lauantai 7. elokuuta 2021

Vuoden 2021 toisen kvarttaalin jälkeinen sijoituskatsaus

Tämä tulee nyt aika paljon myöhässä, mutta tässä se nyt on. Alla näkyy sijoitukseni heinäkuun alussa. Tein vuoden ensimmäisen sijoituskatsauksen huhtikuun alkupuolella (Glendora&Raha: Vuoden 2021 ensimmäisen kvartaalin sijoituskatsaus (glendoraraha.blogspot.com)) ja silloin salkun kokonaisarvo oli juuri ylittänyt 30.000 euroa. Tämän vuoden tavoitteena mulla on ollut 37.000 euroa ja tämä itseasiassa tuli saavutettua melkein jo nyt puolen vuoden kohdalla. Otin laskelman 2.7.2021 tilanteesta ja arvo on paria kymppiä vaille 37.000 euroa. Nyt elokuun alussa, kun kirjoitan/finalisoin tätä tekstiä, lähennellään jo 40.000 euroa. Aika huimaa.

Vielä huimemmaksi asian tekee, kun katson salkkuni arvoa vuoden 2020 heinäkuun alussa. Minulla on vuoden 2020 2.7. saldo ylhäällä ja se oli 17.944 euroa. Tämä tarkoittaa, että sijoitusten arvo on vuodessa noussut melkein 20.000 euroa - enemmän kuin koko salkun arvo viime vuonna! Tämä on itselleni niin huima summa, etten oikein usko sitä. Hämmentävää. 

Mitäs tässä vuoden toisen kvartaalin aikana on sitten tapahtunut.

Huhtikuu – 1.688,78 euroa (sijoitettu summa)

Huhtikuun alun YIT-ostojen jälkeen tapahtumia oli vasta loppukuusta. Perusrahasto-ostot 200 euroa ja ostin hieman lisää DAX-indeksi ETF:ä. YIT:tä tein vielä yhden oston kuun lopulla. Sen jälkeen en ole YIT:tä ostanut, koska hinta meni yli 5 euron pitkästä aikaa positiivisen Q1-tuloksen ansiosta. Haluaisin vielä vähän YIT:tä ostaa, mutta katselen tässä nyt sopivaa ostopaikkaa. Minulla on aina ollut kynnys ostaa nousevaan kurssiin, mutta tästä pitäisi päästä yli.

Huhtikuussa myin loput Wärtsiläni (käteen jäi 658 euroa). Osakkeen hinta meni yli 10 euron ja se oli summa jolla olin päättänyt myydä. Myynti ei kaduta vaikka osake taitaa olla jo nyt jotain 13 euron pintaan. Wärtsilä oli liian monimutkainen yritys itselleni ymmärtää ja liian monta huonoa tuloskatsausta ollut sen kanssa. Ja mielestäni Wärtsilän näkymät eivät vieläkään ole kovin positiiviset vaikka kurssi onkin lähtenyt nousuun.

Wärtsilän tilalle ostin sitten lopulta Konetta. Kalliilla toki, mutta pieni dippi tuossa Koneelle tuli Q1-tulosjulkistuksen jälkeen vaikka tulos sinänsä oli hyvä. Tämä oli enemmän ehkä henkinen osto, koska kolme vuotta sitten valitsin Wärtsilän Koneen sijasta ja tämä on harmittanut (Wärtsilää ostin noin 18 euron hinnalla ja Konehan oli tuolloin 40 euroa, joten kukin voi itse laskea kuinka pieleen tämä valinta meni). Joka tapauksessa olo on nyt rauhallinen, kun vihdoin omistan Konetta ;) Katsotaan kuinka käy. Lisäksi ostin vielä Valmetia. Ostin kumpaakin useampaan kertaan aika pienillä summilla (yhteensä noin 1.500 eurolla), koska luisuivat molemmat siinä Q1-tulosjulkisten jälkeen huhtikuussa.

Toukokuu – 1320,11 euroa                                                                                                                                                            

Toukokuussa ostin vielä lisää Konetta (460 eurolla) ja Valmetia (490 eurolla), perusrahasto-ostot (160e) sekä vähän ekstemporee ruotsalaista energiayhtiö Bolidenia. Bolidenia ostin hyvin pienellä summalla (200 euroa), koska tämä on vähän tällainen kokeiluluonteinen juttu. 

Kesäkuu – 697,51 euroa

Kesäkuussa päätin, etten enää niin näitä osakkeita ostele. Vähän liikaa olen käyttänyt per kuukausi osakeostoihin ja perusbudjetti elämiseen alkoi olla hieman liian tiukka. Joten päätin yrittää hieman holdata näiden ostojen kanssa. Ostin silti pienen erän Valmetia (350e)ja hieman lisää Bolidenia (190e). Lisäksi toki perusrahasto-ostot (160e).

Heinäkuun alku – 567,86 euroa

Heinäkuun toisena päivänä ostin vielä vähän lisää Valmetia (567e), koska jostain syystä kurssi laski Neles-ostoilmoituksen jälkeen. Tutkimattomia ovat pörssin tiet. No ei, ilmeisesti markkina näki jostain syystä Neles-oston huonona Valmetin omistajille – ilmeisesti ostohinnan pelätään olevan liian paljon Valmetille. Itse näin sen hyvänä, joten lisäsin Valmetia salkkuuni. 


Vähän hankala kirjoittaa tätä sijoituskatsausta yli kuukauden myöhässä, koska aika paljon on tapahtunut jo tässä väliaikana ja en oikein muista, että mitä tapahtui ennen heinäkuuta. Pitää yrittää seuraava kirjoittaa aikataulussa, mutta tällä kertaa tuli kesäloma tielle.

Suunnitelma loppuvuodelle on yrittää lopettaa suomi-osakkeiden osto. Mahdollisesti lisäilen jotain jo omistamiani, jos hinta menee hyvälle tasolle. Loppuvuonna keskityn etupäässä rahastosäästämiseen (ja ETF lisäilyjä) plus alan kerryttämään kassaa USA-osakkeiden ostoja varten. Tarkoitus olisi saada vähän hajautusta salkkuun ostamalla suoria USA-osakkeita (ostoslista on jo valmiina). Tästä syystä mulla ei ole USA-rahastoa vaan pari maailma-rahastoa sekä pari Aasia-rahastoa. Rahastoissa onkin tapahtunut myös kaikenlaista sitten viime kirjoituksen (Glendora&Raha: Rahastoistani (glendoraraha.blogspot.com)). Yritän saada näistä oman tekstin aikaiseksi. Mulla on myös suunnitteilla osakeomistukseni-kirjoitussarja, jossa kävisin läpi omistamani yritykset ja syyni ostoille. Olen ekaa tekstiä aloittanut, mutta aika työläältä vaikuttaa tekstin kirjoitus, joten katsotaan miten sarjan loppujen lopuksi käy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maaliskuun tulot ja menot pienellä viiveellä

Maaliskuun budjettikausi loppui jo tuossa 20.3., mutta nyt vasta katsausta. Tämä kevät on kyllä kiireinen, en oikein muuta osaa sanoa. Touko...