään auta. Tuhlattu mikä tuhlattu. Lisäksi ostin kolmet sukkahuosut, joita nyt vain tarvitsee hameiden kanssa. Ostin myös uudet nahkahanskat, koska harmillisesti hukkasin Helgingissä metromatkalla vanhojen hanskojen toisen parin. Harmitti (ja harmittaa) aika paljon. Hanskat olivat vanhat, mutta tosi hyvät. Yleensä en hukkaa mitään, joten siksikin harmitti ihan tosi paljon. Edelleenkin vaikea uskoa, että oikeasti hukkasin ne. Lisäksi ostin yhden kirjan (tämä piti olla tuparilahja, mutta siihen tuli pieniä muutoksia matkalla, joten kirja jäi itselleni) ja pienen pussukan Marimekolta.

Tosiaan lahjakategoria ylittyi myös, koska esimerkiksi 50-vuotissynttärit tulivat hieman yllättäen, joten en osannut varautua. Ostin jo myös ennakkoon yhden osan tulevien yo-juhlien lahjasta. Ja tuparilahjaan myös meni vähän rahaa.

Yllätyskuluissa oli tuhlaamani raha yhteen peliin mitä pelaan puhelimellani...

Hyväntekeväisyys oli normaali. Ei uutta siellä. Laitoin aika paljon rahaa pörssiin, koska muutama omistamani osake laski sopivalle tasolle. Yritän koko ajan olla ostamatta osakkeita nyt loppuvuodesta (koska tavoitteeni on jo ylittynyt), mutta en näköjään malta. En oikein saa nyt muuta säästöä aikaiseksi, mutta eipä kait tuolla nyt niin tarvetta. Säästötileillä on kyllä rahaa yhteenä pari tonnia (siis vararahaston lisäksi), eikä juuri nyt mitään akuuttia käyttötarkoitusta rahoille. Eli eikö se ole järkevämpää laittaa sitä rahaa sijoituksiin tuottamaan? Niinhän sitä sanotaan :D

Alla tarkemmat luvut.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022!  Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuk...