perjantai 24. huhtikuuta 2020

Huhtikuun (20.3. – 19.4.) budjettikauden mietteitä

Vähän myöhässä tulee huhtikuun budjettikoonti. Jotenkin vaikka aikaa on niin mitään ei saa aikaiseksi. Lähinnä teen töitä, käyn kaupassa ja urheilen. Tuosta urheilusta olen kyllä ollut iloinen, että siihen jaksan laittaa kaiken energian. Muut asiat jäävätkin sitten vähän vähemmälle energialle – kuten vaikkapa siivous :D

Joka tapauksessa aikas erikoinen kuukausi takana kuten meillä kaikilla. Kulutus oli aika minimaalista vaikka yritin vähän jotain ekstraa hankkia, mutta ei niistäkään suuria lisämenoja koostunut. Tilasin erittäin poikkeuksellisesti digihesarin puoleksi vuodeksi, reilut 70 euroa. Kävin jalkahoidossa mun kosmetologilla kannatuksen vuoksi (oli toki kiva itsellenikin, ilman koronaa en olisi mennyt). Hain muutaman take-away-aterin lähialueen ravintoloista vaikka ruokaa kyllä nyt kotona riittää. Hain suutarilta kenkienhoitoaineita ja ostin kukkia kotiin lähikukkakaupasta. Yleensä olen hyvin pihi ostamaan esimerkiksi kukkia vaikka niistä pidänkin. Olen myös kaupasta ostanut lähiyrittäjien tuotteita, jotka ovat kyllä aika hyvänhintaisia... Maksoin 9 euroa pienestä olutpullosta, joka oli jonkun lähipanimon tuote. Tällaiset kyllä valitettavasti pitää pistää kuriin, koska muutenkin tuo ruokabudjetti on alkanut vähän pursuilemaan.

Ruokabudjetti pursuilee liitoksistaan, koska olen innostunut laittamaan ruokaa ja leipomaan! Ihmiset keksivät nyt eri ajanvietteitä ja mä olen kyllä aika paljon panostanut kokkaamiseen ja leipomiseen. Olen alkanut jonkin verran tekemään ruokaa pakkaseen; muunmuassa mulla on melkein koko ajan nyt omatekoista pullaa pakkasessa. Aika nam :) Jotenkin ironista, että juuri nyt kun vieraita ei saa käydä niin yhtäkkiä mulla olisi vierasvaraa. Haluan myös, että mulla on koko ajan ruokaa saatavilla eli pakastan pieniä ruoka-annoksia ihan valmiina ruokana sekä mulla on nykyään aina pakkasessa jotain lihatuotteita, leipää, niitä pullia ja lisäksi jotain tyyliin karjapiirakoita, ranskalaisia tms. Myös kuivakaapissa on nykyään aina tomaattimurskaa, hernekeittoa, makaroonia, riisiä. Samoin olen ostanut erinäisiä kastikkeita ja öljyjä, että kaikkea löytyy tarvittaessa. On itseasiassa aika kiva ajatus ollut, että kun alkaa kokkaamaan niin kotoa jo löytyy aineita ja voi vähän miettiä, että mitä sitä tekee. Toki tässä pitää pitää huolta, että kaikki tulee käytetyksi, mutta tässä olen itseasiassa parantanut huomattavasti toimintaani. Varsinaista ruokahävikkiä ei synny enää juuri lainkaan, jota hieman olen kyllä ihmetellyt. Mutta kierrätän aika paljon nykyään pakastimen kautta; esimerkiksi leivän laitan aina suoraan pakkaseen ja otan sieltä aina vain muutaman palan.

Mutta tämä tällainen hommailu tarkoittaa toki suurempi ruokamenoja. Alunperin olen yrittänyt pysyä 200 eurossa kuukauden ruokakauppaostoksissa, mutta tämä ei ole kyllä mitenkään mahdollista. Olen nyt yrittänyt 250 euroa, mutta sekin on haasteellista etenkin nyt kun syön kaikki ateriat kotonaa. Realistinen olisi ehkä sellainen 300 euroa – 250 euroa siis riittää, mutta käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että viimeisen viikon ennen palkkapäivää saan olla todella tarkka siitä, etten osta liian kallista ruokaa enkä mitään erikoista. En oikein jaksa tällaista turhanpäiväistä säätämistä, joten todennäköisesti nostan ruokabudjetin 300 euroon ainakin täksi ajaksi, kun töitä tehdään kotoa. 

Säästöön/sijoituksiin sain hyvän summan, melkein 1.500 euroa. Tein yhden osakeoston viime kuussa ja tarkoitus olisi nyt tehdä toinen, mutta kurssit ovat lähteneet taas hienoiseen nousuun. Seuraillaan tilannetta ihan rauhassa.

Kirjoitusaiheita on vaikea keksiä, ei oikein ajatus kulje. Olen aloittanut varmaan neljä eri tekstiä, mutta en saa niitä lopetettua. Julkaisen niitä sitten joku kaunis päivä tässä. Eihän tässä tosiaan mikään kiire ole..

Kivaa viikonloppua kaikille! 


2 kommenttia:

 1. Ihanaa päästä lukemaan tällaista talouspostausta. Oon vaan odotellut koska joku julkaisisi jotain :D

  Mä voin niin samaistua tohon ruokaan ja kokkaukseen sekä leipomiseen. Sama täällä! Ja tuo ruokavarasto. Vielä pitäis petrata tossa leivän pakastamisessa. Mut jotenkin "ahdistaa" pakastettu leipä (mikä on ihan tyhmää). Miten sä käytät sen, otat pari palaa pakkasesta ja sulatat mikrossa vai paahtimessa? :)
  Niukat ruokakuluthan sulla näyttäisi olevan joka tapauksessa joten eiköhän sitä vähän voi korottaa varsinkin nyt kun ei ole muita menoja niin paljoa...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä otan muutaman leipäpalan (yleensä 3-4) pakkasesta omaan pussiinsa (käytän joko vanhaa leipäpussia tai pakastepussia) illalla, laitan jääkaappiin ja aamulla on sitten sulaa leipää jääkaapissa. Ja yllättäen suht tuorettakin! Mä en tykkään mikrottaa leipää enkä omista leivänpaahdinta. Mulla ainakin näin on toiminut :)

   Poista

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022!  Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuk...